Ефективна, атрактивна и стилна административна част в добричко предприятие

240

Проектантите с прякото участие на работниците са създали плетеница от прозрачни и плътни панели, практично обзавеждане, вътрешен коридор за подобряване на звуко- и топлоизолацията, комбинирани с променящо се в зависимост от часа на денонощието осветление


Обектът се намира в индустриалната зона на град Добрич, която в момента се разраства с нови съвременни производства. От FUNKT ARCHITECTS (проектант арх. Валентин Денков) се заемат с реконструкцията на предприятието на НИКОС, помещаващо се в стоманобетонно хале, в което се изработва специализирано оборудване от неръждаема стомана за индустрията за етерични масла и млекопреработване. Проектът се реализира на фази и отнема почти две години. Последен и най-съществен етап е цялостната реконструкция на административната част - вътрешна двуетажна сграда в голямо хале, строена през 90-те години на миналия век. Клиентът е искал ефективна и съобразена с начина на работа организация на помещенията, повече светлина в тях и постигане на съвсем нова визия, която да отговаря на корпоративния имидж.

От FUNKT се спират на семпло разпределение, в което запазват съществуващата конструкция и проектират нова вътрешна фасада. Концепцията е развита около използване на стъклопакетите на прозорците на съществуващата сграда, които са демонтирани и сглобени в нова сложна плетеница от прозрачни и плътни панели. Те са замислени така, че да може да бъдат изработени в самото предприятие от неговите металурзи и заварчици. Обзавеждането също е изчистено и практично, като голяма част от него също е произведено на място, съвместно със специалистите на фирмата.

Друг ключов елемент в интериора е решението за вътрешен коридор на втория етаж, който е основна циркулационна връзка и осигурява топло- и звукоизолация между производствената част и административните офиси.
 

В помещенията за отдих са разработени маси за хранене, които лесно се превръщат в маси за пинг-понг. Навсякъде са използвани смарт системи за автоматизация на инсталациите за осветление, отопление и слънцезащита, които намаляват потреблението на енергия и оптимизират работното време и работоспособността на персонала. Датчици за движение променят спектъра на светлината в зависимост от часа на денонощието. Така сутрин LED лампите в цялата сграда светят в по-студена светлина, а с наближаването на вечерта тя става все по-топла, което прави работния ден по-приятен, а светлината - близка до естествената.
 

В първите фази на проекта са преустроени столовата и съблекалните за служителите, след което са оформени външни зони за отдих, паркови площи и нови пешеходни подходи към фабриката.

„Съвместната ни работа със служителите на фирмата през целия процес и прякото им участие в създаването на работната им среда ги направи по-ангажирани и ентусиазирани от постигането на финалния резултат. Можем да се гордеем с тяхното удовлетворение, а всичко това е възможно само когато има пълно доверие между архитект и клиент“, казват от FUNKT ARCHITECTS. Проектът беше номиниран в категорията „Реализации – бизнес, административни, търговски и индустриални сгради“ в конкурса ARCHINOVA 2022.  

 
Снимки: Тихомир Рачев

ОЩЕ НОВИНИ

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

От 160 години в града не е вдигана църква и събитието събра стотици хора

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Сред идеите-победители са решение за ремонт на пътища с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт и за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

В нея се помещават висок склад, производствен цех, лаборатория за разработка на нови продукти и административна част

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Първият напълно разглобяем покрит футболен стадион влезе в историята още преди Световното първенство по футбол Катар 2022

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Сградата е символ на града не само като архитектура – тя носи спомена за неговото духовно развитие вече шест десетилетия