Изложба на устойчив италиански дизайн ще може да видите в Националната галерия "Квадрат 500" в столицата

190

Изложбата ще бъде предшествана от лекция в галерия „Академия“ на Националната художествена академия


Снимка: Citybuild, 2022г.

Посолството на Италия в София, Италианският културен институт и Италианската търговска агенция, съвместно с Националната галерия, представят в „Квадрат 500“ пътуващата изложба на устойчив италиански дизайн, фокусирана върху рециклирането и повторната употреба на суровините. Инициативата е част от Italian Design Day 2023 (Ден на италианския дизайн) – поредица от събития, организирани от италианския дипломатически корпус навсякъде по света. Проявата има за цел да постигне широк отзвук извън пределите на страната чрез представяне на художественото и културно наследство на Италия, резултат от фината и хармонична сплав от история, култура, изкуство и занаятчийски умения от най-висша степен. Темата тази година е: „Качество, което озарява. Енергията на дизайна за хората и за околната среда“. Вижте повече за събитието миналата година тук.

Изложбата е символичен израз на италианския гений – носител на интуиция, оригинални идеи, древно познание, култура и експеримент, любов към красивото и изкусни занаятчийски умения. Запознава ни с новите тенденции в италианския дизайн в световен мащаб във връзка с Международния мебелен салон в Милано.

Експозицията прави синтетичен, но напълно представителен обзор по отношение на новата парадигма на италианския дизайн в посока устойчивост на околната среда. Представените предмети, продукти и аксесоари са от рециклирани материали или резултат от прилагането на устойчиви технологии. Проектите са на италиански дизайнери, производството е изцяло на италиански компании. Партньор на събитието е Конфиндустрия България.

Изложбата „ЕкоДизайн. 3Р: Редуциране - Рециклиране - Ре-употреба“, чийто графичен проект е на арх. Бруно Морело, е показвана в Прага, Доха, Шънджън, Дубай, Хонконг, Вашингтон, Торонто, Тунис, Прищина, Талин, Хелзинки, Триполи, Бенгази и Букурещ. Ще може да я видите от 17 март до 30 април в Национална галерия „Квадрат 500“ на пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти Февруари“ 1 в София. Откриването е на 17 март (петък) от 18.00 часа, когато входът е свободен.

Снимка: Citybuild, 2022г.

„Превръщане на отпадъците обратно в суровина. Рециклиране и повторна употреба като основа на кръговата икономика за справяне с безотговорното изхвърляне и разхищението. Нов подход към проектирането и производството, съобразен не само с устойчивост на околната среда, но и с ново социално поведение, базирано на споделяне, отговорност и респект към бъдещите поколения. Това са принципните насоки на една все по-ясно очертаваща се тенденция в съвременния италиански дизайн под името Ecodesign, чиято основна цел е да допринесе за въвеждане на нов вид екология на изкуственото“, казва арх. Силвана Аникиарико, куратор на изложбата.

„Моделът, наложил в миналото прекомерна експлоатация на ресурсите, е радикално преосмислен, което се отнася и до всеки отделен етап на проектиране и производство. От самото начало на процеса се цели създаването на предмети, подлежащи на поправка, промяна на функцията, повторна употреба, споделяне, рециклиране. Вместо да свърши на сметището, стойността на даден предмет се запазва в обращение и постоянно се възобновява.

Главните насоки на новия Ecodesign, основан на принципите на кръговата икономика, са: Ridurre - Редуциране, или намаляване на употребата и разхищението на суровини, както и ограничаване на въздействието върху околната среда; Riciclare - Рециклиране на използвани предмети, като се започне от пластмасовите; Riutilizzare - Ре- употреба, тоест повторна употреба, осигуряване на втори живот за изхвърлени или привидно изживели времето си предмети“, казва още арх. Аникиарико. Тя живее в Милано и работи като изследовател, критик и преподавател. Консултант е на обществени институции и различни компании. Участието ѝ в издателски проекти и изложения е свързано със съвременната тематика, с творчеството на големите майстори, както и на новите имена, добиващи известност в дизайна. От 2007 до 2018 година е директор на Triennale Design в Милано.

На 16 март (четвъртък) от 17.00 часа в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 на Националната художествена академия в София арх. Силвана Аникиарико ще представи изложбата с лекция, озаглавена: „Италианският дизайн: от функционалност до устойчивост“. Входът е свободен, а лекцията ще бъде на италиански език със симултанен превод на български.

ОЩЕ НОВИНИ

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Проектът „Буквите в заобикалящата ни градска среда“ е на възпитаници на Националната художествена академия (НХА)

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Възвърната е оригиналната архитектурна и интериорна визия на паметника на културата, като са възстановени фасади, гербове, часовникова кула и фонтан, реставрирани са и археологическите разкопки в сутерена

Проект на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса за монумент с християнски кръст в Созопол и парково пространство около него

Проект на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса за монумент с християнски кръст в Созопол и парково пространство около него

Мястото – лесопарк „Санта Марина“, е одобрено от Общинския съвет и благословено от Сливенския митрополит

Правителството прехвърли на Община Свищов управлението на имотите при местността Паметниците

Правителството прехвърли на Община Свищов управлението на имотите при местността Паметниците

Така ще бъдат извършени консервация, реставрация, експониране и социализация и ще има възможност да се кандидатства с проект по оперативните програми на Европейския съюз 

Създават временна комисия за изготвяне на концепция и реализация на коледна украса в София

Създават временна комисия за изготвяне на концепция и реализация на коледна украса в София

Предложението на председателя на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Мирослав Боршош беше одобрено от Столичния общински съвет