Община Чирпан обяви конкурс за концепция за недовършения от 40 години театър

274

От студенти и млади архитекти се очакват идеи за превръщане на сградата в център за култура, туризъм, развлечения и бизнес с варианти изграждане на нова сграда или преустройство на съществуващата


Снимка: Община Чирпан

Вече 42 години в центъра на Чирпан стои недовършена и разрушаваща се стоманобетонната конструкция за театрална зала с 600 зрителски места. Сградата е започната на 22 май 1978 година, когато са били взривени някогашните хали на града, като идеята е била на поета Павел Матев, който по онова време е бил председател на Комитета за изкуство и култура (предшественик на министерството на културата). Първоначален инвеститор е била държавата.

Строителството е било преустановено през 1988 година, като междувременно са били изразходвани близо 5,5 млн. тогавашни лева. През изминалите малко над 3 десетилетия сградата е била прехвърлена като собственост на общината, правени са няколко безуспешни опита тя да бъде продадена на частни фирми и довършена с различно от първоначалното предназначение, съобщава „Монитор“.

Заданието на конкурса предвижда зала със сцена за представления с прибираща се оркестрина и около 350 места, музейна експозиция - около 500 кв.м РЗП, конферентни и обучителни зали - 50 места, изложбена зала, ресторант, кафетерия, офисна част, паркиране, озеленяване.

Основните технически, функционални и планово-композиционни изисквания към обекта включват целесъобразно и ефективно оразмеряване на застроените площи и обеми; осигуряване на единство и хармония между функционалното и композиционното решение и с околната среда; използване на високоефективни и иновативни материали; синтез на архитектурата с изобразителните и приложните изкуства по отношение на интериора и екстериора на сградата; благоустрояване и паркоустройство на прилежащия терен, в това число пеещи фонтани.

Срокът за представяне на проекти е 30 април на адрес chirpan.municipality@gmail.com, като допустими участници са студенти по архитектура и архитекти на възраст до 30 години включително. Проектът може да бъде изготвен от самостоятелни участници или от групи до 4-ма души. Изисква се 50 лева такса за участие.

Журито ще включва представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, кмета на община Чирпан и членове на общинската администрация, както и представители на културната общност в града. Обявяването на резултатите от конкурса ще се проведе до 20 май с презентиране на участвалите проекти пред обществеността.

Наградният фонд  е: първо място - 3 000 лв., второ място - 2 000 лв., трето място - 1 000лв. Грамоти ще получат 10 най-добри проекта, а всички участници ще получат сертификат за участие в конкурса.

Подробности за конкурса вижте тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Мебели от "възглавници"

Мебели от "възглавници"

Колекцията се състои от фотьойл, диван и шезлонг, които пленяват с органични форми и успокояващи нюанси на дамаските

11 студентски проекта са отличени в 20-то издание на конкурса "Арх. Димитър Богданов"

11 студентски проекта са отличени в 20-то издание на конкурса "Арх. Димитър Богданов"

Едногодишна стипендия от студио "Амфион" получи Полина Паунова от Университета по архитектура, строителство и геодезия за проекта Йога студио “Ин и Ян”

12 български студиа за архитектура и дизайн получиха награди от международния конкурс BIG SEE‘2023

12 български студиа за архитектура и дизайн получиха награди от международния конкурс BIG SEE‘2023

Екипите на отличените проекти бяха поздравени от Камарата на архитектите в България (КАБ)

Регистрирайте се за участие в DIBLA DESIGN AWARDS 2023

Регистрирайте се за участие в DIBLA DESIGN AWARDS 2023

Покажете вашите отлични постижения в интериорния дизайн