Площадът "Акад. Николай Хайтов" в Асеновград е с ново функционално пространство

145

С настилките Pastella, Palio и Suprema от Semmelrock са постигнати естетика, акценти в различните зони и устойчивост срещу атмосферните условия


Снимка: Община Асеновград

На 16 януари на пресконференция Община Асеновград отчете дейностите по първия етап от проекта за благоустрояване на част от централната зона, който включва площад "Акад. Николай Хайтов". Според заместник-кмета на общината и ръководител на проекта инж. Стоян Димитров, създадено е функционално и балансирано пространство. 

Снимка: Община Асеновград

Обновена е голяма част от площада „Академик Николай Хайтов”. Изградена е стоманобетонова плоча на ниво II, на което вече има постоянна открита сцена с обслужваща към нея сграда, които могат да се използват за организирани събития, представления и различни прояви. На ниво III са изградени алпинеуми и амфитеатрална зона за отдих с възможност за организиране на по-малки мероприятия. На площадното ниво е монтиран часовник и са обособени кътове за отдих. 

Снимка: „Запрянови-03“

На площада е изпълнено отводняване, монтирано е ново осветление, направено е озеленяване с поливна система. За осигуряване достъпа на хората с увреждания до всички площадни пространства и сгради са изградени асансьор, платформа и рампи. Изградена е и модерна система за видеонаблюдение.

Снимка: „Запрянови-03“

Всички нива на площада са с нови настилки от Semmelrock (част от групата „Винербергер“), която предлага богата гама от паважи, плочи, бордюри, прегради и аксесоари.

Снимка: Semmelrock

С плочите PASTELLA се постигат естетични резултати благодарение на възможностите за комбиниране с настилки от вида и голямо форматната плоча Pastella Grande. Продуктът има мита повърхност от висококачествени фракции от естествен камък. Настилката е устойчива на замръзване, луга и UV-лъчи, както и на пешеходно натоварване, и е обработена със специално покритие, осигуряващо защита от атмосферни условия.

Снимка: Semmelrock

Със структурната си повърхност, преливащи цветове и вълнообразни кантове плочите SUPREMA се предлагат в комбиниран формат и са с вид на естествени каменни плочи. Те са устойчиви на замръзване, луга и UV-лъчи, както и на натоварване от леки и лекотоварни автомобили. 

Снимка: Semmelrock

Със своята комбинирана форма и богата цветова гама паважът PALIO с повърхност “видим бетон” е подходящ за акценти и декоративни ефекти. Комбинацията от петте размера в комплекта на настилката и специфичната трапецовидна форма осигуряват възможност за оформяне на класически растери, акценти и дъговидни или кръгови декоративни фигури. Настилката е издръжлива на натоварване и устойчива на износване, предлага голямо разнообразие от възможности за оформление, устойчива е на UV-лъчи, замръзване и луга.

Снимка: Semmelrock

Проектирането и авторският надзор за обновяване на площад "Акад. Николай Хайтов" са извършени от „Стройинвестконсулт София“ ЕООД. Изпълнител на строителните дейности е фирма „Запрянови-03“ ООД – Асеновград. Обектът е въведен в експлоатация с разрешение за ползване от 20 декември 2022г. на РДНСК. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на  ОП „Региони в растеж” 2014-2020.

Снимка: Община Асеновград

Общината ще работи за осигуряване на финансиране за реализация и на втория етап от ремонта на централната зона, който обхваща терените пред хотел „Асеновец“, читалище „Родолюбие“ и продължението на пешеходната зона в двете посоки от обновените пространства. Така ще се постигне цялостна завършена визия на центъра града. Видео от пресконференцията може да гледате ТУК: 

Една голяма част от пространството под площада е предвидено за 60 паркоместа и търговска зона на площ от 800 квадратни метра. Мотивите на общинските съветници в града са, че е необходимо решение за достъпа на автомобили до околните институции и хотела, а обособяването на търговска част ще даде възможност на наемателите да продължат срока на договорите си за наем. За реализацията на ремонта на подплощадното пространство трябва да се изготви друг проект, за който да се предвидят средства от общинския бюджет.

ОЩЕ НОВИНИ

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

За 18-ти път "Баумит България" търси най-красивото изпълнение с нейни продукти, а професионално жури ще определи кои обекти ще представят България в международния конкурс Baumit Life Challenge 2024

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Фотоволтаичния парк „Тенево Солар“ е първи етап от комплекс „Тенево“, който ще включва вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия

Обновяват зелена площ в павликенското село Стамболово и изграждат детска площадка

Обновяват зелена площ в павликенското село Стамболово и изграждат детска площадка

Около нея ще бъде изградена алейна мрежа, ще бъдат осигурени пейки за отдих и ще бъде поставена чешма

Министър Цеков: Започваме разширяване на 20 първокласни пътни участъка до габарит на скоростни пътища

Министър Цеков: Започваме разширяване на 20 първокласни пътни участъка до габарит на скоростни пътища

Сред трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе – Разград – Шумен, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово, Бургас – Малко Търново, Свищов – Русе, Враца – Оряхово и други