Научно-изследователска дейност в модерна сграда

89

Цялостната визия на Центъра по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив включва използването на съвременни методики и оборудване, с което се цели да се намали цялостното енергопотребление и да се смекчи въздействието над околната среда


Основната дейност на Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив е научно-изследователска. Парцелът, на който е разположен ЦРСББ, е с размер 23,5 дка и се намира в жилищен комплекс „Тракия“. Инвеститор е самият Център по растителна системна биология и биотехнология, архитект е "АРКОНТ" ЕООД, а изпълнител - ГБС ПЛОВДИВ АД.

Учебният корпус се състои от представителна входна зона на две нива с обширен атриум, ресторант с кухненска зона и места за отдих. На партерното ниво се съвместяват амфитеатрална лекционна зала – аудитория с капацитет до 300 места, както и две по-малки лекционни зали за 80 човека. На второ ниво отново има две малки лекционни зали за 80 човека. Предвиден е и социален кът за почивка на служителите на центъра, от който се разкрива гледка към артиума на сградата. От учебния корпус има директна топла връзка с административната част и изследователския корпус (специализирани помещения и лаборатории).

Арминистративният корпус на три нива включва офисни помещения, отговарящи на клас А, с двоен под и окачен таван. Изследователският корпус на сградата вклюбва 40 специализирани помещения, разположени на две нива - всяко е със строго специфична функция и оборудвано с високотехнологична апаратура. Този корпус включва и 15 лаборатории, разположени на три нива, предназначени за научни експерименти и опити.

В кампуса са разположени две оранжерии, всяка от която по 2 000 кв.м. Оранжериите са изцяло изолирани от околната среда, сегментирани на отделни секции, като за всяка секция има индивидуално регулиране на осветление, температура и напояване.

80% от фасадите са изпълнени като окaчена фасада и системи за термоконтрол, монтирани са фотоволтаични модули, има вътрешен обмен на топлина между топли и студени стаи и др. Модерната терморегулация е допълнена с оптимизиран контрол на осветлението, а съответните системи и всички възможни апаратури и механизми са включени към комплексна система за управление и мониторинг (BMS) за по-цялостен и гъвкав контрол. Централната сграда е оборудвана с ефективни вентилационна и противопожарна системи, системи за персонална сигурност, снабдена с централна климатизация, централни тръбопроводни системи за дейонизирана вода, вакуум, въздух под високо налягане и течаща вода във всяка лаборатория. При строежа на сградата са използвани съвременни строителни продукти и сградни решения за постигане на максимална енергийна ефективност и минимален отпечатък върху природата, като хидроизолационна мембрана за покриви на базата на висококачествен гъвкав полиолефин в светъл цвят, фасадна зидария с керамични блокчета POROTHERM на фирма "Виненбергер", топлоизолация по фасади от каменна вата, алуминиева термоизолирана самоносеща се фасада и стъклопакет. Осветлението в офисите и външното парково е изпълнено от високоефективни LED тела.

В откритите пространства е предвиден паркинг с достатъчно паркоместа за работещите и посещаващите ЦРСББ, включително и пет паркоместа със зарядни станции за електрически автомобили.

Парковото оформление е предвидено като многослойни зелени пояси, които да филтрират в значителна степен шумовото, газовото и праховото замърсяване и да намаляват вятъра и високите летни температури. Същевременно предлагат място за почивка на персонала.

Източник: „Сграда на годината 2022“. Проектът е един от победителите в категория „Социална инфраструктура - култура, наука и образование“ в конкурса.

ОЩЕ НОВИНИ

Подписан е договорът за изграждане на допълнителен корпус на Математическата гимназия във Враца

Подписан е договорът за изграждане на допълнителен корпус на Математическата гимназия във Враца

Той ще е с шест класни стаи, тераса, конферентна зала, STEM център и 5 хранилища

Реновират сградата на "Старата община“ в Асеновград с проект по "Красива България"

Реновират сградата на "Старата община“ в Асеновград с проект по "Красива България"

В момента в сградата се помещават Туристически информационен център и Обредни домове и зали

VMV residence – терасиран модел за многофамилна жилищна сграда

VMV residence – терасиран модел за многофамилна жилищна сграда

Обемното решение е продиктувано от функционалните нужди на всяко отделно жилище, а конструктивното решение допълнително разбива сградата на по-малки обеми

Има осигурени 5 300 000 лв. за ремонт и реставрация на сградата на бившия Нотариат в София

Има осигурени 5 300 000 лв. за ремонт и реставрация на сградата на бившия Нотариат в София

Предстои да се определи обществената функция на сградата на бул. „Патриарх Евтимий“ 2 на Попа, която е недвижима културна ценност и е собственост на Министерството на културата

В РИОСВ-Пловдив е внесено инвестиционно намерение за строежа на най-големия мол у нас

В РИОСВ-Пловдив е внесено инвестиционно намерение за строежа на най-големия мол у нас

След всички одобрения скоро се очаква изграждането на търговско-развлекателния и административен комплекс Promenada Plovdiv в района на бившата Сточна гара

Необходими са още 22,5 млн. лв. за завършването на стадион "Христо Ботев" в Пловдив

Необходими са още 22,5 млн. лв. за завършването на стадион "Христо Ботев" в Пловдив

Кметът ще предложи на общинските съветници да одобрят тази сума, необходима за довършване на целия проект, разпределена в три бюджетни години