ЕнЕфект получи първо място за иновативен проект на Годишните награди на b2b Media 2023

80

Центърът спечели и второ място в категорията „Образователна идея“


Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект завоюва две отличия от Годишните награди на b2b Media 2023. На официалната церемония на деветото издание на конкурса Центърът спечели първото място в категорията „Иновативен проект / иновативен дизайн" за проекта „Първата нулевоенергийна каравана в България". Нулевоенергийната мобилна къща впечатлява със съвременни технологии и материали, които гарантират оптимални енергийни характеристики. Тя е преминала успешно строги тестове за херметичност и отговаря на всички параметри на пасивната къща. Проектирана и построена е в рамките на широкомащабната инициатива nZEB Roadshow и представлява революционна концепция в строителството на нулевоенергийни сгради, която цели да популяризира ползите и предимствата на енергийната ефективност сред обществеността, медиите и професионалните среди. Понастоящем инициативата се надгражда с подкрепата на нови проекти за знания и умения за енергийна ефективност като nZEB Ready и BUILD UP Skills.

На второ място в категорията „Образователна идея“ на Годишните награди на b2b Media 2023 се класира „Превключи на зелено“ – интерактивното образователно събитие, проведено от ЕнЕфект в навечерието на Деня на Земята. То включи образователни семинари с акцент върху основните принципи на нулевоенергийните сгради и важните параметри за комфорт и микроклимат в домовете, а посетителите имаха възможност да проследят демонстрации на методи за постигане на енергийна ефективност в домовете и сградите и да получат индивидуални консултации от специалисте. За най-малките ЕнЕфект проведе увлекателни образователни игри.

 „Радостни сме за признанието, макар да не сме изненадани“, посочи Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект. „Защото със своето динамично развитие областта на енергийната ефективност се превръща в приоритет, като нормативите и изискванията се насочват към по-високи стандарти. В този контекст част от мисията на ЕнЕфект е да превърне енергийната ефективност във вдъхновение за всеки гражданин, бизнес и организация. Удостояването ни с двете престижни награди е доказателство, че тези наши усилия имат положително отражение върху обществото и околната среда. Продължаваме напред с още иновативни проекти, които ще насърчават енергийната ефективност и зелената промяна“, каза в заключение той.  

Център за енергийна ефективност ЕнЕфект е неправителствена организация с нестопанска цел, основана през 1992 г. в София. Чрез интензивното участие в международни и национални инициативи за подобряване на енергийната ефективност ЕнЕфект вече повече от 30 години подкрепя усилията на българските централни и местни власти и частния сектор за устойчиво енергийно развитие. В момента ЕнЕфект действа като секретариат на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, а като част от международния консорциум EEE („Еконолер“ – „ЕнЕфект“ – „Елана“) управлява българския Фонд за енергийна ефективност и възобновяеми източници, създаден с подкрепата на Глобалния екологичен фонд, Световната банка и българското правителство.

Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия е сдружение с нестопанска цел на български общини за взаимна помощ и съвместни действия при формирането на местните политики за ефективно използване на традиционни и алтернативни енергийни ресурси и за осигуряване на енергийна сигурност и възможности за устойчиво развитие на общините. Създадена е като доброволно неформално сдружение на общини с идеална цел през 1997 г. по инициатива на кметовете на 23 общини и нейните първи стъпки са подпомогнати от Американската агенция за международно развитие. Още от създаването ѝ дейността на ЕкоЕнергия се координира от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Мебели от "възглавници"

Мебели от "възглавници"

Колекцията се състои от фотьойл, диван и шезлонг, които пленяват с органични форми и успокояващи нюанси на дамаските

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Община Шабла изпълни проект за популяризиране на наследство, свързано с културата „Хаманджия“

На три спирки в Русе са монтирани 3D арт пана

На три спирки в Русе са монтирани 3D арт пана

Инициативата е в рамките на традиционния „Street Art Пленер“, който освен естетически цели, има за задача и подобряване на качеството на градската среда