Обявена е поръчка на инженеринг за изграждане на детската болница в Бургас

344

Крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е 20 февруари


Предметът на обществената поръчка е изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести в Бургас - инженеринг (проектиране, СМР и авторски надзор). Мястото е терен в ж.к. „Зорница“. Съгласно концептуалният проект, разработен в рамките на Споразумение за техническа помощ между Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) и Община Бургас, бъдещата болница има следните параметри: разгънатата застроена площ на сградата (над и под земята) е 24 732,30 кв.м, от които надземна разгъната площ 21 397,50 кв.м и подземна разгъната площ - 3 334,80 кв.м. Зоната за паркиране е предвидено да бъде извън рамките на поземления имот и това инвестицинно намерение ще бъде предмет на отделна обществена поръчка.

Големината и размерите на парцела и всички проектни ограничения са довели до предложението сградата да бъде с компактна конфигурация и да се развие вертикално на 8 етажни нива. С геометрия и обем тя може да постигне висока енергийна ефективност. Част „Архитектура“ е разработена от IDOM (Consulting, Engineering, Architecture SAU). Според проектантите Pablo Elorz Gaztelu и Andreia Faley Fesch и екип взаимодействието с природата и откритите пространства и включването на пространства с естествена светлина, свободни пространства и зони с двойна височина намаляват болката и стреса, повишават спокойствието и засилват имунната система. Те осигуряват удобни зони за пациенти, семейства и медицински персонал и в същото време подобряват качеството на лечение на пациентите. „Ето защо включването на тези пространства е толкова важно, особено когато става въпрос за детски болници. Освен това сградата ДББ предлага гъвкавост чрез модулността на дизайна, която не само намалява разходите, спомага за стандартизацията, подобрява пространственото планиране, но и помага на сградите да бъдат разширявани и модифицирани през целия им живот. Тази функция удължава полезния живот на сградата, като винаги има възможност за промяна и адаптиране към нуждите и изискванията“, казват от екипа.

Фасадата е съобразена с образа на съществуващата болница. Заоблените ъгли според проектантите дават усещане за приветливо здравно заведение, която показва, че е специално проектирано за деца.

Предвижда се в болницата да се осъществява лечение на 133 легла, от които 10 за интензивно лечение. Болницата ще разполага и със: зона за амбулаторна дейност (с 27 консултативни кабинета и 9 кабинета за амбулаторни процедури); стационар за краткосрочен престой (с 10 многофункционални легла); дневен психиатричен стационар (с капацитет от 15 пациенти); отделение за спешна помощ (с 11 поста за наблюдение, 11 поста за лечение и 9 поста за бързо проследяване); хирургичен блок (3 операционни зали и 6 легла за реанимация); лабораторен блок; блок "Образна диагностика" и административен блок.

Логистичните зони се намират на ниво сутерен. Достъпът до него се осъществява чрез рампа, разположена от източната страна на сградата. Логистичните зони се състоят от звено за управление на отпадъците, пералня, консумативи и складове и кухня. В проекта са предложени три различни товарни рампи с достатъчно пространство за маневриране на превозните средства. Службите за техническа поддръжка са разположени в северната част на сградата с връзка към техническите асансьори. В тази зона има и други технически помещения. Източната страна на сутерена е заета от аптека и архива на клиничната документация. На този етаж не е разрешен обществен поток и всички коридори са за чисти/мръсни и циркулации на персонала.

Първото ниво включва едно от най-важните отделения на болницата: отделенията за спешна помощ и линейки. Включва също така входното фоайе за пациентите, пристигащи пеша, както и отдела за образна диагностика и съблекалните на персонала.

 

На второто ниво се намира главният вход на болницата и всички съоръжения, достъпни до широката общественост. То също така включва рехабилитационна зона, аптека, заседателна зала и социални работи, психиатричен дневен център, комуникационен отдел и общи услуги.

На третото ниво се намират зоните за амбулаторна консултация, за амбулаторни процедури и лабораторията. Амбулаторната зона има собствен вход, рецепция и съоръжения и може да бъде достъпна или по стълбището от главното фоайе, или чрез обществения асансьор, разположен в непосредствена близост до северното стълбище. Пристигайки в основната зала на третото ниво, точно пред стълбището има рецепция. Има две зони за изчакване от двете страни на залата, свързани със зони за игри. Опитано е да се локализират зоните за изчакване в близост до фасадата или до празното пространство с изглед към първото ниво, за да се осигури зона с качество и комфорт, да се намали безпокойството в зоните за изчакване и също така да се помогне на потребителите да се ориентират в сградата. Има 3 мъжки и 4 женски обществени тоалетни, свързани и със зоните за изчакване.

На четвъртото ниво са разположени хирургична зона, реанимация, стерилизация, кръвна банка, патоанатомия, многофункционален дневен стационар.

На петото ниво се помещава педиатричното интензивно отделение в западното крило и стационарното отделение на източното крило на болницата. Южната фасада на западното крило на петия етаж е предназначена за технически инсталации и всички съоръжения и оборудване на болницата. Достъпът до тази зона е по западно стълбище. Друг контролиран достъп до зоната за технически инсталации и съоръжения е осигурен през широка зала, разположена в южната част на стълбището.Този достъп може да се използва само временно и изключително за смяна и поддръжка на едрогабаритно оборудване. 

На шестото ниво се помещава стационарно отделение в западното крило и стационарно отделение в източното крило на болницата. Като цяло вътрешното разпределение на стационарните отделения, включително педиатричното интензивно отделение, следва една и съща структура на всички етажи, т.е. стаи по фасадите и зони за поддръжка в централна лента.

На седмото ниво се помещава стационарно отделение в западното крило и стационарно отделение в източното крило на болницата. Седмият етаж разчита на открита и външна тераса за детски площадки, разположена от западната страна на сградата, която може да се използва от пациентите.

На осмо ниво са разположени стационарно отделение в западното крило и административния отдел в източното крило на болницата. Осмият етаж е заобиколен от външни открити тераси с отлична гледка към града. Източното крило може да се използва от персонала, а западното крило може да се използва от пациентите.

За новата болница се предлагат различни фасадни материали: стъклобетон, стъкло, алуминий и други - с различни текстури, цветове и модулации, определящи различни композиции за фасадите. Предложените материали са издръжливи, устойчиви на избеляване и UV лъчи, водоустойчиви, устойчиви срещу замърсяване и пожароустойчиви, с ниско термично разширение и с ниска поддръжка.

Площта на прозорците е около 25-30% от общата площ на фасадата, за да се постигнат комфортни стойности на дневна светлина. Остъкляването ще бъде достатъчно прозрачно, за да позволи около 70% от дневната светлина да прониква в здравното заведение. Слънчевият фактор на остъкляването (g-стойност), който представлява съотношението на слънчевото облъчване, предавано през стъклото, трябва да бъде около 0.5. Той позволява преминаването на 50% от общата слънчева енергия в сградата, а за южните фасади се предлагат странични ребра за защита от прякото слънцегреене. Като цяло, предложението за модулна система като дизайн на прозорците позволява четири различни типа остъклени зони, разграничени от всяка зона на използване.

Важен акцент за новата болница изживяването на пациенти, медицински персонал и служители в средата на здравния център. Дизайнът отчита непрекъснатостта и връзката между интериор и екстериор. За да се постигне лечебна/оздравителна среда, в пространствата е въведена колкото е възможно повече естествена светлина и е предложена топла и мека цветова палитра. Пастелните цветове са близки до цветовете в природата и създават приятелска и приветлива атмосфера, без да изпадат в детинска естетика. Добре обмисленото вътрешно пространство предава усещане за доверие и спокойствие по време на посещение или престой в болница.

За основното помещение при достъп в болницата е предложено пространство с елементи от различни мащаби. Предложението предизвиква природата и изненадва с разпознаваеми извънмащабни елементи, които препращат към детското въображение, като огромни животни и окачен таван, който прилича на бели облаци. Резултатът е емоционално пространство, което се свързва с детето в нас.

Ще бъдат благоустроени зелените площи близо до сградата на болницата, като тези пространства се предоставят като места за отдих на децата, пациентите и техните семейства, както и като място за почивка на болничния персонал. От вътрешната страна на сградата, вътре в стаите, се предлага и визуална връзка с растителността благодарение на саксиите на терасите на стаите. Ще се търси достъпна и добре структурирана среда с внимателен подбор на растителни видове, които съчетават местната флора с видове, адаптирани към климата на района и се открояват с неговите морфологични, сетивни и естетически качества и благоприятстват развитието на биоразнообразието на фауната.

Всички подробности и архитектурната концепция вижте тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

В началото на годината кметът обеща градинката до сградата да бъде върната на гражданите

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него