Община Созопол се обяви против избирателно прилагане на Законите за културно наследство при съгласуване на различни инвестиционни проекти

106

Поводът е проектът за автогара в града


Източник: Община Созопол

На 30 януари кметът на Созопол Тихомир Янакиев се срещна със служебния министър на културата проф. Велислав Минеков (отстранен от президента от правителството в новия му състав няколко дни по-късно). Тема на разговор е бил проектът за автогара в града. На срещата са присъствали също директорът на НИНКН (Национален институт за недвижимо културно изкуство) арх. Петър Петров и служители на Института.

Янакиев е поставил въпроса защо процедурите се бавят толкова много, след като Община Созопол е входирала в Министерството на културата инвестиционен проект-част Архитектура и две години по-късно все още няма категорично становище от НИНКН и съответно не може да се пристъпи към активни дейности по нейното изграждане. Янакиев е изказазал неодобрение от начина на работа на Института, който според него се състои в избирателно прилагане на Законите за културно наследство при съгласуване на различни инвестиционни проекти на територията на града. Това съмнение е било породено, след като в Общината е постъпил съгласуван с МК и НИНКН проект на частен инвеститор за изграждане на „Търговски комплекс с магазин за хранителни стоки, магазин за промишлени стоки, игрална зала, нощен клуб, ателие за услуги, кафене и аптека“ в съседен до отредения на автогара имот и съответно двата имота попадат под закрилата на едни и същи нормативни уредби, но се третират по различен начин. Представени от Янакиев са били и различията, които се наблюдават при съгласуването на двата проекта в съседни имоти:

1.  Одобрението на проекта на частен инвеститор за търговски комплекс се случва само за 40 дни, а този на Община Созопол за автогара две години все още чака съгласуване.

2.  Проектът за търговски комплекс е одобрен с извършване на археологическо проучване по време на строителството, а от Община Созопол се изисква извършване на предварително спасително-археологическо проучване на терена и представяне на протокол за извършени археологически разкопки, на чиято база да се определят последващите проектни разработки. Важен е и въпросът за финансовото и времевото измерение на това начинание, което още повече би затруднило и забавило този проект с обществено значение. Във връзка с тези изисквания на НИНКН, Община Созопол възложи инженерно-геоложко проучване на горния пласт на терена с дълбочина от 2,40 до 4,00 м, което доказа, че е насип от пясък и строителни отпадъци, както сочат и исторически данни и научни доклади.

3. Вече изграденият търговски център е с огледална фасада, което е в противоречие със специфичните правила за проектиране в местност „Провлака“, одобрени от НИНКН с цел съхраняване на културното наследство на града, казват от Община Созопол.

Снимка: Община Созопол

Проектът за автогарата е в класически стил сграда на един етаж със скатен покрив с керемиди, но според директора на НИНКН не се вписва в градоустройствената среда и предлага в имота да се построи модерна сграда. МК свиква разширен експертен съвет към МК – СЕСОНКЦ, който се е провел на 02.09.22 г. с участието на различни архитекти от цялата страна. На него е одобрено Обемно-устройствено проучване на сграда, т.е. колегията е одобрила височината и обема на постройката, като е имало отправена конструктивна критика към подобряването на архитектурата в сградните детайли. След него проектът е редактиран според съветите на присъстващите на заседанието архитекти и внесен отново в МК  на 12.10.22 г., до момента отговор няма.

Тихомир Янакиев е изразил исканията на Община Созопол да се ускори времето, необходимо за съгласувателната процедурата, както и проектът да бъде одобрен с археологическо проучване. Кметът е категоричен, че няма да разкопае входа на града за проучвания, които могат да продължат години.

На срещата МК и НИНКН са поели ангажимент в най-кратък срок да изпратят писмо до Общината, с което да внесат яснота за бъдещото развитието на проекта.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Той достига до 15.3% (50 базисни пункта) въпреки ръста на предлагането с нови проекти за отдаване под наем

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Това стана ясно миналата седмица след среща на собственика на Pan-China Fastening Systems и ръководството на Национална компания индустриални зони

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит

Обявени са финалистите във второто издание на наградата UIA 2030 за устойчива архитектура

Обявени са финалистите във второто издание на наградата UIA 2030 за устойчива архитектура

Финалистите от 5-те региона на Международния съюз на архитектите преминават към етап 2