Арх. Здравко Здравков: Повечето столичани не знаят за съществуването на сградата на Сточна гара – паметник на културата

532

Необходими са социализиране и работещ бизнес модел за тази зона и територията на гара Подуяне, като бъде запазена архитектурата, каза за CITYBUILD главният архитект на София по време на събитието "Зеленият преход на гарите"


На 20 юни беше представена инициативата „Зеленият преход на гарите“, която стартира диалог за развитие на терените в района на Сточна гара и гара Подуяне. Изложба и дискусия събра студенти, преподаватели, експерти, заинтересовани страни и граждани, за да обсъдят потенциала за интегриране и развитие на бившите индустриални терени около жп ареалите. Инициативата е на главния архитект на Столична община Здравко Здравков, а координатор — мултидисциплинарният екип на ГРАДОСКОП в диалог с Министерството на транспорта, НКЖИ и БДЖ.

Събитието “Станция София” се проведе в сградата на Сточна гара на ул. „Владайска река“ 2. По-рано през деня чуждестранни гости разгледаха терените и проектите, разработени от студенти от УАСГ за развитие на зоните около Сточна Гара и Гара Подуяне-разпределителна. Последваха закрити презентации на студентските проекти и интердисциплинарни работилници. По време на събитието привечер екипът на ГРАДОСКОП представи проекта "Зеленият преход на гарите", а международни експерти с опит в регенерацията и устойчивото развитие на градски пространства (ROTOR DC, Denkstatt Switzerland, 1010 Architecture and urbanism и 51N4E) представиха добри практики.

Арх. Здравков, има ли добри студентски идеи за развитие на терените в района на Сточна Гара и Гара Подуяне и възможно ли е някои от тях да бъдат реализирани?

Нещата са далече от реализация, защото на този етап коментираме бъдещето на тези пространства. Те са собственост на държавата и са част от транспортната инфраструктура, но в същото време разделят града (и комуникационно, и пешеходно, и като обвързаност с терени на социалната инфраструктура) и възпрепятстват развитието на контактните територии. Целта на този тип форуми е по-скоро да се намери начин за „съшиване“ на отделните територии, защото дори и от гледна точка на ценовите нива в район „Оборище“ и район „Хаджи Димитър“ например разминаванията са по няколкостотин евро и това се дължи и на начина, по който е достъпна територията, разположена от север.

Задачата е да се намери правилният фокус в тази територия и на фона на идеите, които има Министерството на транспорта за развитието на жп възел София, тя да се обвърже с комуникационно-транспортната система на града, така че железниците и метрото да бъдат надградени с наземния транспорт, територията да започне да работи адекватно и да бъде обвързана с останалата част от града.

Зоната на Сточна гара е изпълнявала функции за градска логистика, но с времето те са се променили чрез други видове транспорт. Може би трябва да се мисли отново за развитието на тази логистика и да се намери механизмът, по който метрото и жп инфраструктурата да бъдат обвързани с градската структура.

Дори живеещи наблизо и родени в съседни квартали софиянци не познават сградата на Сточна гара. Тя е паметник на културата, а в същото време предната фасада е скрита от павилиони за строителни материали.

Тази територия трябва да намери своята социализация, а социализирането на подобни пространства трябва да стане през намирането на работещ бизнес модел. Не е достатъчно да бъдат отворени вратите им за посетители - трябва да се намери механизъм те да се интегрират и да заживеят собствен живот, така че да носят доходи на собствениците (държавата през НКЖИ), като в същото време изпълняват пълноценна функция и се запазят като обекти на архитектурата и паметници на недвижимото културно наследство. Виждате, че това е уникална сграда, със запазена автентична дограма и настилки, която може да бъде място и за различни събития, но трябва да намери своята правилна функция.

Резултатите от дискусиите и проектите в инициативата "Зеленият преход на гарите" ще бъдат обобщени в доклад, който ще включва следващи стъпки и предложения за развитие. Сградата на Сточна гара остава отворена до петък включително между 13:30 и 17:00 часа, за да може да я разгледате и да видите изложбата на проектите. Тя е резултат от съвместната работа на студенти и преподаватели от пет катедри на Архитектурния факултет на УАСГ.  Проектът включваше и международни академични работилници с участието на ETH Zürich, Politecnico di Milano и Universita degli studi di Napoli.

*Вижте и коментара на главния архитект на Столична община Здравко Здравков за това какво се случва със зоната около Централна жп гара и подземния предгаров площад „Ротонда“.

Снимки: Citybuild.bg

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ускоряват подготовката на проекта за изграждане на Околовръстния път на Пловдив

Ускоряват подготовката на проекта за изграждане на Околовръстния път на Пловдив

През последните седмици са намерени решения на редица нерешени в последните години въпроси

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

Така се дава възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Вчера общинските съветници одобриха искането за прехвърляне на собствеността с намерение сградата да бъде превърната в детска градина или да се ползва от администрацията

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

Зала "Балкан" е с катерачна площ от над 3 000 кв. м, предлага над 300 различни маршрута, а в нея могат да се катерят хора от 3 до 90-годишна възраст  

За първи път от четири десетилетия Община Варна придобива основната част от т. нар. Дупка в централната пешеходна зона на града

За първи път от четири десетилетия Община Варна придобива основната част от т. нар. Дупка в централната пешеходна зона на града

Общинският съвет одобри местната администрация да стане собственик на 2 915 кв. м от този емблематичен за града обект, който да бъде социализиран