Откриха обновения Летен театър и НЧ "Братя Грънчарови – 2002" в Горна Оряховица

251

Авторски надзор изпълнява Обединение ДЗЗД „Горна Оряховица 2015-2020“, а изпълнител е фирма „Енел строй“


Сградата, в която се помещава НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, е строена през 1977 година. Лошото й състояние наложи извършване на цялостна реконструкция и модернизация на обекта. След обществена поръчка, включително и за авторски надзор, беше направена реконструкция на сградата и откритата сцена. На първото ниво на сградата са разположени зали за репетиции и тренировки, складове, съблекални и санитарни възли. На второто ниво се помещават административни офиси, кръжочни помещения и подготвителни с изходи към сцената, две от които се използват и за репетиционни. За да се осъществи достъпът на хора в неравностойно положение, е монтиран асансьор, както и достъп до основната част на амфитеатъра - чрез рампа.

Амфитеатърът разполага с 1 875 седящи места и още 20 за хора със затруднено придвижване. Подходът към амфитеатъра ще се осъществява през две групи входове от северозапад и югоизток. Изградена е сграда за билетен център, сервизни помещения и две търговски помещения, които ще бъдат отдавани под наем. Извършена е подмяна на настилката, монтаж на нови седалки, нова озвучителна система, ново електросценично осветление. Въведени са енергоспестяващи мерки – изолация на външните стени, покрива, подмяна на дограмата и на осветителните тела. Съществуващата сцена вече има покритие, което ще позволява използването й при неблагоприятни атмосферни условия. Разчистен и облагороден е теренът и съществуващите алеи около сградата.

Близо 250 са самодейците, които репетират в НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, като половината от тях са деца от 5 до 16 години. Всички те вече ще работят в изцяло обновена среда, а на сцената, освен домакините, ще могат да се изявяват артисти от цялата страна и гости от чужбина. Първият концерт в обновения Летен театър е тази вечер - на Веселин Маринов.

Снимки: Община Горна Оряховица

Проектът „Обновяване и модернизация на културна инфраструктура гр. Горна Оряховица“ за обект „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, включително обзавеждане и оборудване на сградата на НЧ “Братя Грънчарови-2002“, е на стойност 4,6 млн. лв. Финансирането е осигурено чрез безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“, Европейски фонд за регионално развитие, средства от финансов инструмент и собствено участие на общината.

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Събитието ще се проведе на 25 юни в Зала за събития "Living Room" на ул. "Неразделни" в София

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон