42 предложения от 16 държави се включиха в конкурса за идеен проект за предназначението на бившата сграда на БНБ в Пловдив

272

От получените разнообразни предложения 19 са подадени от България


Снимка: Община Пловдив

„С удовлетворение обявявам края на конкурса „Трезор за идеи“ – наша ключова инициатива, която цели да възстанови значението на бившата сграда на БНБ като „градски репер“ чрез преосмисляне и внедряване на нови функции на сградата и неизползваните пространства. Конкурс, чрез който искахме да приобщим жителите и посетителите на града към общата ни мисия за устойчиво опазване на културното ни наследство, както и да продължим посоката на развитие в секторите на културата и културното наследство на Пловдив - първата българска Европейска столица на културата“, каза заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов на днешната пресконференция в сградата на общината.

В конкурса „Трезор за идеи“ са подадени 42 конкурсни предложения от 16 държави: Аржентина, Бангладеш, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Китай, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Русия, Тайван, Турция, Унгария и Япония. В екипите участие са взели над 100 души. От получените предложения 19 са подадени от България и 23 от чужбина.

„За мен бе удивително до каква степен чуждестранните участници са успели да вникнат в историята на страната, в контекста на града не само по отношение на материалното наследство, но и в традициите, в съвременния дух и живот на Пловдив. Те са проучвали изключително задълбочено динамиката на средата в търсене на точната бъдеща функция на сградата“, каза още заместник-кметът.

Всяко едно от постъпилите предложения носи своя уникален подход за грижа към обекта като недвижимо културно наследство, своя визия за бъдещата функция на сградата на бившата Българска народна банка. Навлизайки в детайли и споделяйки общи теми за устойчивост, ангажираност и респект към миналото личи ясно стремежа да бъде преосмислено и обживено не просто едно физическо пространство, но и да се обогати културния живот на града чрез създаване на ново споделено място, в което се преплитат минало, настояще и бъдеще.

Предложенията в конкурса „Трезор за идеи“ са изключително разнообразни: библиотека и български литературен център, японски културен център, академия по изкуствата, учебен център, център за театрално изкуство, дом на музиката, център за млади талантливи бъдещи художници, културен център и място за съвременни експозиции (включително добавена реалност и дигитални изкуства и нови технологии), творчески хъб и споделено пространство за работа и др.

Някои от предложенията са по-класически – национален архитектурен музей, археологически музей, музей на Пловдив, нумизматичен музей и дом на парите и дори музей на био-разнообразието. Други са дори радикални с контрастиращи нови функции като обществена баня или закрита агора - публично събрание и център за дебати.

В следващите дни на страницата на конкурса и във Фейсбук ще бъдат публикувани всички подадени предложения. Ще бъде обявен пълният състав на журито, което ще избере трите най-добри предложения. Те ще бъдат наградени с премия от по 3 000 лева и ще бъдат представени на обществеността под формата на изложба в откритите градски пространства пред сградата на БНБ. Класираните на първите три места концепции ще бъдат подложени на обществено обсъждане и ако някоя от тях бъде приета от пловдивчани, Общината ще пристъпи към реализацията й.

Община Пловдив обяви конкурса за предназначението на бившата сграда на БНБ в края на февруари. Инициативата „Трезор за идеи" за развитие на сградата с административен адрес ул. „Райко Даскалов“ 51 е организирана съвместно с Камара на архитектите в България и Съюза на архитектите в България.

ОЩЕ НОВИНИ

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

То предвижда 632 места и включва вили, мобилни къщи, кемпери, каравани и палатки, открит бар, зони с огнища, споделено работно място, детски площадки, ресторант с външен басейн, спортен център със закрит басейн и сауна, магазини, спортни площадки, лятно кино и зона за групови занимания

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Техен ръководител е арх. Цвета Сурчева – преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, Франция