ЕкоЕнергия: Крайно време е енергийното обновяване на многофамилните жилищни сгради да се превърне в политика, а не в лотария

480

Местните власти изискват незабавни промени


Представители на местните власти в България изразиха загриженост и разочарование от настоящия подход към подбора на многофамилни сгради за енергийно обновяване съгласно Плана за възстановяване и устойчивост. „Считаме, че процесът беше фундаментално несправедлив и подлежи на корекции“, споделят те в декларация от името на 14 общини членки на ЕкоЕнергия (вижте тук). Отправеното от държавата послание предизвика неудовлетвореност както сред гражданите, така и сред местните власти, които бяха принудени да се справят с недоволството от непрозрачната процедура за оценяване, казват от Общинската мрежа за енергийна ефективност.

Според ЕкоЕнергия, след като през 2016 г. над 3000 сгради не се класираха за обновяването, сега още 2300 се изключват въпреки инвестициите, които са направили за технически паспорт и енергийно обследване. Финансирането от Националния план за възстановяване и устойчивост със сумата от 1,13 млрд. лева целеше обновяването на още 750 блока в цялата страна. Въпреки че средствата предоставиха възможност за подобрения на програмата, разпределението им породи огромно недоволство в редица общини, причинени от спорове около начина на класиране и от дългия списък с 2178 резерви.

Местните власти настояват за бърз и честен анализ на създалата се ситуация и очакват Министерството на регионалното развитие и благоустройството и лично на министър Андрей Цеков да обърнат сериозно внимание на сегашното положение. „Искаме прозрачност в класирането на всички сгради и призоваваме за формулиране на цялостна национална политика за енергийна ефективност на многофамилни сгради“, настояват от общините.

„Призоваваме държавата да предостави 100% финансиране за енергийно обновяване на сградите, които са включени в резервния списък, с цел коригиране на текущата несправедливост. Това не само ще компенсира, но също така ще подкрепи общата цел за енергийна ефективност в полза на всички граждани. Тази стъпка трябва да бъде съпроводена от ясна пътна карта за бъдещите форми на финансиране, които да заменят сегашните кампанийни механизми с устойчиви и постоянни схеми, работещи в интерес на българската общност“, завършват декларацията представителите на българските общини.

„Проблемът с процедурата по одобряване на многофамилни жилищни сгради за саниране не е свързан с методиката и начина на оценка. Проблемът е социален и е свързан с недостига на средства от държавата за пълното обновяване на целия жилищен фонд преди 1999-та година в страната“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на днешното му изслушване в Народното събрание. В пленарната зала той припомни, че процедурата е открита през 2022 г., като насоките за кандидатстване и методиката за оценка на проектните предложения са минали обществено обсъждане, одобрени са от Европейската комисия и е можело да бъдат обжалвани, но не са постъпили жалби по нея. Вижте още от коментара на министъра тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН