Идеи на студенти ще бъдат реализирани в двора на храма "Св. Пророк Илия" в столичния квартал Княжево

312

За целта беше проведе конкурс за студентите в специалността "Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране" в УАСГ


На базата на курсов проект "Ландшафтна архитектура на обществена сграда/комплекс – храм „Св. Пророк Илия“ в кв. Княжево в София“ катедра "Градоустройство" в специалността "Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране" при АФ на УАСГ проведе конкурс-изложба за студентите в специалността от четвърти курс за учебната 2021/2022 година. В конкурса участваха 5 проекта, представящи идеите си за организация на дворното пространство на църквата, което със стоята богата дървесна растителност и раздвижен терен предлага интересни възможности за обемно-пространствени решения. На базата на представените решения и мнението на църковното настоятелство са възприети определени елементи, както и тяхното разположение в дворното пространство като окончателно решение за бъдеща реализация. За да стане дворът около храма приятно място за беседи, за да допълни функциите на храма и за да е в синхрон на духовната красота на църквата, е заложено да се разработи ландшафтен проект, в който да се развие флорално богатство от местна цветна растителност, беседки, кътове и детска площадка.

Миналото на княжевския храм "Свети пророк Илия" все още не е било предмет на задълбочено изследване. Знае се, че след Освобождението от турска власт сред жителите на софийското село Бали Ефенди (преименувано в Княжево през 1881г.), които дотогава се черкували в Бояна или Горна баня, възникнала идеята да построят свой православен храм. През 1886-87г. софийските жители Стефан Зографски, член на Касационния съд, Димитър Шишков и Иван Грозев, които имали имоти и къщи в село Княжево, се събрали с някои от първенците на Княжево и решили да инициират изграждането на постройка на църква в селото. След разногласия относно най-подходящото място за издигане на храма надделяло предложението той да бъде построен върху мястото на старата джамия, която според някои данни била срутена към 1886г.

В хроника на отец Стефан п. Минев се споменават майсторите Веле Димов, Д. Петров и Алекси Мирчев. Те са участвали в строителството, но не е ясно кой е бил архитектът, който е изготвил проекта на храма. Всъщност архитектурата на княжевската църква е изключително самобитна и няма аналог у нас. Големият централен островърх купол е добре пропорциониран, а неповторимият силует на храма се допълва от многобройни малки островърхи куполчета с декоративна функция. 

Сградата е била завършена през 1893г. и на 20 юли същата година храмът бил осветен от Софийския митрополит Партений. Зографисването на храма станало доста по-късно и е дело на художниците Кирил Кънчев и Жечко Мандов. В двора на храма, само на няколко метра от сградата на църквата, и до днес стои гробницата на Бали Ефенди. На два пъти тя е обект на палежи от неизвестни лица.

ОЩЕ НОВИНИ

Над 50 са културните събития на фестивала "Реките на София 2024" от 30 август до 1 септември

Над 50 са културните събития на фестивала "Реките на София 2024" от 30 август до 1 септември

И тази година мястото е Перловска река, но този път в централната част на “Южен парк”

Община Габрово си върна Централния градски пазар

Община Габрово си върна Централния градски пазар

През есента предстои процедура за изготвяне на архитектурен проект, след което ще се търси финансов ресурс за изпълнение

Готово е техническото задание за проектиране на основния ремонт на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен

Готово е техническото задание за проектиране на основния ремонт на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен

Ще се работи и по обслужващите помещения, сгради и прилежащото пространство - подходи, алеи и околни рекреационни площи

Откриват изложба, представяща резултатите от конкурса за концепция за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

Откриват изложба, представяща резултатите от конкурса за концепция за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

На 22 двустранни табла експозицията представя получените 42 предложения от страната и чужбина