МРРБ ще търси решение на проблемите на столичния квартал „Горубляне“

86

Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие арх. Стефан Аспарухов на среща с представители на Инициативен комитет


„През последните години има много натрупани проблеми, свързани с прилагането на разпоредбите на Закона за устройство на територията. Затова предприемаме спешни действия по неговите промени в тези части, които са най-належащи, като търсим баланс и защита на обществения интерес“, каза вчера на срещата арх. Аспарухов. Той припомни, че работна група към МРРБ изготвя спешни изменения в Закона за устройство на територията. Аспарухов изрази надежда текстове да бъдат готови и предложени за обществено обсъждане до края на юни, за да влязат за гласуване в Народното събрание през есента.  

Причина за срещата в МРРБ са протестите и недоволството на жители на столичния квартал, чиито имоти, по думите им, са „блокирани“ години наред, защото са предвидени за паркове, без да са направени подробни устройствени планове за тези зони. Жителите на кв. „Горубляне“ настояват за незабавни изменения в Закона за устройство на територията, с които да се разпише, че всички урбанизирани територии трябва да имат подробен устройствен план. Другото им искане е да бъдат поставени конкретни срокове в закона за изработването на ПУП от влизането в сила на Общия устройствен план.  

„Готови сме на диалог, за да направим необходимите законодателни промени по начин, по който ще пазим интереса на всички български граждани и заедно с това ще решим  справедливо поставените въпроси“, подчерта по време на разговора заместник-министърът. Той беше категоричен, че трябва да се подходи балансирано и отговорно при изготвянето на нормативните промени. „Важното е, че поставяме начало на сътрудничество за намиране на решенията“, коментира още Аспарухов.  

След днешния разговор заместник-министърът покани представителите на Инициативния комитет „Горубляне“ на нова среща в края на месеца, за да продължи диалога между тях и екипа на МРРБ.

„Представителите на МРРБ подробно се бяха запознали с внесените от нас документи, имаше и изработено положително становище за исканите от нас промени, свързани с чл. 208 от ЗУТ, но за промяната на чл. 11 от ЗУЗСО се стигна до заключение, че ще са необходими допълнителни консултации. На моменти разговорът се напрегна, но и двете страни запазихме добрия тон. Получихме уверение, че исканите от нас промени са справедливи и ще бъдат внесени в изработващият се в момента закон за изменение и допълнение на ЗУТ, който трябва да бъде готов до края на юни. Споразумяхме се за следваща среща на 25 май, на която да обсъдим подготвените от юристите на МРРБ текстове. Следващите 14 дни до датата на срещата ще са дни на доверие към МРРБ и няма да има протести със затваряне на бул. “Цариградско шосе“ в пиковите часове“, казват от Инициативния комитет на своята фейсбук страница.

ОЩЕ НОВИНИ

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще се реконструира територията на рибарското пристанище чрез изграждане на плаващи пирсове, подобряване на инфраструктурата на кейовата стена и площадковите мрежи

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Предвижда се гаражът да е висок едва 4 метра и на три нива - подземно, наземно и един етаж над земята, а фасадата да е с пълзяща зеленина

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Отпуснатата финансова помощ е в размер на 166,2 млн. лева, които ще бъдат осигурени от ОПТТИ 2014-2020

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

На АМ „Хемус“ в следващите месеци ще се ремонтират 4 виадукта