Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

428

Генералният секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания арх. Иняки Карнисеро представи закона на кръгла маса, организирана от КАБ


Новият испански Закон за качеството на архитектурата беше представен на кръглата маса „Практикуване на професията архитект в Испания и Германия“ на 2 април по инициатива на Камарата на архитектите в България (КАБ). Кръглата маса бе финалното събитие на Международните дни на европейската регулирана професия Архитект.

„Това е може би най-прогресивният, най-добрият закон в Европа, третиращ проблемите на архитектурната професия. Приет е с пълно единодушие в испанския парламент, което е трудно постижимо у нас. Ще се радвам, ако българските депутати проявят интерес към закона, защото е много важно да са информирани какви нормативни документи се приемат в Европа“, каза при откриването на кръглата маса арх. Владимир Милков, председател на КАБ.

„Това е първият закон в Европа, който налага принципите на новия европейски Баухаус – естетика, устойчивост, приобщаване. Законът има положително влияние върху обществото. Подобрява качеството на живот, стимулира икономическото развитие, социалното взаимодействие, опазва културните стойности“, каза арх. Карнисеро, който е сред водещите експерти в процеса по изработване на нормативния акт.

Законът за качеството на архитектурата е пример за диалог и консенсус, защото в създаването му участват 165 представители на организации и институции. Процесът е публичен – в рамките на две години са ангажирани професионалисти от различни сектори, организирани са целеви групи, създадена е интернет страница, получени са много предложения. Това позволява изработването на всеобхватен нормативен документ, който цели да развие интердисциплинарното взаимодействие между архитекти, инженери, геодезисти и всички участници в процеса. На финалния етап законът е одобрен от Съвета на министрите на 8 юни 2022 година.

РЕЗЮМЕ НА ЗАКОНА, ПРЕВЕДЕНО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, МОЖЕТЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ТУК.

„Решихме да направим тази кръгла маса, защото в България има сериозни проблеми в сектора. Първо, усложняването на инвестиционния процес с много участници, специфики и дисциплини доведе до избледняване на функцията на архитекта в контекста на неговата основна задача. Второ, прекомерната административна тежест, свързана често пъти с корупция. Третото е прекомерното сепариране и монополизиране на нови модерни функции и специалности, които поставиха като табу своето задължително участие в инвестиционния процес и ограничиха функцията на архитекта. Поради това КАБ предприе инициатива за реформа в законодателството“, обясни зам.-председателя на КАБ проф. д-р арх. Борислав Борисов, който бе водещ на панела.

Дискутирани бяха и редица теми, свързани с достъпността до качествени жилища, необходимостта от държавно субсидиране на жилищното строителство и регулиране на луксозното строителство, практиките в Испания и Германия относно архитектурните конкурси и обществените поръчки, поддържането на стария сграден фонд и изграждането на достъпна среда за хора с увреждания.

Видео запис от събитието можете да гледате тук. Панел 3 започва на 3:36 минута в записа.

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон