Очаква се главният архитект на София да предложи стандарт за визията на спирковите навеси

426

Предвижда се монтаж на 100 нови във всички райони, ще бъдат реновирани и 65 на най-натоварените спирки


Снимка: Citybuild.bg

Спирките на градския транспорт в столицата са 2 700, като 1 094 са с навеси. „След срещите си с граждани от различни квартали установих, че един от най-често повдиганите въпроси е именно за липсата на спиркови навеси. Така по конкретни сигнали определихме местата, където ще бъдат поставени новите предпазни съоръжения. След консултации и обследване на районните администрации увеличихме техния брой с още 35. Така 100 нови спиркови навеси ще бъдат поставени в столичните райони“, коментира във вторник председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ.

Схема: СОС

Днес СОС одобри съвместен доклад на Георгиев, председателя на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО и общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков относно подобряване на състоянието на спирките на масовия градски транспорт на територията на Столична община. Според доклада, Центърът за градска мобилност регулярно поддържа спирконавесите – собственост на дружеството. Те са различни като типове, одобрявани през годините, и с оглед на това поддръжката им включва различни дейности. От началото на годината цялостно са подновени 11 спиркови навеса, реновирани са 95, подменени са счупени стъкла на 85, а текущо се поддържат 1 005 броя.

Като продължение на това общинските съветници поискаха Столичният общински съвет да възложи на ЦГМ да предприеме действия по подобряване, в т.ч. реновиране и монтиране на нови навеси от предложен списък с 65 от най-натоварените спирки, подбрани въз основа на предложения и сигнали от страна на граждани и общинската администрация. Спирките са на териториите на различни райони: „Триадица" (4 бр.), „Студентски" (3 бр.), „Слатина“ (1 бр.), „Сердика“ (3 бр.), „Подуяне“ (7 бр.), „Панчарево" (1 бр.), „Овча купел“ (6 бр.), „Оборище“ (I бр.), „Нови Искър“ (2 бр.), „Надежда“ (2 бр.), Младост" (10 бр.), „Люлин" (8 бр.), „Лозенец“ (1 бр.), „Кремиковци“ (4 бр.), „Красно село“ (3 бр.), „Искър“ (2 бр.), „Илинден" (I бр.), „Възраждане“ (1 бр.), „Връбница“ (1 бр.), „Витоша“ (2 бр.) и „Банкя" (2 бр.).

Снимка: Citybuild.bg

Близо 5 години се бави одобряването на единен стандарт за спирковите навеси. През 2017г. е изработен Общински типов проект, като са монтирани няколко пилотни. Въз основа на тях ЦГМ изработва два варианта с дължина 3 и 4.5 метра. Проектите са утвърдени от Направление „Архитектура и градоустройство" през юни м.г., а междувременно ЦГМ стартира изработка на пилотни проекти с варианта от 3 метра и монтира навеси на 4 спирки: на бул. „Проф. Цв. Лазаров", на „Метростанция Хаджи Димитър", на ул. „Клокотница“ и на УМБАЛ „Св. Анна". Процедурата е започнала през март т.г. с изработване на схеми за монтаж с геодезическо заснемане, подадени са документи за разрешение за поставяне от НАГ към 6 април, като в момента още се изчакват разрешения за поставяне на спирконавесите. След одобрението ще започне монтаж, като в зависимост от метеорологичните условия той може да отнеме до 4 седмици.

Източник: СО

Принципно се очаква главният архитект на София Здравко Здравков да внесе за одобрение в СОС единен стандарт за визията на спирковите навеси. Припомняме, че един от вариантите със зелен покрив е предложен от „АиА Архитекти“ и екип.

Визуализация: АиА Архитекти

Друг вариант беше предложен миналата година от „Спаси София“ за трасето на трамвай №5, а сега, след предложение на организацията, която вече е партия, една от най-натоварените спирки в целия град - при Метростанция "Г. М. Димитров", вече има голям навес и разширен тротоар.

Снимка: Спаси София

Иначе като продължение на Наредбата за градска среда през юли Столичният общински съвет одобри Стандарт за настилки, а в момента се работи по три стандарта: за елементите на обзавеждането в пешеходните пространства и за настилките и информационните надписи в комплексите. Според арх. Здравков има необходимост и от стандарти за уличното озеленяване, посадните места и ограничителите на корени. Те също ще бъдат добавени към Наредбата за градска среда на столицата.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

Обновяват зелена площ в павликенското село Стамболово и изграждат детска площадка

Обновяват зелена площ в павликенското село Стамболово и изграждат детска площадка

Около нея ще бъде изградена алейна мрежа, ще бъдат осигурени пейки за отдих и ще бъде поставена чешма

Ще облагородяват крайбрежната зона на Каварна

Ще облагородяват крайбрежната зона на Каварна

Проектът включва архитектурно оформление на пешеходната зона с подходящи настилки и благоустрояването й с кътове за отдих и елементи на парковия дизайн

Обновиха междублоковото пространство на бул. "Васил Левски" 61-63 в Хасково

Обновиха междублоковото пространство на бул. "Васил Левски" 61-63 в Хасково

Средствата са от бюджета на Общината, а строителството започна в средата на октомври миналата година