Община Сандански получава финансиране за изграждане на Младежки център по Националния план за възстановяване и устойчивост

465

За целта ще бъде преустроена и пристроена пустееща сграда в парк „Свети Врач“, изградена преди повече от 40 години


Източник: Община Сандански

Проектанти са арх. Любомир Парапанов и арх. Богдан Радичев - архитектурно студио Inset. Идеята е трансформирайки съществуващата сграда в нова, да се запази автентичността на характерната й архитектура. Предвижда се стъклена обвивка на сградата, като целта е тя да се слива със средата, отразявайки във фасадите си зеленината на парка през деня, а вечерта подходящо вътрешно осветление да експонира архитектурата. Специфичните архитектурни и конструктивни елементи ще бъдат реновирани и запазени в интериора. Обособява се нов главен вход от запад под козирка и нов вход за зареждане от изток. Предвижда се пристрояване на сградата от север с асансьорна шахта.

На първия етаж проектът предвижда фоайе, асансьор, стълбище, коридор, санитарни възли, помещение за приемане на кетъринг и две многофункционални зали с възможност за обединяване.

В голямата зала с двойна височина се предвижда изграждането на две платформи с възможност за повдигане на част от пода като сцена или подиум и с място за съхранение на столове  инвентар.

На втория етаж ще има фоайе, коридор, кабинети за медиатор, за младежки специалисти и за управител, както и зала за дигитални компетенции. Етажът е галериен с поглед към голямата зала.

За затъмняване на залите с цел прожектиране се предвиждат въртящи се вертикални ламели с автоматично задвижване, разположени по цялата площ на окачената фасада.

Предвижда се изграждането на дървен плосък „зелен“ покрив с килим от устойчиви растения - седуми.

Новият център ще предлага на младежите "обучения и общи събития с партньорските организации и други центрове, както и знания и умения, целящи личностно и професионално развитие. Предвижда се центърът да обхване до 450 души на възраст между 15 и 29 години. Ще се работи активно и с младежи от уязвимите групи. Вижте повече в документацията на обществената поръчка тук.

Общият бюджет е 1 799 270, 00 лв. и включва изпълнението строително- ремонтните дейности, цялостно оборудване на сградата и обезпечаване на младежкия център с необходимия персонал – образователни медиатори, психолози, кариерен консултант и лектори. За изпълнител е определена фирма "Монолит-21 - Андонов и Захов" ООД, но все още не е подписан договор.

Според някои граждани този тип проекти не са особено ефективни от гледна точка на дейност, като за целта е можело да се избере друга сграда, тъй като тази е по-подходяща за спорт и водно-рехабилитационен център.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Откритият плувен басейн в Силистра ще заработи отново

Откритият плувен басейн в Силистра ще заработи отново

Договор за безвъзмездното му отдаване беше подписан между кмета на Общината Александър Сабанов и собственикът на басейна Явор Георгиев

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Обектите са около входовете на парка при стадион “Осогово”, при бившия санаториум за детски белодробни заболявания, под зоопарка и в обхвата на крепостта

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Така ще се осигури пространство за обучение и семинари, столова, зала за игри и практически дейности и други