Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

652

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други


Снимка: Citybuild.bg

В сряда инициаторите на проекта The Residence / Резиденцията представиха в Централния дом на архитекта в София резултатите от дейностите по него до момента. Това са идеи след конкурс, три дипломни проекта и две визии за бъдещето на Резиденцията. Идеята за съживяване на комплекса в Банкя е на Николов & Николов Архитекти. По време на събитието синът на автора на проекта за Резиденцията и заместник-председател на САБ арх. Илиян Николов разказа за работата на своя баща (арх. Павел И. Николов старши), пътя за създаване на комплекса и неговите архитектурни достойнства, а арх. Павел И. Николов младши подчерта, че главната идея на проекта е не те като архитекти да решат съдбата да сградата, а да се допитат до обществото и тя да се върне на хората.

Снимки: Citybuild.bg

Към идеята за възстановяване на комплекса се присъединяват и Raynovski Architects (арх. Владимир Райновски) с участието на Колективът (ланд. арх. Мартин Янков и арх. Гергана Иванова) и Проект Бузлуджа (арх. Дора Иванова). Подкрепа оказват САБ, КАБ и УАСГ. Всяка от работните групи по проекта се е обединила върху обща дългосрочна намеса и е развила краткосрочна, за да тества дългосрочната. Николов отбеляза, че най-много е помогнал за реализацията на идеята арх. Михаил Сугарев. Неговата дипломна работа е разработена в учебно заведение в Милано. Първият етап от идеята му за дългосрочна намеса предлага временен достъп до комплекса чрез дървени рампи, които обикалят сградата отвън и свързват отворените тераси и проходимите покриви на различните павилиони. Пътят служи като разказ за историята, свързана с пространствата.

Вторият етап от проекта на арх. Сугарев предлага летен театър в задния двор на Резиденцията, като намесата служи за създаване на нова връзка между посетителите и архитектурното наследство.

Третият етап предлага един от павилионите да се разшири с външен басейн, свързан със съществуващия, а соларни стаи да има на покрива на балнеоложкия павилион. Арх. Сугарев предлага още ресторантът да остане ресторант с обществен достъп, а частта, ползвана за резиденция от Политбюро преди години, да се превърне в резиденция за артисти с прожекционна зала в бившето кино.

Дипломната работа на Илиян Стойков, разработена в Торино, предлага съживяване на комплекса с леглова база, културен институт и рехабилитационни центрове с басейни, ресторант, зона за култура и служебна площ. Червената лента през обекта на неговия проект символизира хората, които все още виждат през "червен филтър" подобни обекти от миналото и не могат да оценят реалната им стойност. 

Жанета Янчева, която подготвя дипломната си работа в Техническия университет във Виена, е от Банкя. Нейното предложение е създаване на обществена част с фоайе, галерия, кино и ресторант, семинарни зали, зали за събития и администрация, стаи за преспиване и нова функция за създадените преди време къщи на бизнесдамата Масако Оя – ателиета, с връзка между къщите и резиденцията. 

По време на събитието бяха представени и две визии за намеси в Резиденция Банкя на две работни групи. Тази на Ралица Ковачева, Маргарита Димитрова, Жанета Янчева, Димитър Димитров и София Канде предлага преместваеми павилиони, различни модули, места за коуъркинг, обучение, палатки, пасивен спорт, сцена, място за хранене, здраве, спорт и СПА, басейн, информационен център, маратонен маршрут и други.

Предложението на Цветомила Нещерева, Ана Радкова, Жасмин Деделянова, Александър Ганчев, Елена Добрева и Илиян Стойков е сградата да се превърне в културен център, да се проведе фестивал, а дворът зад нея да се ползва например за „Балканиале“ – събитие, организирано по подобие на италианското Биенале, което да предостави пространство за популяризиране на творци от Балканския полуостров. Предлагат се зони за информация и спонсори, за консумация, за историческа изложба, дискусии, парти зона и зона за събития на закрито.

Идеите от проведения от организаторите конкурс са комплексът да се ползва като пространство за събития, тренировъчна база за паркур, исторически парк и като факултет по кардиология, който да включва медицински център, ресторант с кухня и басейн, а до построените от Масако Оя еднофамилни жилища да се направят пътеки и да се разположат нови обекти като театър, ботаническа градина, кафене, езеро, спортна площадка и лифт, а самите жилища да се използват като студентски общежития или стаи под наем. Едно от предложенията е на Александър Ганчев от Raynovski Architects - интерпретация за СПА хотел.

Още една идея-провокация е за компютърна игра "Миротворческа градина" - Metaverse Augmented Reality (AR). Идеята на програмиста и концептуален художник, който живее в Берлин, е провокирана от войните в Близкия изток и Източна Европа. Според него към обекти като Резиденцията има голям интерес в Германия.

СОБСТВЕНОСТТА

Представянето приключи с дискусия по темата за възстановяване на резиденцията, като според арх. Дора Иванова (Фондация "Проект Бузлуджа") комплексът има голям шанс и потенциал да бъде възстановен. Нейната първа изложба и форум през 2015 година въз основа на дипломната й работа "Бузлуджа-паметта на времето", с която тя завърши образованието си по архитектура в Техническия университет в Берлин, беше в същата зала на САБ.

Снимка: Citybuild.bg

На дискусията не присъстваха поканените областен управител на София и кметът на Банкя. Затова пък се включиха жители на града, които претендират за частната собственост, която притежавали в Резиденцията. Един от тях припомни, че през април комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС) отложи предложението на партия „Спаси София“ кметът на столицата Васил Терзиев да започне преговори Резиденцията да стане общинска собственост и да я възстанови като балнеоложки и конферентен център. През май предложението отново беше отложено със съгласието на вносителите, тъй като СОС би трябвало да възложи правен анализ на документите за собственост и на реституционните дела за терени в Резиденцията, а комисия да обследва състоянието на сградата и зелените територии около нея.

Източник: арх. Михаил Сугарев

В момента собственик на имота е Областна администрация София. Бившият управител Вяра Тодева беше изразила съгласие за прехвърлянето му на Столична община, но последният служебен премиер Димитър Главчев смени Тодева със Стефан Арсов, а изборите от 9 юни допълнително промениха ситуацията. Според кмета на Банкя Рангел Марков в районната администрация са получени инвестиционни намерения от ректорите на три университета - УНСС, НСА и Лесотехническия, които искали да получат резиденцията за своя изнесена база.

Източник: арх. Михаил Сугарев

ИСТОРИЯ

"Резиденция Банкя" е проектирана като държавен балнеосанаториум от арх. Павел И. Николов старши. След като от годината на завършването му през 1977 г. до 1980 г. комплексът е използван по предназначение, социалистическият лидер Тодор Живков превръща мястото в своя резиденция и така достъпът е ограничен само за него и най-висшите членове на управляващата комунистическа партия. След 10 ноември 1989 година при падането на политическата система Живков е принуден да се откаже от своята резиденция в Банкя и масивната сграда губи предназначението си.

Снимки: Citybuild.bg

През 1990 г. Резиденцията е предоставена на Българска асоциация за туризъм и отдих, а после е прехвърлена Столичния народен съвет. Година по-късно Столичния общински съвет (СОС) основава дружество "Софийски голф и кънтри клуб" заедно с фондация "Масако Оя". През 1992 г. СОС дава 51% от имота на новоучреденото дружество и до смъртта си през 1999 г. японската милиардерка Масако Оя живее в резиденцията. През 2009 година с решение на правителството управлението на резиденцията е прехвърлено на НСО, която го използва за тренировъчен център по-малко от година, след което сградата е предадена на областния управител на София.

Фотографии: Личен архив на арх. Илиян Николов (1978) и личен архив на Александър Стоянов (2024)

Инициаторите на проекта имат желание още тази есен да организират тридневен фестивал със събития на терена на Резиденцията, но за това е необходимо съгласието на областния управител. При възможност за реализиране на фестивала зоните около сградата ще бъдат обезопасени и почистени. „Чрез краткосрочните намеси (със спонсорство от частния сектор) искаме да покажем какво би било подходящо за дългосрочна намеса в Резиденцията“, каза за Citybuild.bg арх. Владимир Райновски. „Разбира се, ние се стремим да я запазим основно с оригиналната й функция, но този път достъпна за всички, като добавим и нови актуални функции“, каза още той.

Снимка: Citybuild.bg

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

Столична община и РК София град на КАБ разработват тестова електронна среда за предаване на проекти

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания