Готова е обновената градина „Папа Йоан Павел II“ в София

806

Старото детско влакче трябваше да бъде заменено с ново, но вместо него има подобна на влакче пързалка


В градинката при пл. „Папа Йоан Павел II", която се намира близо до 120-то училище в столичния квартал „Лозенец" на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", е обновена алейната мрежа с нова настилка от бетонови плочи и бордюри, има поливна система, ново осветление, засадени са още широколистни и иглолистни дървета и жив плет, възстановени са тревните масиви. Изпълнител на обекта е „Софекострой" ЕАД.

По проект се предвижда чешма, която се очаква да бъде монтирана на алеята до светофара на мястото на бившия павилион, каза за CityBuild.bg зам.-кметът на направление „Зелена система, екология и земеползване" Десислава Билева. Изградена е нова детска площадка, но, противно на обещанието на Столична община, че след демонтажа на старото детско влакче ще бъде поставено ново комбинирано съоръжение (влакче и люлка), на детската площадка има пързалка, наподобяваща влакче. „Влакчето е на детската площадка като детско съоръжение", каза уклончиво Билева.

В градината е оформено и пространството около паметника на Папа Йоан Павел II (Карол Йозеф Войтила) - първият римокатолически папа от славянски произход и първият папа след папа Адриан VI (1522 г.), който не е италианец. Той служи като папа от 16 октомври 1978 до смъртта си на 2 април 2005 година.   

Построяването на паметник (знак-морена) в чест на Папа Йоан Павел II в София не е случайно. Отношението му към България винаги е било положително, въпреки обвиненията в т. нар. „българска следа" в атентата срещу него през 1981 година. При посещението си в страната ни през 2002 година папа Йоан Павел II споделя, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата. Визитата му на българска територия е първата папска визита в 13-вековната ни история.

Според СО проектът за градината е съгласуван по Закона за културното наследство с Министерство на културата, тъй като тя е включена в Списъка на зелените площи, декларирани като паметници на градинското и парково изкуство на територията на София. Средствата за обновяването са дарени на Столичната община от фирма „Булфелд" ЕООД, която заедно с Парадайс център бяха купени от Южноафриканския фонд NEPI чрез българското му дружество „НЕПИ Проджек Ту" ЕООД през 2017г. Дарението бе направено през 2019 година, а средствата бяха предназначени за реновиране на градината и за закупуване на дрон и облекла за екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция".

Снимки: CityBuild.bg    

Новите детски съоръжения са съвременни, а занемарената градина вече има по-добра визия, но старото влакче беше характерно за мястото, а подменяйки специфични елементи малко по малко Столична община променя духа на различни градски пространства.

Снимки: pomagalo1.com, Google. Влакчето през последните години.

По подобен начин в Банската градина в близост, без допитване до жителите на района, през 1980-те години е съборена Банята с минерална вода - по коментари на местните жители заради изграждането на високия блок на ЦК на БКП наблизо. Градината носи името си именно заради банята, която беше представител на модерното движение по проект на арх. Кирил Босев (1938-39 г.). През 2014 година градината беше ремонтирана, отново без да се чуе мнението на хората. Така някои характерни елементи в нея изчезнаха завинаги.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Събитието ще се проведе на 25 юни в Зала за събития "Living Room" на ул. "Неразделни" в София

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Те са насочени към изграждане на дребномащабна улична инфраструктура (пейки, беседки, огради и други) и облагородяване на междублокови пространства и зелени площи

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей