Арх. Борислав Игнатов: Трябва да работим конкретно, а не по принцип

6024

Идеята на моята платформа е КАБ да действа като едно цяло, каза новият председател на Камарата на архитектите.


С този млад и амбициозен председател влизаме в нов етап, бъдете готови!", „Нека има положителна енергия и хъс!". Това са официални и неофициални думи във връзка с избора на новия председател на Камарата на архитектите в България. Арх. Борислав Игнатов спечели категорична победа с 231 от общо 370 гласа на делегатите, чието одобрение към него се усещаше през цялото време по време на Общото събрание на КАБ.

 

Арх. Борислав Игнатов не одобрява позицията „въздържал се", както и хора, които добре се познават, да си говорят на „Вие" в залата, защото според него това пречи на нормалното общуване. „В нашата работа възгледите трябва да бъдат споделени, хората трябва да могат да станат приятели, да имат общ поглед върху света", каза арх. Борислав Игнатов през 2013 година в интервю за citybuild.bg, който следи неговата кариера и проекти още от 2011-а: през „Къща дърво", първата награда "Архитект на 2010" в категория "Жилищно строителство" за сграда в местност Парцела във варненското с. Звездица, както и голямата награда в Националния преглед на архитектурата 2012г. за Къща на равноденствието край Каварна, която беше и номинирана за българско участие в конкурса „Мийс ван дер Рое". Следва активното участие на арх. Игнатов в проектирането на новия облик на пешеходната зона във Варна, грамота от наградите на Министерство на културата "Златен век" през 2013 година, арт проектите „Огледало Култура", „Цифровият облак" и „Шарена сянка", спечелени места в конкурси за частни и обществени проекти, както и един от последните в процес на реализация - нискоенергийна къща за гости.

 

 

Борислав Игнатов (Bignatov Studio) е архитект с практики във Варна и Ню Йорк. Завършва УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като Perkins + Will Architects. Преподавал в Колумбийския университет. Той е лицензиран архитект с представителства в САЩ и България. Работи върху проекти на индивидуални и многофамилни жилищни сгради, офиси, търговски обекти, летищни терминали, интериори на нощни заведения и др. Арх. Игнатов има издадени статии в българската и световната специализирана преса, участва и в книги за жилищна архитектура в Германия, Швейцария, Южна Корея и Китай.

 

 

Арх. Игнатов, коя ще е първата най-важна задача след избирането Ви за председател на Камарата на архитектите?

 

Първата задача е да се съберем след Общото събрание и да направим конкретна система за прилагане на новата програма, благодарение на която бях избран. Отново повтарям, че хората гласуваха за конкретните мерки, които предлагам, и сега след този вот сме задължени да ги изпълним - да подобрим работата на Камарата на архитектите, да оптимизираме, и всеки член на Камарата във всекидневния си живот да усети помощ и подкрепа от нея като организация. Ние сме едно цяло и би трябвало да действаме като общество на съмишленици.

 

От всички точки във Вашата платформа кое ще бъде с приоритет?

 

Приоритетите са незабавно внедряване на новия модел на финансиране, което е много важно, приемане на образец на ново удостоверение за проектантска правоспособност за следващата година и въвеждане на електронно гласуване за следващото Общо събрание, защото и по време на сегашното всички се убедихме, че системата за ръчно гласуване е прекалено тромава и губим много време на делегатите, което може да се използва за по-стойностни и ценни неща като дебати, изразяване на идеи и формиране на концепции.

 

Кое ви убеди да се кандидатирате за поста?

 

Провокира ме това, че аз и много мои колеги, както и болшинството от членовете на Камарата имаме едно усещане, че нещата не вървят, както би ни се искало. И понеже съм на принципа, че вместо да критикувам нещо, трябва да предприема действия за неговата промяна и подобряване, реших да се кандидатирам, като съставя програма, която да представя на хората - за да знаят какви са стратегиите и концепциите и как конкретно стъпка по стъпка да напреднем за осъществяването им.

 

Къде очаквате евентуални трудности при осъществяването на Вашата платформа?

 

Посланието на вота е много категорично и на Общото събрание се постигна единомислие и сливане на енергиите, което много ме радва. Идеята на моята платформа е да обединим всички членове на Камарата и да действаме като едно цяло.

 

Основна пречка ще бъде практичното приложение на тези идеи. Трябва да ги формулираме много ясно и точно, те да бъдат издържани и да можем да ги защитим и прилагаме. Това е основното, над което трябва да работи новият Управителен съвет. Искаме да постигнем бързи резултати, които да бъдат измерими, за да може да планираме следващите дейности - т.е. да имаме бърза връзка и по-гъвкава Камара, която да реагира на състоянието на обществото, на пазара, на тенденциите в света. Целта е членовете да усещат подкрепата на Камарата, да вярват в нея и да работят за нея, а това ще стане само когато те самите имат усещането и сигурността, че и КАБ работи за тях.

 

Как ще действате при възникнали противоречия по дадени въпроси? Освен подкрепата за Вас, по време на Общото събрание имаше и някои неофициални коментари, че част от предвидените промени не са реално осъществими?

 

Аз действам само с убеждаване и винаги съм казвал, че много по-добре е да има разговор с опонент, отколкото да има апатия. За мен е много важно човек да има мнение и когато се срещнат различни такива, съм убеден, че винаги може да се намери балансирано решение.

 

Хубаво е всяко действие да се оглежда от много страни, преди да бъде приложено. Смятам, че всички съмнения, критики и уточнения по програмата са изключително важни, за да я направим издържана и необорима. И затова много ме радва, че колегите подкрепят идеите като принципи, което е най-важното. Предлагам стратегическо предложение как да се развиват нещата, а вече конкретно за това как ще стане и как ще бъде приложено, ще разчитам на помощта и на опита на всички членове на КАБ. И особено на Управителния съвет като оперативен орган.

 

Как ще се подобри работата на КАБ с медиите?

 

Определено работата с медиите е един от основните приоритети, за които делегатите гласуваха безусловно. Моето лично убеждение е, че КАБ трябва да се социализира и да се отвори много повече към обществото. Затова имам няколко възгледа, които ще превърнем в реалност с конкретни неща. Те са отнасят за един нов и съвременен сайт на Камарата на архитектите, в който да има много повече и по-достъпна медия. В момента сайтът разчита предимно на текстова част, а ние сме визуална професия. Обществото също е свикнало с визуалното представяне на нещата. Трябва да поднесем информацията по такъв начин, че да бъде лесна за усвояване и да няма усилие в разбирането на концепцията, а веднага да се преминава към нейното дебатиране и евентуално подобряване.

 

Каква е основната идея относно решаването на „проблема главни архитекти", особено в контекста на назначаването на новия главен архитект на София?

 

Основната идея е, че всички главни архитекти са наши членове. Те са част от нас и ние като Камара имаме непосредствен достъп до тях. В момента има противопоставяне или по-скоро неразбирателство между членове на КАБ и главни архитекти и това създава напрежение.

 

Искам да направим така, че главните архитекти да бъдат активни членове на нашата Камара и да бъдат достъпни и за критика, и за препоръки, и за помощ. Те са подложени на много голям натиск от страна на общините и този въпрос трябва да бъда разрешен в дебат.

 

В момента главните архитекти са изолирани и трябва да ги привлечем към ежедневната работа на Камарата. Имам предвид, че често чувам: „Решение на КАБ няма да бъде прието в общините". Какво значи това?! Представителите на общината в нашата професия са главните архитекти, те са наши членове, има директен и ясен начин за комуникация с тях и би трябвало тези проблеми да се изчистят.

 

От друга страна, ако се приложат и някои системи, които предлагам, ще бъде лесно да се предотвратят недобросъвестни практики. Не може да позволим, ако наш член има недобросъвестна практика, това да петни името на цялата професия или на всички, които са главни архитекти. Защото има хора, които са много съвестни и честни. Не може да поставяме общи знаменатели.

 

Моята основна теза е, че трябва да работим КОНКРЕТНО. Не бива да говорим по принцип. За да решим даден проблем, трябва да го формулираме, да намерим решение и да го приложим. Това са три конкретни стъпки. Ако говорим принципно, това не води до никакво действие - това е загуба на време.

 

Ще продължите ли проектантската си дейност?

 

Още преди Общото събрание съм подчертавал, че според мен е много важно хората, които са в ръководните органи на КАБ, да бъдат активни и действащи проектанти, тъй като по този начин те се сблъскват с проблемите, с които се сблъсква всеки редови член на Камарата. Ако не сме активни, ако не работим, няма как да виждаме проблемите, няма как да ги решаваме, няма да знаем за тях. Смятам, че е това е много важно и логично. КАБ е професионална организация и нейните управляващи органи, както и делегатите на Общото събрание - всички трябва да са активни проектанти, за да знаят за проблемите и възможностите, които се отварят и трябва да бъдат използвани.  

 

Ще Ви липсва ли Варна, тъй като след избирането Ви ще трябва да се преместите в София?

 

Варна много си я обичам, но ми харесват и много други места. Смятам, че по принцип не страдам от носталгия, винаги гледам да извличам положителното и приятното от ситуацията и от мястото, където се намирам. Мисля, че навсякъде е интересно, навсякъде има хора, с които могат да се обменят интересни мнения и да се създаде нещо.

 

Снимка: citybuild.bg 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

Влезте в света на новия лукс и иновациите с разказ за представянето на под-марката на събитието миналата година и очакването от предстоящото издание

Станете част от церемонията DIBLA DESIGN AWARDS

Станете част от церемонията DIBLA DESIGN AWARDS

На 13 март разберете първи кои са победителите в годишните награди за интериорен дизайн в България

Черното е новият хром - елегантно, отличаващо и запомнящо се

Черното е новият хром - елегантно, отличаващо и запомнящо се

Ръководителят на LIXIL Global Design (EMENA) споделя мнението си за тенденцията

BOTANIC LAB: Озеленяването като мисия, декорация, здраве и функционалност

BOTANIC LAB: Озеленяването като мисия, декорация, здраве и функционалност

Освен услуги за проектиране, изпълнение и поддръжка на интериорно и екстериорно озеленяване, екипът на компанията създава иновации в сферата на ландшафтната архитектура

Гледайте интервюта с победителите и председателите на журито в двете направления в конкурса ARCHINOVA 2022

Гледайте интервюта с победителите и председателите на журито в двете направления в конкурса ARCHINOVA 2022

В YouTube канала на Годишните архитектурни награди може да видите още кадри от церемонията и награждаването

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

Опитваме се със стандартни форми да правим нестандартни пространства, които да стоят добре във времето, материалите да „подхранват“ идеята, а изпълнението да бъде достойно за материала, казва арх. Александър Йончев