Фондация "Проект Бузлуджа": Поради забрана за достъп на екипа ни до обекта успехът от 3 години работа може да бъде загубен

87

Фондацията може да поиска достъп за определени хора и при определени условия за мониторинг на проекта, каза областният управител на Стара Загора


Източник: Фондация „Проект Бузлуджа“

Паметникът Бузлуджа е частна държавна собственост под управлението на областния управител на Стара Загора, който съгласува действията си с Министерството на културата, тъй като от 2013 година монументът е обявен за архитектурно-строителна ценност от най-ново време с национално значение. Свободният достъп вътре в сградата принципно е забранен, като изключение беше направено за екипите, които работеха по проектите за реставрация и консервация.

Двата етапа от експертните дейности по паметника, извършени от Фондация „Проект Бузлуджа“ с управител арх. Дора Иванова, са съгласувани от Областната управа и Министерството на културата. През 2020 година бяха стабилизирани мозайките от вътрешния кръг, а през 2021 година приключи проектът за опазване на мозайките от външния кръг. През 2022 година официално беше представен и реализираният проект за осигуряване на временен посетителски достъп до паметника. Според екипа на Фондацията покривът е обезопасен, изградени са временни пътеки и е стабилизирана куполна мозайка, като бъдещите намерения са изграждане на покривно покритие. Проектът е приет от Министерството на културата.

Пет месеца по-късно обаче, на 26 април миналата година, след посещение на място от РДНСК Стара Загора дават становище, че достъпът до монумента не е безопасен, като едно от основанията е, че посетителските пътеки не са защитени от падане на отломки. Според областния управител на Стара Загора Ива Радева, която днес даде пресконференция по повод забраната за всякакъв достъп до монумента Бузлуджа, последната заповед е издадена на 6 декември миналата година, но „тя винаги е била валидна“. Ако разреша достъпа и се случи инцидент, отговорност ще нося аз, каза тя.

От Фондация „Проект Бузлуджа“ са съгласни, че нерегулираният достъп може да доведе до нещастен случай, защото посетителите не следват обезопасените пътеки, а се катерят, влизат в подземия и други опасни зони, но забраната за влизане на екипа на Фондацията не му позволява да се грижи за мозайките. „Поради липса на достъп не успяхме да извършим задължителните ревизии и подсилване на навесите, които пазят 1 000 квадратни метра мозаечни пана. Директният резултат са дупки в навесите. Затова към момента част от мозайките са обледенени и разрушителните процеси започват отново. Така трудът и успехът на 3 години работа на терен може да бъде загубен“, казват от Фондацията.

Според екипа на „Проект Бузлуджа“ областният управител е иззела ключовете за сградата от охраняващите я полицаи и затова на 15 март вратата е била разбита и хора са влизали свободно. Изключена е и системата за мониторинг от сензори и камери, а без нея мозайките отново са изложени на риск от разрушаване. Затова Фондацията настоява за разрешение за достъп на полицаите и на екипа на „Проект Бузлуджа“, както и за включване на системата от камери и сензори. Коментар по заповедта на областния управител вижте тук.

Според Ива Радева обаче за видеонаблюдението няма разрешение от областната управа, тя няма достъп до системата и затова я е изключила. Отделно от това МВР охранява Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, в който попада и монументът, но той се третира като самостоятелна административна единица и МВР няма задължение да го охранява вътре.

Иначе охраната в парка остава, като обходи и персонален пост се извършват от седем души от МВР Казанлък. Обектът е опасан с табели с надписи за забрана за влизане - на български и на английски език. Монументът е заключен, вратата е заварена, затворени са места за влизане, каза на пресконференцията директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов.

Не е ясно дали проблемите с достъпа до вътрешността на обекта ще окажат някакво влияние върху предстоящия фестивал OPEN BUZLUDZHA 2024 пред и около монумента. Четвърта поредна година фестивалът подкрепя опазването и отварянето на Бузлуджа като място за изкуство, култура и история, консервация и преизползване с образователни и туристически цели. По време на фестивала от 8 до 11 август се предвиждат 3 музикални сцени, 3D мапинг шоу и дневна културна програма сред природата.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна