Кукленият театър в Стара Загора обяви Международен архитектурен конкурс

189

Целта е идеен проект за изграждане на нова сграда за Център за експериментално куклено изкуство


Държавният куклен театър в Стара Загора обяви международен анонимен архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство. Поканени за участие са архитекти от цял свят, които имат отношение към съвременното изкуство, любов към театъра и желаят да проектират необичайна и нестандартна сграда.

Конкурсния проект трябва да е функционален, разпознаваем, съвременен, амбициозен, изобретателен, съобразен с околната градска среда и съществуващата сграда на театъра, реалистичен и основан на принципите на устойчивото проектиране. Конкурсът цели да бъде избран най-вдъхновяващият и в същото време най-подходящ проект за нов център, който ще допълни дейностите и функциите на вече съществуващата сграда на кукления театър в Стара Загора. Заданието е публикувано в специален сайт.

Съществуващата сграда се състои от четири части: репетиционна и санитарно-битови помещения; преддверие с каса, зрителна зала, сцена със склад за декори (джоб към сцената), репетеционна, гримьорна и помещение за персонала; преддверие, офиси, кабинет на директора, гримьорна, апаратна, ателиета и складови помещения; апаратна, фотолаборатория, инсталационни и складови помещения. Санитарните помещения са разположени единствено на подземното ниво.

Кукленият театър разполага и с открита сцена, която след дълъг застой започва да работи отново през лятото на 2020 г. Тя е отворена за зрители от края на април до октомври и позволява по-малките като размер спектакли за деца да се играят активно и през летния сезон. Благодарение на наличието на открита сцена за топлите месеци от годината в закритата зала на театъра могат да се провеждат различни видове уъркшопи или репетиции на по-мащабни представления за възрастни. По този начин театърът успява да развива паралелно различни дейности и да обогатява репертоара си.

Целта на конкурса е идеен проект за нова сграда с две сценични пространства, едното от които да може да осигури отваряне към свободното дворно място с цел проветряване и изнасяне на представления в дворната среда на открито.

Новият център трябва да допълни и доразвие сегашната програма на театъра, чрез създаване и разпространение на експериментални и иновативни форми на съвременно куклено изкуство, като побере в себе си следните функции и дейности: представления за деца и възрастни; гостуване на български и чуждестранни театрални трупи; международни творчески лаборатории за експериментален театър, работилници за деца – на открито и закрито; школи за театър, танц, музика и изобразително изкуство; кино; пространство за репетиции; зала за танци и съвременно изкуство; заведение, което да се вписва в събитията и да функционира самостоятелно; експозиционно пространство - тип галерия; пространство за провеждане на събития, форуми, симпозиуми, фестивали и други; образователни инициативи.

Проектът трябва да гарантира запазване на максимален брой от съществуващото озеленяване.

Общата максимална стойност на проектантските услуги за изготвянето и за извършване на всички необходими съгласувателни процедури във фазата на проектиране на бъдещия работен инвестиционен проект е 300 000 лева без включен ДДС, съставляващ размер на прогнозна стойност на обществената поръчката за възлагане на услугата по реда на чл. 79, ал.1, т.9 ЗОП.

15 юли е крайният срок за предаване на конкурсните материали, а резултатите ще бъдат обявени на 28 юли.

Конкурсните проекти ще бъдат оценявани от деветчленно международно жури, като засега са ясни имената на арх. Марияна Сърбова и Веселин Димов.

Първата награда е 10 000 лева, втората - 6 000 лева, а трета награда е 4 000 лева. Kласираният на първо място участник ще бъде поканен да изработи технически и работен инвестиционен проект и авторски надзор за изграждане на нова сграда.

С организацията на конкурса се е заела отново OPTIMISTAS - частна организация, занимаваща се с проекти, обществени проучвания и стратегии за развитие на градска среда, организирането на граждански допитвания и архитектурни конкурси.

Подготвя се и процедура за обновяването и на основния сграден фонд на театъра, така че визиите на новата и старата сграда да бъдат хармонизирани. За Стара Загора това ще е първият международен архитектурен конкурс.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

Така се дава възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Вчера общинските съветници одобриха искането за прехвърляне на собствеността с намерение сградата да бъде превърната в детска градина или да се ползва от администрацията

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

Зала "Балкан" е с катерачна площ от над 3 000 кв. м, предлага над 300 различни маршрута, а в нея могат да се катерят хора от 3 до 90-годишна възраст  

За първи път от четири десетилетия Община Варна придобива основната част от т. нар. Дупка в централната пешеходна зона на града

За първи път от четири десетилетия Община Варна придобива основната част от т. нар. Дупка в централната пешеходна зона на града

Общинският съвет одобри местната администрация да стане собственик на 2 915 кв. м от този емблематичен за града обект, който да бъде социализиран

Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

Това показва проучване на Colliers на пазара на инвестиционни имоти у нас през второто полугодие