Цялостно обновяване на парковете "Николай Панайотов" и "Христо Ботев" предвижда Община Горна Оряховица

478

Обществено обсъждане на идейните предложения ще се проведе на 27 август (обновена на 28 август)


Снимка: Община Горна Оряховица

Община Горна Оряховица кани гражданите на обществено обсъждане във връзка с предстоящата реконструкция и модернизация на парковете „Николай Панайотов“ и „Христо Ботев“ в града. На срещата на 27 август (вторник) в голямата Зала 1 в сградата на общинската администрация от 18:00 часа ще бъдат представени идейните предложения за обновяване на парковите пространства. При изготвянето им са взети предвид всички препоръки, изпратени на предварително посочената електронна поща. Предвижда се паркова среда с висок клас модерни детски съоръжения, скейт площадки, зони за отдих, алеи за разходка на домашни любимци, самопочистващи се тоалетни и други, казва кметът Николай Рашков. След проведена обществена поръчка за изработването на технически проекти за реконструкция и модернизация на парковете и осъществяване на авторски надзор беше избрано студио “АрхиВизия“ ЕООД (арх. Антония Владимирова от Горна Оряховица и арх. Даниела Риминчан).

Парк „Христо Ботев“ се намира между ул. „Ангел Кънчев“, ул. „Вичо Грънчаров“ и ул. „Васил Априлов“ в Горна Оряховица. Паркът е емблематично място за жителите и гостите на града, създаден в средата на миналия век. С проекта за реконструкция и модернизация се предвижда създаване на хармонично усещане за стар градски парк.

Източник: "АрхиВизия" ЕООД

Предвидено е оформяне на централен вход към парка откъм ул. „Вичо Грънчаров“, реконструкция на настилките и перголите, възстановяване на фонтана, решение за пространството при калканната стена на сградата на бившето „Лятно кино“ с озеленяване или изложбена зона, реконструкция на детска площадка и изграждане на нова в противоположния (северозападен) край на парка. Идейното предложение предвижда още обособяване на пространство за разходка на кучета, възстановяване и изграждане на нова питейна фонтанка, ново парково оборудване и мебел (пейки, велостоянки, кошчета за смет и др.), монтиране на енергоспестяващо парково осветление, изграждане на къщичка тип „Детска атракция“ за съхранение на инвентара на поддържащото звено, поставяне на автоматична тоалетна, възстановяване на оградата от жив плет около парка и облагородяване на парковото озеленяване. Вижте цялото идейно предложение ТУК.

Визуализации: "АрхиВизия" ЕООД

Парк „Николай Панайотов“ е сравнително нов и се намира в северната част на Горна Оряховица, в най-населения квартал „Пролет“. С проекта за реконструкция и модернизация се предвижда създаване на атрактвна среда за деца и младежи.

Идейното предложение предвижда оформяне на централен вход откъм ул. „Христо Смирненски“, реконструкция на настилките, ремонт на детски площадки и изграждане на нови, възстановяване и реконструкция на стрийт фитнес, изграждане на съоръжение за скейтборд, обособяване на пространство за разходка на кучета, адаптиране на бетоновата подпорна стена към имот в парковото пространство, възстановяване и изграждане на питейни фонтанки. Ще бъдат поставени ново парково оборудване и мебел, ще бъдат възстановени беседки и ще бъде монтирано допълнително енергоспестяващо парково осветление. Предвижда се изграждане на къщичка тип „Детска атракция“ за съхранение на инвентара на поддържащото звено, изграждане на автоматична тоалетна и облагородяване на парковото озеленяване. Вижте цялото идейно предложение ТУК.

Източник: "АрхиВизия" ЕООД

Визуализации: "АрхиВизия" ЕООД

*Допълнено на 28 август: Общественото обсъждане може да видите тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Разположен в индустриален парк "Божурище" близо до София, логистичният център е сред първите инвестиции, направени в района.

Citybuild.bg Citybuild.bg
Мобилна барикада роуд блокер M30 на Hörmann

Мобилна барикада роуд блокер M30 на Hörmann

Гъвкаво и сертифицирано обезопасяване на събития

Citybuild.bg Citybuild.bg
Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Според оператора на летището архитектурата е вдъхновена от българската природа (обновена)

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Сключени са 284 договора за финансиране на предложения за инвестиции със средства от Плана за възстановяване и устойчивост

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Проекти, реализации и концепции може да подадете в две направления – „Архитектура“ и „Ландшафтна архитектура, урбанизъм и елементи за градска среда“