Започва кампанията за кандидатстване за знака за Европейско наследство за 2025 година

191

ЗЕН се присъжда на обекти, избрани първо на национално, а след това и на европейско равнище заради символичната им стойност и дейностите, които предлагат

 


Знакът за европейско наследство (ЗЕН) е първата инициатива на ЕС, която има за цел да обедини хората около общото им наследство и да подобри познанията им за Европейския съюз. Тя е утвърдена през 2011 година, а към 2024-а отличените със Знака обекти са 67, измежду които един български.

Целите на ЗЕН са: да се засили чувството за принадлежност към Европейския съюз на основата на споделени ценности и елементи от европейската история и културно наследство, да се насърчи зачитането на националното и регионалното многообразие и да се укрепят взаимното разбирателство и междукултурния диалог.

ЗЕН се присъжда на единични тематични национални или транснационални обекти, които имат голяма символична европейска стойност и които изтъкват общата история на Европа и изграждането на Европейския съюз, както и европейските ценности и правата на човека, на които се основава процесът на европейска интеграция.

Знакът за европейско наследство има символична стойност и не е свързан с предоставянето на финансова подкрепа. Бюджетът покрива разходите за изпълнение на действието на европейско равнище, включително за Европейската група от независими експерти, за разпространяване на информация относно Знака и за осигуряване на неговата видимост на равнището на Съюза, както и за насърчаване на дейностите по създаване на мрежи между обектите, удостоени със ЗЕН.

Тези обекти биват насърчавани да проучат възможностите и да търсят финансова подкрепа от програми и фондове на ЕС, за които Комисията редовно предоставя информация. От самите обекти се очаква да постигнат следните специфични цели:

  • изтъкване на европейското им значение;
  • повишаване на осведомеността на европейските граждани за общото им културно наследство;
  • улесняване на споделянето на опит и обмена на най-добри практики в целия Съюз;
  • увеличаване и/или подобряване на достъпа за всички
  • укрепване на междукултурния диалог чрез образование в областта на изкуствата, културата и  историята;
  • засилване на полезните взаимодействия между културното наследство, от една страна, и съвременното творчество и творчески дух, от друга страна;
  • допринасяне за привлекателността и икономическото и устойчивото развитие на регионите, по-специално чрез културния туризъм.

Редът, условията и сроковете за кандидатстване ще намерите в Правилата за участие в кампанията за присъждане на Знак за европейско наследство. Желаещите да участват с предложение за получаване на ЗЕН организации предават своите проекти до 15 януари 2025 г. Министерството на културата се ангажира с изпращането на кандидатурите на двата най-високо оценени обекта от предварителния национален подбор в Европейската комисия до 1 март 2025 г. За допълнителна информация може да се обръщате на електронен адрес ehl@mc.government.bg и на следния линк тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Разположен в индустриален парк "Божурище" близо до София, логистичният център е сред първите инвестиции, направени в района.

Citybuild.bg Citybuild.bg
Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Подготвя се кампания за реализиране на пластиката на орел в полет, която е красяла ъгловата част на покрива на внушителната сграда

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Според оператора на летището архитектурата е вдъхновена от българската природа (обновена)

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Сключени са 284 договора за финансиране на предложения за инвестиции със средства от Плана за възстановяване и устойчивост

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Проекти, реализации и концепции може да подадете в две направления – „Архитектура“ и „Ландшафтна архитектура, урбанизъм и елементи за градска среда“