Носител на отличието за архитектура в Наградите за изкуство и култура на Шумен е арх. Пламен Георгиев

26

Наградата е за проекта му за сграда с магазини и жилища


На тържествена сесия на Общинския съвет по случай Деня на Шумен – 11 май, бяха връчени наградите за изкуство и култура на града. С наградата в раздела "Архитектура" беше отличен арх. Пламен Георгиев, който за кратко беше главен архитект на Община Шумен.

Отличието е за проект за изграждащата се многофамилна жилищна сграда Suncity.

Според възложителя и изпълнител „ГЛОБ СТРОЙ“ ЕООД сградата е спечелила гласовете на журито със своята впечатляваща визия, която е надскочила "границите на архитектурните стандарти и типичния градски дизайн", а комплексът е с "разчупена архитектура, смели дизайнерски решения, елегантен и изтънчен силует".

Сградата е разположена в Шумен на кръстовището между улиците "Генерал Скобелев", ул. "Бели Лом" и ул. "Камчия" и вече ама Акт 14.

Снимки и визуализации: GLOB STROY

По време на церемонията кметът Любомир Христов заяви: „Израснал съм на поляните, където е сградата на Пето основно училище. Построена за децата на Шумен, някога тя беше препълнена, а днес пустее. Училището не съществува, няма ги и децата.

Помня старите и красиви къщи в центъра. Събориха ги и сега там се издигат недовършените бетонни мастодонти. Няма общинска администрация, която да се справи сама с това наследство без помощта на държавата.

Помня и река Поройна, която преминаваше през целия град. Години по-късно си даваме сметка колко далновидно е било решението да се покрие и да се изгради бул. „Симеон Велики“, който да поеме движението. И още, и още...

Да, градът се променя, много от промените са правени с добри намерения. Някои са се получили, други – не, но всички са били с мисъл за хората и за града. Искрено се надявам, че и промените през последните години ще останат във времето като добре свършена работа, защото са с мисъл за хората и за града.

Старите казарми на Пети полк са променени до неузнаваемост. От тресавището и дивите орехи в коритото на Енчова между двете кръстовища вече няма и помен. Няма и помен от сметището, в което се беше превърнала старата маслобойна.

Само преди дни в Индустриалния парк беше открито най-новото и най-модерното в света предприятие за безглутеново брашно. Това са само част от промените в днешния Шумен, които ще останат след едно осемгодишно управление. Ние ще си отидем, но градът ще остане. Затова е важно какво заедно с вас ще оставим за хората и за Шумен,“ посочи Христов.

ОЩЕ НОВИНИ

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

Преди това имаше представяне на инвестиционното намерение пред Общинския съвет, както и пред обществеността и различни организации

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Теренът се намира в югозападния край на двора на болницата

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Спазване на финансовия лимит по НПЕЕМЖС и изпълнението ѝ в рамките на одобрения бюджет гарантират обявените за обществено обсъждане промени