6Fest представя улични изкуства в Пловдив с две поредни фестивални издания

60

Предстои цял месец цирк, танци, огън, карнавални паради и арт работилници


Две поредни издания на Фестивал за улични изкуства 6Fest в Пловдив - от 28 април до 29 май се случват за първи път. Причината е преместването заради пандемията на планираното за миналата есен 9-то издание на фестивала.

От 28 април до 2 май 6Fest ще покаже танцовата и музикална страна на огненото изкуство. Откриващото събитие е огнен моноспектакъл на Даниана Коева, ръководител на Пътуващ театър “Скрин”. За първи път 6Fest прави събитие в Стария град – “Другото лице” на 28 април от 21:00 ч. на площад “Хисар капия”.  На 29 април от 21:00 ч. на площад “Джумая” цирк “Играчка – Плачко” ще изиграят своето огнено цирково представление, в което ще има и дервишки танц.  

На 30 април от 21:00 ч. 6Fest кани на танцово-огнен парад по главната пешеходна ул. “Княз Александър І” от площад “Централен” до Джумая джамия. В парада артисти на кокили от Театър на огъня и сенките Fireter ще направляват 5-метрова кукла, която ще танцува с огнени ветрила под звуците на самба музиката на артистите от “Блоко Бринкадейра”.  

На 1 май от 21:00 ч. на Акведукта на Бунарджика младежката група от Козлодуй “Феникс” ще представи спектакъла „Корени”, базиран върху българския фолклор.  Закриващото събитие на деветия 6Fest e на 2 май от 21:00 ч. на Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, където пловдивските огнени артисти и музиканти от “Агни Сатя” ще представят “Ритуал” – спектакъл с елементи от българския танцов фолклор, жонглиране с огън, съвременен танц и музика на живо.  

Юбилейното 10-то издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest е планирано още от миналата година да се случи през май месец. То е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата.  За юбилея си 6Fest ще представи 20 събития, от които 16 работилници и открити класове и 4 спектакъла. За първи път 6Fest ще продължи общо 7 дни в три последователни седмици. Най-голям акцент в програмата са работилниците и откритите класове на професионални артисти, в които участие могат да вземат начинаещи и любители.

Първата част уъркшопове са посветени на цирковото изкуство и карнавала – работилница за живи статуи с Надежда Гончева (Ащон Ка) на 14 и 15 май, циркови работилници (клоунада, жонглиране, пантомима, куклени номера, акробатика, въртене на огън) с Пътуващ театър “Скрин” на 14 май, работилници за гигантски сапунени мехури и за моделиращи балони с цирк “Играчка – Плачко” на 15 май, карнавална работилница за паради и процесии с Театър на огъня и сенките Fireter на 28 и 29 май, за изработване на кукли с Театър “Хамелеон” на 29 май.  

Втората част открити класове са танцови с участието на пловдивски групи – за хип-хоп и брейк танци с The Center (Пловдив и Велико Търново), Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz на 21 май и за съвременен танц с танцовите студиа “Duende” и “Пантарей” на 22 май.  

Основната програма със спектакли и паради на 6Fest e от 20 до 22 май. Очакват ви два мултижанрови циркови спектакли – на пловдивската циркова група “Combino Project” на 20 май и на Пътуващ театър “Скрин” на 21 май.

За първи път в 6Fest ще вземе участие и група за исторически възстановки – “Първи Италийски легион” от Свищов, който ще представи епизоди от тракийската и римската епоха и късната Античност.  

Две години след танцовото си шествие от юли 2020 г. с местни младежки формации, този път 6Fest кани всички пловдивчани и гости на града, в карнавални костюми и маски, да станат част от танцово-карнавален парад на 21 май по Главната. Парадът ще бъде предвождан от 10-метров дракон, управляван от артисти на кокили от Fireter. Освен тях шествието ще придобие карнавален дух и с клоуните, мимовете и артистите на кокили от театър “Скрин”.  

Събитията от 6Fest са с вход свободен, като за част от работилниците ще има предварително записване на желаещите.  Повече информация може да откриете във Facebook събитията за двете издания: 6Fest Plovdiv 2022 IX | Фестивал за улични огнени спектакли и 6Fest Plovdiv 2022 X | Фестивал за улични изкуства.

ОЩЕ НОВИНИ

За пореден път обявиха обществена поръчка за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК

За пореден път обявиха обществена поръчка за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК

Намерението за това датира отдавна, а целта на поръчката е изготвяне на техническо задание, което да послужи за основа на архитектурен конкурс

Ученическа изложба "Архитектурата на Стара Варна" представя Домът на архитекта в града

Ученическа изложба "Архитектурата на Стара Варна" представя Домът на архитекта в града

Творбите на учениците участваха в пленера по рисуване на архитектурно наследство, който се проведе от 7 до 9 септември

Започва конкурсът "Да украсим Бургас"

Започва конкурсът "Да украсим Бургас"

Всяка една коледна украса показва личния пример и допринася за по-добрата визия на града

Рисунки ще бъдат пресъздадени върху фасадите на 16 пречиствателни станции в страната

Рисунки ще бъдат пресъздадени върху фасадите на 16 пречиствателни станции в страната

Срокът за получаване на творбите за конкурса „Композирай Пречиствателна станция“ е до 1 декември

Стена на бургаски булевард се превърна в цветна рисунка

Стена на бургаски булевард се превърна в цветна рисунка

На мястото са изобразени къдроглави пеликани на фона на Атанасовското езеро

Естествени материали в композиция

Естествени материали в композиция

Огледалото TKM 01 от камък, дърво и мед е ръчно изработено от Милен Радев, участник в изложбата “Преглед на българския дизайн” в рамките на фестивала МЕЛБА