Носител на отличието за архитектура в Наградите за изкуство и култура на Шумен е арх. Пламен Георгиев

41

Наградата е за проекта му за сграда с магазини и жилища


На тържествена сесия на Общинския съвет по случай Деня на Шумен – 11 май, бяха връчени наградите за изкуство и култура на града. С наградата в раздела "Архитектура" беше отличен арх. Пламен Георгиев, който за кратко беше главен архитект на Община Шумен.

Отличието е за проект за изграждащата се многофамилна жилищна сграда Suncity.

Според възложителя и изпълнител „ГЛОБ СТРОЙ“ ЕООД сградата е спечелила гласовете на журито със своята впечатляваща визия, която е надскочила "границите на архитектурните стандарти и типичния градски дизайн", а комплексът е с "разчупена архитектура, смели дизайнерски решения, елегантен и изтънчен силует".

Сградата е разположена в Шумен на кръстовището между улиците "Генерал Скобелев", ул. "Бели Лом" и ул. "Камчия" и вече ама Акт 14.

Снимки и визуализации: GLOB STROY

По време на церемонията кметът Любомир Христов заяви: „Израснал съм на поляните, където е сградата на Пето основно училище. Построена за децата на Шумен, някога тя беше препълнена, а днес пустее. Училището не съществува, няма ги и децата.

Помня старите и красиви къщи в центъра. Събориха ги и сега там се издигат недовършените бетонни мастодонти. Няма общинска администрация, която да се справи сама с това наследство без помощта на държавата.

Помня и река Поройна, която преминаваше през целия град. Години по-късно си даваме сметка колко далновидно е било решението да се покрие и да се изгради бул. „Симеон Велики“, който да поеме движението. И още, и още...

Да, градът се променя, много от промените са правени с добри намерения. Някои са се получили, други – не, но всички са били с мисъл за хората и за града. Искрено се надявам, че и промените през последните години ще останат във времето като добре свършена работа, защото са с мисъл за хората и за града.

Старите казарми на Пети полк са променени до неузнаваемост. От тресавището и дивите орехи в коритото на Енчова между двете кръстовища вече няма и помен. Няма и помен от сметището, в което се беше превърнала старата маслобойна.

Само преди дни в Индустриалния парк беше открито най-новото и най-модерното в света предприятие за безглутеново брашно. Това са само част от промените в днешния Шумен, които ще останат след едно осемгодишно управление. Ние ще си отидем, но градът ще остане. Затова е важно какво заедно с вас ще оставим за хората и за Шумен,“ посочи Христов.

ОЩЕ НОВИНИ

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

Това е втората локация на германския производител на високотехнологични медицински изделия Ottobock в България след открития през 2021 г. завод в Благоевград (по проект на IPA)

Къща "Павлити" в Пловдив отвори предсрочно - реставрирана и с изложба на пиана

Къща "Павлити" в Пловдив отвори предсрочно - реставрирана и с изложба на пиана

Една от визиите за използването й в бъдеще е да бъде център за изкуства за млади хора