Научно-изследователска дейност в модерна сграда

113

Цялостната визия на Центъра по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив включва използването на съвременни методики и оборудване, с което се цели да се намали цялостното енергопотребление и да се смекчи въздействието над околната среда


Основната дейност на Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив е научно-изследователска. Парцелът, на който е разположен ЦРСББ, е с размер 23,5 дка и се намира в жилищен комплекс „Тракия“. Инвеститор е самият Център по растителна системна биология и биотехнология, архитект е "АРКОНТ" ЕООД, а изпълнител - ГБС ПЛОВДИВ АД.

Учебният корпус се състои от представителна входна зона на две нива с обширен атриум, ресторант с кухненска зона и места за отдих. На партерното ниво се съвместяват амфитеатрална лекционна зала – аудитория с капацитет до 300 места, както и две по-малки лекционни зали за 80 човека. На второ ниво отново има две малки лекционни зали за 80 човека. Предвиден е и социален кът за почивка на служителите на центъра, от който се разкрива гледка към артиума на сградата. От учебния корпус има директна топла връзка с административната част и изследователския корпус (специализирани помещения и лаборатории).

Арминистративният корпус на три нива включва офисни помещения, отговарящи на клас А, с двоен под и окачен таван. Изследователският корпус на сградата вклюбва 40 специализирани помещения, разположени на две нива - всяко е със строго специфична функция и оборудвано с високотехнологична апаратура. Този корпус включва и 15 лаборатории, разположени на три нива, предназначени за научни експерименти и опити.

В кампуса са разположени две оранжерии, всяка от която по 2 000 кв.м. Оранжериите са изцяло изолирани от околната среда, сегментирани на отделни секции, като за всяка секция има индивидуално регулиране на осветление, температура и напояване.

80% от фасадите са изпълнени като окaчена фасада и системи за термоконтрол, монтирани са фотоволтаични модули, има вътрешен обмен на топлина между топли и студени стаи и др. Модерната терморегулация е допълнена с оптимизиран контрол на осветлението, а съответните системи и всички възможни апаратури и механизми са включени към комплексна система за управление и мониторинг (BMS) за по-цялостен и гъвкав контрол. Централната сграда е оборудвана с ефективни вентилационна и противопожарна системи, системи за персонална сигурност, снабдена с централна климатизация, централни тръбопроводни системи за дейонизирана вода, вакуум, въздух под високо налягане и течаща вода във всяка лаборатория. При строежа на сградата са използвани съвременни строителни продукти и сградни решения за постигане на максимална енергийна ефективност и минимален отпечатък върху природата, като хидроизолационна мембрана за покриви на базата на висококачествен гъвкав полиолефин в светъл цвят, фасадна зидария с керамични блокчета POROTHERM на фирма "Виненбергер", топлоизолация по фасади от каменна вата, алуминиева термоизолирана самоносеща се фасада и стъклопакет. Осветлението в офисите и външното парково е изпълнено от високоефективни LED тела.

В откритите пространства е предвиден паркинг с достатъчно паркоместа за работещите и посещаващите ЦРСББ, включително и пет паркоместа със зарядни станции за електрически автомобили.

Парковото оформление е предвидено като многослойни зелени пояси, които да филтрират в значителна степен шумовото, газовото и праховото замърсяване и да намаляват вятъра и високите летни температури. Същевременно предлагат място за почивка на персонала.

Източник: „Сграда на годината 2022“. Проектът е един от победителите в категория „Социална инфраструктура - култура, наука и образование“ в конкурса.

ОЩЕ НОВИНИ

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

Така се дава възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Вчера общинските съветници одобриха искането за прехвърляне на собствеността с намерение сградата да бъде превърната в детска градина или да се ползва от администрацията

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

Зала "Балкан" е с катерачна площ от над 3 000 кв. м, предлага над 300 различни маршрута, а в нея могат да се катерят хора от 3 до 90-годишна възраст  

Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

Това показва проучване на Colliers на пазара на инвестиционни имоти у нас през второто полугодие

От столичния район "Оборище" се опитват да инициират среща със собствениците на Царските конюшни

От столичния район "Оборище" се опитват да инициират среща със собствениците на Царските конюшни

Целта е да се разбере каква е съдбата на комплекса, който няма статут на паметник на културата, но е с архитектурна стойност