МРРБ ще търси решение на проблемите на столичния квартал „Горубляне“

95

Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие арх. Стефан Аспарухов на среща с представители на Инициативен комитет


„През последните години има много натрупани проблеми, свързани с прилагането на разпоредбите на Закона за устройство на територията. Затова предприемаме спешни действия по неговите промени в тези части, които са най-належащи, като търсим баланс и защита на обществения интерес“, каза вчера на срещата арх. Аспарухов. Той припомни, че работна група към МРРБ изготвя спешни изменения в Закона за устройство на територията. Аспарухов изрази надежда текстове да бъдат готови и предложени за обществено обсъждане до края на юни, за да влязат за гласуване в Народното събрание през есента.  

Причина за срещата в МРРБ са протестите и недоволството на жители на столичния квартал, чиито имоти, по думите им, са „блокирани“ години наред, защото са предвидени за паркове, без да са направени подробни устройствени планове за тези зони. Жителите на кв. „Горубляне“ настояват за незабавни изменения в Закона за устройство на територията, с които да се разпише, че всички урбанизирани територии трябва да имат подробен устройствен план. Другото им искане е да бъдат поставени конкретни срокове в закона за изработването на ПУП от влизането в сила на Общия устройствен план.  

„Готови сме на диалог, за да направим необходимите законодателни промени по начин, по който ще пазим интереса на всички български граждани и заедно с това ще решим  справедливо поставените въпроси“, подчерта по време на разговора заместник-министърът. Той беше категоричен, че трябва да се подходи балансирано и отговорно при изготвянето на нормативните промени. „Важното е, че поставяме начало на сътрудничество за намиране на решенията“, коментира още Аспарухов.  

След днешния разговор заместник-министърът покани представителите на Инициативния комитет „Горубляне“ на нова среща в края на месеца, за да продължи диалога между тях и екипа на МРРБ.

„Представителите на МРРБ подробно се бяха запознали с внесените от нас документи, имаше и изработено положително становище за исканите от нас промени, свързани с чл. 208 от ЗУТ, но за промяната на чл. 11 от ЗУЗСО се стигна до заключение, че ще са необходими допълнителни консултации. На моменти разговорът се напрегна, но и двете страни запазихме добрия тон. Получихме уверение, че исканите от нас промени са справедливи и ще бъдат внесени в изработващият се в момента закон за изменение и допълнение на ЗУТ, който трябва да бъде готов до края на юни. Споразумяхме се за следваща среща на 25 май, на която да обсъдим подготвените от юристите на МРРБ текстове. Следващите 14 дни до датата на срещата ще са дни на доверие към МРРБ и няма да има протести със затваряне на бул. “Цариградско шосе“ в пиковите часове“, казват от Инициативния комитет на своята фейсбук страница.

ОЩЕ НОВИНИ

Завърши първият етап от благоустрояването на улица "Марица" в Шумен

Завърши първият етап от благоустрояването на улица "Марица" в Шумен

Изграждането на четирилентова отсечка по улицата от паметника на Пети полк към центъра е един от най-големите инфраструктурни обекти на града през последните две години

Учредяват общинско дружество с ограничена отговорност "Индустриални паркове – Благоевград"

Учредяват общинско дружество с ограничена отговорност "Индустриални паркове – Благоевград"

С това Общината има възможност да кандидатства пред Министерство на иновациите и растежа за финансиране, което да позволи изграждането на високотехнологичната производствена зона 

Ново футболно игрище с изкуствена настилка е изградено в двора на СУ "Бачо Киро" в Павликени

Ново футболно игрище с изкуствена настилка е изградено в двора на СУ "Бачо Киро" в Павликени

Над 20 години игрището беше почти празно, тъй като не беше в добро състояние

В Ямбол откриха поредното комбинирано спортно игрище

В Ямбол откриха поредното комбинирано спортно игрище

То се намира в двора на Професионална гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн "Кольо Фичето"