Какво се случва с очакваното обновяване на зоната около Централна жп гара София и предгаровия площад РОТОНДА?

1060

Разберете повече в материала с коментар от главният архитект на Столична община Здравко Здравков


Снимка: Citybuild.bg (архив)

Ще се реализира ли концепцията на "А и А Архитекти" за зоната на Централна жп гара?

През 2018г. студио „А и А Архитекти“ спечели конкурс за устройствена концепция за планиране и развитие на „Вторичен градски център, зона „Централна гара София“, организиран от наградите за българска архитектура VIZAR. Целта на конкурса беше лансирането на нови идеи, функции и структура на зоната, въз основа на които да продължи работата върху конкурсната територия.

Визуализация: „А и А Архитекти“

Водещите акценти в проекта на студиото са: превес на пешеходните пространства, вкарване на автомобилите в подземното ниво; изграждане на достъпна среда без препятствия за преодоляване на нива и създаване на кратки пътища до спирките на градския транспорт; изграждане на мултифункционални открити пространства и зони с озеленяване и създаване на пешеходни и велосипедни маршрути; пешеходно свързване с центъра и зоните на север; ситуиране на важни културни и развлекателни обекти; планиране на подходящ функционален микс за оживяване на пространството 24/7; "отваряне" на партерите и оживяване на ниво терен около сградите, създаване на второ ниво с публични пространства в сградите и озеленяване на покриви и фасади; запазване на гледките към Витоша от ключовите пешеходни пространства.

 
Визуализация: „А и А Архитекти“

В началото на миналата година главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че за зоната около гарата се работи по изработването на ПУП заедно с екипа на "А и А Архитекти", но оттогава развитие няма. Каква е причината? Вчера по време на представяне на инициатива за развитие на терените в района на Сточна гара и гара Подуяне (очаквайте подробности за събитието), главният архитект коментира за Citybuild.bg, че още в ранна фаза Подробният устройствен план за зоната около Централна жп гара е обжалван от един от собствениците. Той печели делото, защото е поискал да има собствена разработка и така стопира инвестиционната инициатива на Столична община. „С нашите юристи преценихме, че е по-добре да стартираме наново процедурата, като този собственик бъде изключен от обхвата на разработката. Ще направим втори опит да стартираме производствата. Желанието ни е да продължим с концепцията, която спечели конкурса – пространството да се превърне в мултифукционален център със зала, хотелски и офисни площи, които да създадат работещ бизнес модел на територия с площ около 12 декара. Сроковете ще зависят от процедурите и от кръга на заинтересованите лица“, коментира арх. Здравков.  

 
Снимка: Citybuild.bg, 20 юни 2022г.

7 години подземният предгаров площад „Ротонда“ в София все още няма съвременна визия

На заседание на комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация към Столичен общински съвет на 6 април т.г. беше одобрено избирането на съвет на директорите на общинското дружество „Пазари Възраждане“, което управлява предгаровия площад „Ротонда“. По време на заседанието общинският съветник от ПГ "Патриоти за София" Михаил Петров изрази задоволство от освобождаването на досегашния директор на дружеството Драгомир Димитров. Преди това Петров е подал сигнал до него за подлеза, който според общинския съветник се намира в „потресаващо състояние“. Димитров е отговорил, че се осъществява ежедневен контрол на чистотата и сигурността, а неизползваемите обекти са затворени и обезопасени. Според общинския съветник това не отговаря на реалността, защото подлезът е занемарен, няма осветление, а асансьорите не работят. „Смятам, че трябва да бъде потърсена отговорност за бездействието на досегашния директор, тъй като ремонт там е правен преди 5-6 години, а състоянието на подлеза е много лошо“, каза още Петров.   

 
Снимка: Citybuild.bg (архив)

Ротондата“ не намери своето място в града, въпреки, че има огромна общинска площ. Сега се водят разговори с инвеститорите в проекта (Capitol Residence – бел. ред.), който се реализира в момента северно от Централна жп гара на улица „История Славянобългарска“ – да се ползва пешеходният подлез на гарата като преминаване от улицата през „Ротондата“ и това да увеличи човекопотока. Целта е да се създаде усещане за безопасност, защото намаленият пътникопоток през Централна жп гара кара хората да се чувстват несигурни на мястото. Този пешеходен преход е частна инициатива, а нашата препоръка е той да свърже улица „История Славянобългарска“ до входа на метростанцията“, каза главният архитект на София.

 
Снимка: Citybuild.bg (архив)

На въпрос очаква ли се някаква стратегия за пространството от страна на „Пазари Възраждане“, арх. Здравко Здравков отговори, че според него с увеличаването на човекопотока там функции на зоната ще се намерят. „Ротонда“ е подходяща за голям търговски комплекс, като веригите, които търсят нови локации в София, биха намерили своето място“, коментира той. А дали все пак новото ръководство на „Пазари Възраждане“ ще инициира подобрения на подлеза и нови функции, главният архитект на СО отговори, че те са търговско предприятие и трябва да намерят работещия бизнес модел, но той го намира именно в увеличаване на хората, минаващи оттам, като този процес естествено ще се катализира.    

 
Снимка: Citybuild.bg (архив)

ХРОНОЛОГИЯ

Проектът UnderGara

Припомняме, че преди 7 години за предгаровия площад беше разработен проект по програма "Европа" на Столична община. Сдружение UnderGara предложи в подлеза да има четири основни функции. Първата предвиждаше Арт център с културна инфо точка, билетен център, изложбени пространства, споделено работно пространство, арт-клуб, кафе-клуб и книжарница. Втората предложена функция беше Велоцентър с охраняем велопаркинг и скейт/байк парк. Третата функция в концепцията беше Социално-информационен център, чрез който да се работи и с бездомни хора за тяхната интеграция, намиране на работа и т.н. Четвъртата функция беше Търговски център с подбрани магазини, ресторанти и кафенета.  

 
Визуализация: Трансформатори

Ремонт на „Ротондата“ под управлението на „Пазари Възраждане“

Въпреки разработения проект на UnderGara, през 2015г. подлезът беше прехвърлен на общинското дружество „Пазари Възраждане“ с първоначалната идея за съвместни действия по обновяване на пространството. Тогава беше направен и неотложен ремонт на зоната: бяха изградени осветление и видеонаблюдение, беше отворена безплатна обществена тоалетна, ремонтирана беше хидроизолацията на централния кръгов площад на подлеза, обновени бяха настилки на стените и таваните, ремонтирани бяха три асансьора. Озеленени бяха цветарници и тревни площи в площадното пространство, бяха поставени и пейки и кошчета за отпадъци. Допълнително осветление беше направено към скулптурната фигура на Величко Минеков.

 
Снимка: „Пазари Възраждане“

Нова идея за преустройство на Ротондата

През май 2016г. в Столична община (малко след откриването на обновената сграда на гарата) бившият вече председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков и ръководството на "Пазари Възраждане" представиха идея за преустройство на „Ротондата“, където щяло да има зона за отдих и хранене, сцена, пространство за временни тематични пазари, видеостена за филми и концерти, възстановяване на водната стена и фонтана, информационен център, ясни указателни табели, добро осветление, паркинг за велосипеди, банка, застрахователни офиси и аптека. Целта беше да се кандидатства за финансиране по програма "Джесика" чрез Фонда за устойчиво градско развитие на София. Ръководството на "Пазари Възраждане" заяви, че ще изработи предложение бъдещият проект да бъде направен след провеждане на конкурс, който да бъде одобрен от Столичния общински съвет. Плановете бяха през 2017г. да бъде избран изпълнителят и до средата на 2018г. проектът да е изпълнен, но идеята не се осъществи.   

 
Снимка: Citybuild.bg (архив)

Според информацията в сайта на „Пазари Възраждане“ предстои „проектиране и преустройство на тази градска територия, като целта е тя да се превърне в привлекателно и притегателно място, което столичани и гостите на София да припознаят и приемат като свое. Мястото ще се превърне в модерно градско пространство с обществени и търговски функции, като се създадат възможности за търговска дейност, обществени мероприятия, културни и развлекателни събития и зони за отдих.“


Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

Паркирането не се забранява, а се създават нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и се отваря нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Ще бъде разширен булевард "Царица Йоанна" и ще бъдат изградени нови тротоари и велоалея по протежението му

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”