Новата сграда на Нова телевизия – един хармоничен организъм

7847

Екран с размери 24 на 7 метра ще се превърне в емблема на входа.


Почти завършен е строежът на новата сграда на Нова телевизия в район „Искър" в столицата - на главна улица, част от територия, формираща се като индустриален и бизнес парк. Сегашната сграда на медията, в която се намират студиата, е на бул. "Христофор Колумб" 41. Тя е офисна и не отговаря на всички нужди на телевизията, затова сега проектът предвижда „хармоничен организъм, който ще събере всички нужни пространства и функции на медията", каза на 13 октомври арх. Кремена Николова от Ателие „Серафимов Архитекти" по време на Building Innovation Forum 2021, организиран от Градът Медиа Груп.       

Новата сграда е на 7 етажа със сутерен и е разположена на около 10 хиляди квадратни метра площ. Тъй като е нямало възможност четирите студиа да бъдат като отделни сгради, те са проектирани на 3 хил. кв. м едно над друго - с обслужващи помещения като монтажни, апаратни, аудио кабини и други.       

Студиата са развити в H-образен обем, който плавно се прехвърля към останалата част от функцията на сградата - административен блок, конферентни зали, офиси, ресторанти и други.      

Сградата има опростен обем, като в него значение имат пластиката и пропорциите на фасадата, постигнати чрез специфични елементи с триъгълна форма. Първите два етажа, които потъват навътре, служат за база, и силуетът във височина завършва с ажурни фасадни елементи. Така се оформя визия от павилионен характер, който създава цялостното възприятие за сградата.       

Потъващите навътре два етажа оформят външно пространство, в което е позициониран голям екран с размери 24 на 7 метра, който да се превърне в емблема на входа.       

За постигане на чиста визия е било важно пред екрана да няма конструктивни елементи. Затова е решено на покрива да бъде разположена стоманена ферма, която чрез допълнителна конструкция да носи останалите пет етажа. Това е позволило да бъде освободена гледката към екрана на партерно ниво.       

На кота 0 са разположени 2 студиа, гардеробни, гримьорни, стаи за почивка, за гости, за оператори и други, ресторант, лоби. На следващото ниво се намира огромно помещение за всички инсталации, което да позволява бъдещо развитие.       

По-нагоре в сградата са проектирани следващите 2 студиа със същата площ и конфигурация над другите две. Тук се намира и едно от най-важните помещения - нюзрумът, като е било важно той да има добра функционална връзка със студиата.       

Във височина сградата продължава с офиси за радиа, вестници и управленския състав на телевизията.       

На последното ниво (т.нар. инсталационен етаж), са организирани външните тела на различна апаратура и уреди, както и допълнителна метална конструкция от греди и колони, където да се монтират антените.          

Основното строителство на обекта е почти завършено. „Намерението ни е да постигнем фасада с отличителен, запомнящ се характер, чрез който да стане разпознаваема и да се превърне в индивидуална емблема на групата", каза арх. Николова.                      

Снимки и визуализации: Ателие „Серафимов Архитекти"    

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

В рамките на проект предстои да бъде пуснато в експлоатация мобилно съоръжение за производство на висок клас рециклирани строителни продукти и материали, стана ясно на обучение, което събра представители на над 50 общини в България

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Напредъкът по изграждането на комплекса беше представен вчера, 16 месеца след първата копка на строежа

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Генералният секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания арх. Иняки Карнисеро представи закона на кръгла маса, организирана от КАБ