Ефективна, атрактивна и стилна административна част в добричко предприятие

259

Проектантите с прякото участие на работниците са създали плетеница от прозрачни и плътни панели, практично обзавеждане, вътрешен коридор за подобряване на звуко- и топлоизолацията, комбинирани с променящо се в зависимост от часа на денонощието осветление


Обектът се намира в индустриалната зона на град Добрич, която в момента се разраства с нови съвременни производства. От FUNKT ARCHITECTS (проектант арх. Валентин Денков) се заемат с реконструкцията на предприятието на НИКОС, помещаващо се в стоманобетонно хале, в което се изработва специализирано оборудване от неръждаема стомана за индустрията за етерични масла и млекопреработване. Проектът се реализира на фази и отнема почти две години. Последен и най-съществен етап е цялостната реконструкция на административната част - вътрешна двуетажна сграда в голямо хале, строена през 90-те години на миналия век. Клиентът е искал ефективна и съобразена с начина на работа организация на помещенията, повече светлина в тях и постигане на съвсем нова визия, която да отговаря на корпоративния имидж.

От FUNKT се спират на семпло разпределение, в което запазват съществуващата конструкция и проектират нова вътрешна фасада. Концепцията е развита около използване на стъклопакетите на прозорците на съществуващата сграда, които са демонтирани и сглобени в нова сложна плетеница от прозрачни и плътни панели. Те са замислени така, че да може да бъдат изработени в самото предприятие от неговите металурзи и заварчици. Обзавеждането също е изчистено и практично, като голяма част от него също е произведено на място, съвместно със специалистите на фирмата.

Друг ключов елемент в интериора е решението за вътрешен коридор на втория етаж, който е основна циркулационна връзка и осигурява топло- и звукоизолация между производствената част и административните офиси.
 

В помещенията за отдих са разработени маси за хранене, които лесно се превръщат в маси за пинг-понг. Навсякъде са използвани смарт системи за автоматизация на инсталациите за осветление, отопление и слънцезащита, които намаляват потреблението на енергия и оптимизират работното време и работоспособността на персонала. Датчици за движение променят спектъра на светлината в зависимост от часа на денонощието. Така сутрин LED лампите в цялата сграда светят в по-студена светлина, а с наближаването на вечерта тя става все по-топла, което прави работния ден по-приятен, а светлината - близка до естествената.
 

В първите фази на проекта са преустроени столовата и съблекалните за служителите, след което са оформени външни зони за отдих, паркови площи и нови пешеходни подходи към фабриката.

„Съвместната ни работа със служителите на фирмата през целия процес и прякото им участие в създаването на работната им среда ги направи по-ангажирани и ентусиазирани от постигането на финалния резултат. Можем да се гордеем с тяхното удовлетворение, а всичко това е възможно само когато има пълно доверие между архитект и клиент“, казват от FUNKT ARCHITECTS. Проектът беше номиниран в категорията „Реализации – бизнес, административни, търговски и индустриални сгради“ в конкурса ARCHINOVA 2022.  

 
Снимки: Тихомир Рачев

ОЩЕ НОВИНИ

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна