Спирков навес с озеленен покрив очаква одобрение от НАГ към Столична община

524

Разработена е типология от различни размери и конфигурации, а конструкцията е оптимизирана с цел по-икономично изпълнение


Проектът за типов спирков навес с озеленен покрив има за цел да предложи съвременен дизайн на един от най-баналните и скучни елементи на градската среда. Той е вдъхновен от природните форми, като конструктивните елементи са стилизиран вариант на дърво и неговата корона. Отвореното пространство размива границата между чакащите пътници и преминаващите пешеходци и улеснява пешеходното преминаване през спирката.

Целта е навесът да бъде прилаган масово в градската среда, затова е разработена типология от различни размери и конфигурации, а конструкцията е оптимизирана с цел по-икономично изпълнение. Това позволява монтажът на спирката на различни локации в зависимост от даденостите на конкретното място.


Ползите от зелените подкриви в градската среда са многобройни: филтрират финия прах от въздуха и превръщат въглеродния диоксид в кислород, прекомерната вода от обилни валежи се задържа и се изпуска умерено в канализационната система, поддържа по-ниска температура на околната среда и развива биоразнообразието. Зелените покриви предлагат места за птици, пчели, пеперуди и други насекоми и подобряват визуалният образ на уличната инфраструктура. Седумните растения са идеални за различни климатични условия, защото съхраняват вода в листата си. Ето защо покривът, покрит със седуми, е продукт, който изисква малко поддръжка.

Идеята и цялостна концепция за спирковия навес с озеленен покрив е на инж. Орлин Илиев (автор на "Ръководство за проектиране и изпълнение на зелени покриви и паркинг-покриви", издание на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС), съгласно система за Екстензивни зелени покриви на холандската фирма Nophadrain. Архитекти са арх. Ангел Захариев и арх. Юлиана Маркова от АиА Архитекти. Конструктор е инж. Георги Колчаков от Бета Консулт. Ландшафтен архитект е Александра Ангелова от Ти Ейч Консултинг. Изборът на водозадържащ панел, частично заместващ субстрата, и на специален композитен дренаж за зелени покриви, е на Мирослав Минчев от ЕСХА България. Проектирането на екстензивен субстрат и седумен килим е от Дарий Кръстев - Инова Топ Грийн.

Проектът беше отличен в категория "Елементи за градска среда" в конкурса ARCHINOVA 2022. Ако типовият навес с озеленен покрив бъде одобрен от Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община и Центъра за градска мобилност, се очаква да бъде изпълнена мостра на оживена спирка на градския транспорт.

ОЩЕ НОВИНИ

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Проектът „Буквите в заобикалящата ни градска среда“ е на възпитаници на Националната художествена академия (НХА)

Ремонтират градския площад в Момчилград

Ремонтират градския площад в Момчилград

Дейностите се очаква да приключат до края на годината

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Тя е създадена в средата на 50-те години на миналия век и е с височина 3,40 метра, а в най-широката ѝ част обиколката ѝ достига 7 метра

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Идеята е част от „Концепция за планиране и развитие на Вторичен градски център", като през 2018 година проектът на A&A Architects спечели конкурса на Столична община и Фондация Визар – Европейски награди за българска архитектура

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Ще бъдат оформени три основни зони - с павета, мулч и зелени площи с храсти и дървета