Добри ГИС практики за устойчиво развитие и достъп до данни представи онлайн конференцията за Световния ГИС Ден

41

Бяха обявени и победителите в първия национален образователен конкурс “Дигитални истории от училището и университета”


ГИС – необходима платформа за устойчивост и сътрудничество, беше фокусът на онлайн ĸoнфepeнцията, с която България отбеляза Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) тази година. Събитието даде възможност за среща на стотиците участници с водещи международни и български експерти в различни сфери, сред които околна среда, градоустройство, инженерна инфраструктура и много други. Конференцията събра онлайн повече от 800 участници от различни сфери на икономическия  живот.

“Огромните предизвикателства и фундаментални промени на нашия свят налагат много по-широкото използване на ГИС технологиите. Време е по-смело да преминем от етапите на регистрация и визуализация към анализ и моделиране, прогнозиране, планиране, превенция и действие. ГИС и геопространственият подход осигуряват рамката за широко приложение на  интегрираното гео знание в целия процес”, каза при откриването на форума управителят на ЕСРИ България Евгения Караджова.

Основен акцент в програмата на конференцията беше използването на ГИС за подпомагане изпълнението на Зелената сделка. Специалният гост в тази сесия Крис Стийнманс, ръководител на отдела за данни и информационни услуги на Европейската агенция за околна среда, представи напредъка на Европа по пътя към зеления преход и как ГИС може да помогне за преминаването към устойчива Европа. Работата с висококачествени геопространствени данни и знания са в основата на постигането на амбициите на ЕС в областта на околната среда и климата. На този етап агенцията предлага повече от 14 000 набора от данни, които служат за извършването на всеобхватни интегрирани оценки по приоритетни области.

Приложението на ГИС базиран хъб за по-добро сътрудничество и координация в мерките за постигане на целите за устойчиво развитие на ООН представи Стивън Кепел, съосновател на Алианса за данни за целите на устойчиво развитие на ООН и Президент на PVBLIC Foundation.

По време на конференцията бяха демонстрирани и актуални ГИС проекти, реализирани в различни сфери в България. Екипът на „Софияплан“ представи проектите за Картиране на дърветата, Зеления ринг, Градоустройствените единици, както и Геопортала на Столична община, който вече предлага отворен достъп до своите данни, чрез ArcGIS Rest услуги. Посредством Геопортала всеки може да използва информацията за зелени системи, улици, детски градини, население, техническа инфраструктура и други данни за своите проекти. В ютилити сферата „Овергаз“ демонстрира своята стратегическа ГИС платформа за контрол и управление на корпоративните процеси. Министерство на околната среда и водите представи проекта за Информационна система за управление на риска от наводнения.

С много демонстрации на живо екипът на ЕСРИ България запозна участниците с технологичните новости в ArcGIS платформата, включително възможностите за геоанализ, интегриране на машинно обучение и Геопространствен Изкуствен интелект (GeoAI), ГИС в реално време, управление на реалността (Reality Capture) и много други, които могат да бъдат приложени за нуждите на различни сфери.

В рамките на Световния ГИС Ден бяха обявени и победителите в първия национален образователен конкурс “Дигитални истории от училището и университета”, който се проведе в партньорство с Министерство на образованието и науката.

В категория “Учители” наградените карти са:

• 1-во място: “Пътят към безсмъртието” на Нора Баланска, учител от СУ “Сава Доброплодни” в Шумен  

• 2-ро място: “Величественият Пирин – географско положение и природа” на Катерина Попова, учител от Основно училище "Никола Парапунов" в Разлог

• 3-то място: “Покритият карст около Белоградчик” на Стефан Петров, учител в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин

• Допълнителна награда спечели сторимап “Ком-Емине. Как да учим география по забавен начин на Камен Травлев” - на Камен Травлев, учител в Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм  „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе

В категория “Ученици” награди печелят:

• 1-во място: “МГ geo trips. (Не)състезателни разходки наблизо и далече” на Даниел Димитров, ученик от 11 клас на Варненската Математическа Гимназия "Д-р Петър Берон"

• 2-ро място: “Рила ни е мила” на Делян Пенков, ученик в 6 клас на Иновативно средно училище „Отец Паисий“ в Самоков  

• 3-тото място: “Лъчове към 100-те национални туристически обекта” на Ивайло Къртев, ученик от 9-ти клас на Математическа гимназия “Академик Кирил Попов” в Пловдив

В категория “Студенти и докторанти” са наградени:

• 1-во място: “Героите в сянка. Историята на обикновени хора с необикновени сърца” на Анжела Петрова, студент в СУ “Св. Климент Охридски”

• 2-ро място: “От пустиня в мегаполис - Абу Даби” на Надя Петкова, студент в СУ "Св. Климент Охридски"

• 3-то място: “Големите житейски и планински върхове на Боян Петров” на  Виктор Големинов, студент в СУ “Св. Климент Охридски”

Галерия с всички над 100 сторимап карти, подадени в конкурса, e достъпна тук.

Световен ГИС Ден 2021 у нас се организира от ЕСРИ България в партньорство с 40 водещи организации от различни сфери.

ОЩЕ НОВИНИ

Архитектурно-строителната седмица се очаква да стартира на 30 март

Архитектурно-строителната седмица се очаква да стартира на 30 март

За първи път се включва форматът АТЕСТ ЕКСПО, посветен на едрата строителна техника и механизация

Предстои онлайн семинар "Въведение в стандарта „Пасивни къщи"

Предстои онлайн семинар "Въведение в стандарта „Пасивни къщи"

В семинара се разглеждат основните принципи и моменти при проектирането им

Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти организира онлайн обучение

Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти организира онлайн обучение

То ще е на тема „Контрол на влаганите в строежите строителни продукти и предстоящи промени в изискванията на европейско и национално ниво“

Обявиха конкурс за проектиране на новия център на словашкия град Кошице

Обявиха конкурс за проектиране на новия център на словашкия град Кошице

Конкурсът KOŠICE-HORNÁD NOVÉ MESTSKÉ CENTRUM е публичен, анонимен и двуетапен

Музеят на открито „Етър” получи отличие „Най-добър обект на културното наследство“

Музеят на открито „Етър” получи отличие „Най-добър обект на културното наследство“

За първи път български музей става носител на голяма награда от този авторитетен международен културен форум

Камарата на архитектите в Германия провежда конкурс

Камарата на архитектите в Германия провежда конкурс

Той е свързан с имението Weissenhof в подготовка на Международното строително изложение през 2027 година в Щутгарт