BS 594 - комплекс от мобилни сглобяеми къщи скоро ще е готов в разложкото село Баня

83

Проектът на арх. Андрей Ходкевич, който получи отличие в конкурса ARCHINOVA 2022, е вдъхновен от сградата на историческата обществена баня и дава различен поглед към представата за местна архитектура


BS 594 е комплекс от три мобилни сглобяеми къщи на парцел с площ от 518 кв.м и е разположен в с. Баня, община Разлог. Проектът се стреми да отрази ясната идентичност на своите ползватели – гостите на с. Баня. Подходът се базира на контраста между временната и вечната архитектура. Вдъхновен от сградата на местната историческа обществена баня, вековен символ на селото, BS594 следва материалите и геометрията на нейния куполен покрив. Като противовес на монолитната сграда къщите намират своята идентичност, следвайки негатива на заоблената покривна конструкция и използването на предварително подготвени строителни изразни средства.

Всяка от трите къщи е с размери, позволяващи транспортиране от фабриката и монтаж на място. Конструкцията е хибридна – бетонов постамент и стоманена черупка.

Проектът се стреми да използва максимално съществуващия наклон на парцела, като се обособяват 3 нива, а към всяко от тях е разположена самостоятелна къща.

Куполът, покриващ дневната, дава усещане за простор като отговор на максимално оптимизираната, но ограничена стъпка на къщата. Вторият купол е с по-голяма височина, като дава плавен преход между отделните функционални зони.

Към всяка от къщите има вкопан прилежащ двор с масажна вана и минерална вода, както и външно барбекю.

Къщите са с площ от 40 кв.м всяка, даваща необходимото пространство за временно обитаване, съвместимо с показателите спрямо размера на парцела. Разпределението се дели на приземно ниво за дневно обитаване и отворен спален полуетаж.

Основен фокус и източник на светлина са покривните прозорци в горната част на двата издължени покривни купола.

Всяка от къщите разполага с отворени пространства и въздушни комини, създаващи балансиран вътрешен климат посредством естествени прийоми.

BS 594 е проект, търсещ ясно изразена идентичност, и демонстриращ характера на преходното, но стремящ се даде усещане за безвремие. „Радвам се, че до няколко седмици този проект ще излезе от категорията „Проекти“ и ще влезе в категорията „Реализации“. Благодаря на възложителите за доверието и вярата в нашите идеи“, коментира арх. Андрей Ходкевич (HORA) по време на церемонията по награждаването в конкурса ARCHINOVA 2022. BS 594 спечели в категорията „Проекти – хотели, ваканционни селища, атракциони, спа центрове“.

ОЩЕ НОВИНИ

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

От 160 години в града не е вдигана църква и събитието събра стотици хора

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Сред идеите-победители са решение за ремонт на пътища с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт и за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

В нея се помещават висок склад, производствен цех, лаборатория за разработка на нови продукти и административна част

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Първият напълно разглобяем покрит футболен стадион влезе в историята още преди Световното първенство по футбол Катар 2022

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Сградата е символ на града не само като архитектура – тя носи спомена за неговото духовно развитие вече шест десетилетия