Галерия Credo Bonum представя: Векът на зданието - 110 години от създаването на сградата на ул. "Славянска" 2

219

По време на изложбата в галерията има съпътстваща образователна програма с разнообразни събития, включително и за деца


Изложбата "Векът на зданието" разказва историята на една от емблематичните софийски сгради – впечатляващото здание на ъгъла на улиците „Славянска” и „Г. Бенковски”, превърнала се в един от символите на града. Днес в нея се помещават Българо-американска кредитна банка, CSIF холдинг, а вече 20 години тук е и адресът и на фондация и галерия Credo Bonum.

Малко хора знаят, че зад стените на тази необикновена сграда е скрита 110-годишна българска история. Историята на създателите, построили дом на българския бизнес. Историята на първото поколение родни архитекти, променили завинаги облика на София. Историята на талантливите декоратори, придали на интериора неповторим облик. Историята на реставраторите, които преди повече от 20 години връщат блясъка на сградата. Историята на една сграда, която заедно с България преминава през войни, разрушения и преврати, многократно е преустройвана, сменя собственици и предназначение, но продължава да се издига като паметник в европейското сърце на столицата.

В изложбата  „Векът на зданието” звучат оригиналните дискусии, предшестващи архитектурния конкурс от 1911 г., запазени в Държавна агенция „Архиви“ (ДАА). За Софийската търговско-индустриална камара (СТИК) организаторите разказват с помощта на доц. Мартин Иванов, познавач на българската икономическа история. На стените на галерията могат да се видят документални снимки от стара София, един бързо разрастващ се европейски град от началото  на XX в. Те са плод на изследователския труд на Виктор Михайлов от сайта stara.sofia.com. Има чертежи и архитектурни планове, издаващи оригиналния замисъл на блестящото архитектурно трио “Димов, Ничев и Фингов”. За тях разказва д-р Боряна Вълчанова.

С помощта на проф. Милена Георгиева изложбата открива самоличността на декораторите на интериора, сред които се откроява името на Харалампи Тачев, проектирал уникалните 48 емблеми на занаятите в Заседателната зала на втори етаж. Архивът на реставраторката проф. Миглена Прашкова разказва за 6-месечния реставрационен процес през 2003 г. Не на последно място изложбата ни разхожда из сградата, показвайки различни кътчета от тази забележителна постройка, уловени от фотографите Росина Пейчева, Галя Йотова и Добрин Кашавелов.

По време на изложбата в галерията има съпътстваща образователна програма с разнообразни събития, включително и за деца. На 12 февруари Детска архитектурна работилница организира събитие, в което децата ще се запознаят с историята на сградата. Работилницата ще започне с разговор за професията на архитекта, какви предизвикателства среща и по какъв начин успява да представи идеите си. След това децата ще влязат в ролята на детективи и ще потърсят в изложбата отговора на няколко загадки. Накрая малките архитекти ще проектират свои архитектурни произведения, като създадат колажи от различни интериорни и екстериорни фрагменти от сградата.

Снимки: Credo Bonum

Изложбата „Векът на зданието” може да бъде видяна до 19 февруари в Галерия Credo Bonum на ул. „Славянска“ 2 (вход от ул. „Бенковски“) с работно време понеделник – неделя от 11:00 до 19:00 часа. Изложбата е съпътствана от едноименен каталог, който може да разгледате тук.

Вижте събитието във Фейсбук.

ОЩЕ НОВИНИ

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност