Палеопаркът във Вършец – изчистена архитектура и любопитни експонати

134

Проектанти са „Симеон Стоилов Студио“ ЕООД (арх. Савина Гугова), които имат участие и в проекта за Плиоценския музей до село Дорково


Палеопаркът във Вършец се намира в Боровия парк на града на площ от 1 хектар и посреща посетители от 15 март миналата 2022г. Той представя по-атрактивните видове гръбначни животни, известни от находището, открито край града. Идеята за него възникна през 2018 година.

Палеопаркът е с алейна мрежа, зелени площи и зони за разполагане на експонатите с осветление към тях. Предвидени са пейки и детска площадка, като са запазени съществуващата чешма и дървета. Тук можете да видите скулптурните възстановки на атрактивни древни видове: мечозъба котка, гепард, носорог, овце, елени, диви коне, хиени, лешояди, орли, соколи, дропли и други видове.

Сградата е правоъгълна едноетажна с плосък покрив, със застроена площ 300 м2, с главен вход от юг и обслужващ вход от север. Две от фасадите са плътни и с декоративна мазилка, а другите две - с  окачена стьклена фасада. Сградата е проектирана с монолитни вертикални стоманобетонови елементи и стоманена покривна конструкция.

Снимка: Citybuild.bg

Снимка: Citybuild.bg

Сградата се състои от покрито входно пространство, зала, 3 тоалетни (една от които достъпна за хора в инвалидни колички), хранилище и техническо помещение. Залата е с една плътна и 3 стъклени стени. В нея са разположени рецепция, експозиционна площ с витрини и табла, диорама и зона за прожекции. В зоната за прожекции подът е понижен, като са оформени стъпала-пейки.

В изложбената зала ще видите витрини с останки от вкаменелости, макети на черепи и части от скелета, мултимедия с видеоклипове и анимации. Експозицията е представена в 10 витрини чрез отделни кости и отливки на по-впечатляващи останки, оригиналите на които са на съхранение в НПМ-БАН. На отделни табла с илюстрации и текст са показани по-атрактивните видове, намерени в находището.

Сред най-любопитните обекти е диорамата с площ около 12 кв. м. Тя пресъздава растителността, релефа и основните видове гръбначни в тази част на континента преди 2,5 млн. години. До момента в находището са установени около 140 вида гръбначни животни, сред които 8 вида влечуги и земноводни, 74 вида птици (5 от които са нови видове чучулиги в световен мащаб), 37 вида дребни бозайници и 21 вида едри бозайници. От находището са събрани над 1700 костни останки от птици и над 1000 костни останки от хищници, чифтокопитни и нечифтокопитни. 15 вида птици, един вид дребен хищен бозайник и един вид полевка са нови за световната наука. Това богатство поставя находището край Вършец на първо място по брой намерени видове гръбначни животни сред находищата с такава възраст в Европа.

Договорът за палеопарка по проект, съфинансиран от програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България, е подписан през 2018г. Инвестиционният проект е от 2019г. Проектанти са „Симеон Стоилов Студио“ ЕООД (арх. Савина Гугова). Изпълнител на СМР е „ЕС ПИ ЕМ – СУИС Проджект Мениджмънт“ ЕООД. Повече подробности може да видите в документацията за обществената поръчка.

Снимка: Citybuild.bg

Всички експонати са възстановки и копия. Палеопаркът се радва на интерес, но тъй като много от хората се изкушават да пипат макетите, се наложи да бъдат въведени нови мерки. Посещенията са само групови с максимум 20 посетители, придружавани от служител.

Снимки: Citybuild.bg

3D тур в Палеопарка във Вършец

ОЩЕ НОВИНИ

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

Паркирането не се забранява, а се създават нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и се отваря нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането