Архитектът носи основната отговорност за проектната документация и качествената реализация на проекта в Испания и Германия

419

КАБ проучва европейските практики в инвестиционния процес


Какъв е обемът и обхватът на проектната документация, която се одобрява в Испания и Германия? Кои са органите, които одобряват проектите? Колко пъти даден проект може да бъде върнат? Какъв е крайният срок за одобрение? Кой издава разрешението за строеж и в какъв срок? Това са част от въпросите, които бяха поставени по време на кръглата маса „Практикуване на професията архитект в Испания и Германия“, която се проведе на 2 април по инициатива на Камарата на архитектите в България (КАБ).

„В България процесът по одобряване на проектите е изключително усложнен и  разрешение за строеж може да се чака дори година. Първо се прави доклад от консултантска фирма относно съответствието на проекта, после проектът се одобрява от главния архитект на общината, след което той се разглежда в ДНСК. Основна кауза на КАБ е облекчаване на административната тежест, така че разрешението за строеж да се получава в рамките на 30 дни, например. В тази връзка водим разговори с министъра на регионалното развитие и благоустройство, както и с депутати от всички политически сили. Предложенията на КАБ за промени в ЗУТ включват следните ключови аспекти: двуфазно проектиране – идеен проект с разрешителен режим и облекчена процедура, както и технически проект за изпълнение на строителството с регистрационен режим; регламентиране на конкретни части на инвестиционния проект, за които е достатъчна оценка за съответствие чрез доклад на консултантска фирма; премахване на дублиращи функции между проектанти и надзор“, обясни модераторът на панела арх. Нина Танчева, председател на РК Хасково към КАБ.

В Испания и Германия архитектът носи основната отговорност за качественото изпълнение на проекта, като контролира цялостната реализацията от началото до края. Той е едновременно композитор и диригент на архитектурното произведение, защото притежава необходимите мултидисциплинарни познания за управлението на инвестиционния процес. Архитектът привлича необходимите консултанти и специалисти по отделните части на проекта, като координира тяхната дейност, обясниха чуждестранните гости.

В Германия процедурата за получаване на разрешение за строеж е от компетентността на общините във федералните провинции, които проверяват съответствието на проекта спрямо т. нар. строителен кодекс. Заявлението за получаване на строително разрешение се подава по електронен път от архитект или инженер, вписани в съответните регистри. Общинските администрации проверяват дали подаденият проект съответства на законовите изисквания. Споровете се решават от федералното министерство, но неговата основна задача е да усъвършенства законодателството.

Сроковете за издаване на разрешение за строеж в Германия са различни. В Долна Саксония обикновено срокът е между един и два месеца. В Бавария – не повече от три месеца. Ако службата не се е произнесла до три месеца, строителното разрешително се смята за издадено. В Северен Рейн – Вестфалия срокът е не повече от два месеца, обясни арх. инж. Аксел Хайнрих Мутерт, вицепрезидент на Федералния съюз на архитектите в Германия.

В Испания инвестиционните проекти най-напред се разглеждат от Асоциацията на архитектите (това е тяхната професионална камара) или от частна фирма, подобна на независимия строителен контрол у нас, които преценяват дали те отговарят на изискванията за качество, устойчивост и естетика. След това проектът се одобрява от общинската администрация. Работим много интензивно, защото знаем, че е важно разрешението за строеж да се издаде краткосрочно. Асоциацията на архитектите в Испания обикновено одобрява проектите между 5 и 6 дни. Понякога общините се бавят повече, но по закон максимумът е три месеца, разказа арх. Гуим Коста Калсамилия, президент на Официалната асоциация на архитектите в Каталуния.

Видео запис от събитието можете да гледате тук. Панел 4 започва на 4:59 мин. в записа.

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон