Централна гара София е с обновено приемно здание, перони и коловози

7329
Построената през 1974 г. сграда до момента е претърпявала само частични ремонти. Днес тя беше официално открита в новия й облик.

 

 

 

Централна жп гара София е с усилена конструкция, нови инсталации, нова каменна облицовка от гранит по настилки и фасада и нови осветителни тела. Има единен център за управление движението на влаковете и офиси за служителите. В дясната част на сградата е изградена спортна зала. Голямото приемно здание е разделено на две, като е оформена чакалня с атриум, в която е запазена емблематичната мозайка и където се намира и стар локомотив с вагон. Сложени са и цветарници

 

 

Променена е концепцията за придвижване в приемното здание. Четирите ескалатора са Х-образно разположени, има 5 нови асансьора и достъп за трудноподвижни и хора с увреждания. Има нови информационни табла. Осветителното тяло - т.нар. тотем в приемното здание, ще е знаково за гарата. Друг интересен елемент са светещите колони. Окаченият таван е тип полигонален, противопожарен. Залата се отоплява с чилъри, като температурата се следи непрекъснато. 

 

 

На втория етаж се намира детски кът, както и зона за хранене и търговски помещения. Също там се намира и светещата арт инсталация на преподавателя по стенопис от Националната художествена академия проф. Боян Добрев - Колелата на времето. Постоянното пано с размери 2400/620 см е съставено от над 5600 снимки, свързани с историята на българските железници. 

 

 

 

 

Подменена е хидроизолацията на пешеходния подлез. Обновени са 2, 3, 4, 5 и 6-ти, както и двата т.нар. челни перона. Подменена е и системата на контактната мрежа. Изградена е фотоволтаична система за производство на алтернативна енергия, разположена на покривните покрития на 3, 4 и 5-ти перони, както и система от соларни колектори за топла вода върху покривното покритие на приемното здание. Отвън се намира и по-големият реставриран парен локомотив

 

 

 

 

 

На Централна гара София са изпълнени всички стандарти и изисквания за енергийна ефективност. Изградена е нова система за видеонаблюдение с постоянен мониторинг и контрол за осигуряване на безопасна среда за пътниците на територията на гаровия комплекс. Изградени са нови системи за звукоизвестяване и информация на пътниците.

 

ЦЯЛАТА ГАЛЕРИЯ ОТ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

 

 

Рехабилитацията започна на 3 април 2014 година и беше извършена от "ГБС - Централна гара" с партньори "Главболгарстрой" и "Водстрой 98". Договорът с тях беше сключен през 2013 г. за 67 млн. лв. с ДДС. Главен проектант е арх. Галин Василев - "Проарх".

 

Модернизацията на Централна гара София е част от проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата", който се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г.  

 

Снимки: citybuild.bg 

Ема Димитрова