Добри ГИС практики за устойчиво развитие и достъп до данни представи онлайн конференцията за Световния ГИС Ден

110

Бяха обявени и победителите в първия национален образователен конкурс “Дигитални истории от училището и университета”


ГИС – необходима платформа за устойчивост и сътрудничество, беше фокусът на онлайн ĸoнфepeнцията, с която България отбеляза Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) тази година. Събитието даде възможност за среща на стотиците участници с водещи международни и български експерти в различни сфери, сред които околна среда, градоустройство, инженерна инфраструктура и много други. Конференцията събра онлайн повече от 800 участници от различни сфери на икономическия  живот.

“Огромните предизвикателства и фундаментални промени на нашия свят налагат много по-широкото използване на ГИС технологиите. Време е по-смело да преминем от етапите на регистрация и визуализация към анализ и моделиране, прогнозиране, планиране, превенция и действие. ГИС и геопространственият подход осигуряват рамката за широко приложение на  интегрираното гео знание в целия процес”, каза при откриването на форума управителят на ЕСРИ България Евгения Караджова.

Основен акцент в програмата на конференцията беше използването на ГИС за подпомагане изпълнението на Зелената сделка. Специалният гост в тази сесия Крис Стийнманс, ръководител на отдела за данни и информационни услуги на Европейската агенция за околна среда, представи напредъка на Европа по пътя към зеления преход и как ГИС може да помогне за преминаването към устойчива Европа. Работата с висококачествени геопространствени данни и знания са в основата на постигането на амбициите на ЕС в областта на околната среда и климата. На този етап агенцията предлага повече от 14 000 набора от данни, които служат за извършването на всеобхватни интегрирани оценки по приоритетни области.

Приложението на ГИС базиран хъб за по-добро сътрудничество и координация в мерките за постигане на целите за устойчиво развитие на ООН представи Стивън Кепел, съосновател на Алианса за данни за целите на устойчиво развитие на ООН и Президент на PVBLIC Foundation.

По време на конференцията бяха демонстрирани и актуални ГИС проекти, реализирани в различни сфери в България. Екипът на „Софияплан“ представи проектите за Картиране на дърветата, Зеления ринг, Градоустройствените единици, както и Геопортала на Столична община, който вече предлага отворен достъп до своите данни, чрез ArcGIS Rest услуги. Посредством Геопортала всеки може да използва информацията за зелени системи, улици, детски градини, население, техническа инфраструктура и други данни за своите проекти. В ютилити сферата „Овергаз“ демонстрира своята стратегическа ГИС платформа за контрол и управление на корпоративните процеси. Министерство на околната среда и водите представи проекта за Информационна система за управление на риска от наводнения.

С много демонстрации на живо екипът на ЕСРИ България запозна участниците с технологичните новости в ArcGIS платформата, включително възможностите за геоанализ, интегриране на машинно обучение и Геопространствен Изкуствен интелект (GeoAI), ГИС в реално време, управление на реалността (Reality Capture) и много други, които могат да бъдат приложени за нуждите на различни сфери.

В рамките на Световния ГИС Ден бяха обявени и победителите в първия национален образователен конкурс “Дигитални истории от училището и университета”, който се проведе в партньорство с Министерство на образованието и науката.

В категория “Учители” наградените карти са:

• 1-во място: “Пътят към безсмъртието” на Нора Баланска, учител от СУ “Сава Доброплодни” в Шумен  

• 2-ро място: “Величественият Пирин – географско положение и природа” на Катерина Попова, учител от Основно училище "Никола Парапунов" в Разлог

• 3-то място: “Покритият карст около Белоградчик” на Стефан Петров, учител в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин

• Допълнителна награда спечели сторимап “Ком-Емине. Как да учим география по забавен начин на Камен Травлев” - на Камен Травлев, учител в Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм  „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе

В категория “Ученици” награди печелят:

• 1-во място: “МГ geo trips. (Не)състезателни разходки наблизо и далече” на Даниел Димитров, ученик от 11 клас на Варненската Математическа Гимназия "Д-р Петър Берон"

• 2-ро място: “Рила ни е мила” на Делян Пенков, ученик в 6 клас на Иновативно средно училище „Отец Паисий“ в Самоков  

• 3-тото място: “Лъчове към 100-те национални туристически обекта” на Ивайло Къртев, ученик от 9-ти клас на Математическа гимназия “Академик Кирил Попов” в Пловдив

В категория “Студенти и докторанти” са наградени:

• 1-во място: “Героите в сянка. Историята на обикновени хора с необикновени сърца” на Анжела Петрова, студент в СУ “Св. Климент Охридски”

• 2-ро място: “От пустиня в мегаполис - Абу Даби” на Надя Петкова, студент в СУ "Св. Климент Охридски"

• 3-то място: “Големите житейски и планински върхове на Боян Петров” на  Виктор Големинов, студент в СУ “Св. Климент Охридски”

Галерия с всички над 100 сторимап карти, подадени в конкурса, e достъпна тук.

Световен ГИС Ден 2021 у нас се организира от ЕСРИ България в партньорство с 40 водещи организации от различни сфери.

ОЩЕ НОВИНИ

RURAL INNOVATION ECOSYSTEM WORKSHOP

RURAL INNOVATION ECOSYSTEM WORKSHOP

Събитието се проведе в КТК „Ченгене скеле“

Архитекти и инженери обединяват позиции по ключови теми в сектора

Архитекти и инженери обединяват позиции по ключови теми в сектора

Камарата на архитектите в България инициира промяна на европейската директива за обществените поръчки 

„Градовете като движеща сила на промяната в духа на една ера“

„Градовете като движеща сила на промяната в духа на една ера“

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе работна среща с кмета на Подгорица Иван Вукович

В Асеновград гостува изложба "Алафрангата – отворен прозорец към света"

В Асеновград гостува изложба "Алафрангата – отворен прозорец към света"

Документалната изложба е илюстрация за това как възрожденските къщи на Трихълмието в Пловдив блесват със своя най-характерен елемент, който се счита за знак за култура и приобщаване към европейското

Вижте какво още предлага АРХИТЕКТУРЕН ФЕСТИВАЛ СОФИЯ 2022

Вижте какво още предлага АРХИТЕКТУРЕН ФЕСТИВАЛ СОФИЯ 2022

Програмата продължава до 8 октомври - основно в Централния дом на архитекта на ул. „Кракра“ 11 в София

ГРАДОСКОП стартира платформата от събития DESIGN FACTORY за качеството на градската среда у нас

ГРАДОСКОП стартира платформата от събития DESIGN FACTORY за качеството на градската среда у нас

Първото събитие ще представи добри примери и ще дискутира практиката в сферата на градското обзавеждане и осветление в България