Положени са основите на новите лаборатории на базата ни на о. Ливингстън

949

Кое прави строителството на тази на пръв поглед обикновена сграда трудно? Логистиката.


Завършва сезон 2019-2020 на Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън и 28-та национална антарктическа експедиция, като през последните месеци бяха положени основите на новата научно-изследователската лабораторна сграда. Изграждането й се налага заради нарасналите нужди на експедицията за геоложки, биологични, медицински и екологични научни изследвания. PS Architects спечели конкурса за проект за сградата на мястото на старата метеорологична площадка. Конкурсът беше обявен от Българския антарктически институт.

 

 

Кое прави строителството на тази на пръв поглед обикновена сграда трудно? Логистиката.“, казва арх. Пенка Станчева, основател на PS Architects. „Докато стъпиш „на терен“, или по-точно докато не стигнеш до терена, едва ли можеш да си дадеш сметка какво означава да строиш в Антарктика. Мислиш си: „Какво пък толкова, 300 м2 на един етаж, ще го построим.“ Но не е толкова просто. За да си представи човек строителството на о. Ливингстън, трябва да знае, че механизацията там е изключително ограничена. Свалянето от кораб на товар като този и преместването му до мястото на бъдещото строителство изискват много усилия. Поради факта, че не разполагаме със собствен превоз, всичко това е възможно благодарение на добрата воля от страна на другите Антарктически нации и на изградените връзки през годините на съвместна работа. Освен от трудния транспорт, задачата се усложнява от непредсказуемостта на метеорологичните условия – никога не се знае кога ще задуха или завали и колко време ще трае“, казва още авторът на проекта.

 

 

Арх. Станчева разказва, че въпреки всички трудности строителството на сградата е започнало и тя е трасирана от инж. Борислав Александров в края на декември 2019г. Постройката ще стъпи върху 32 броя единични стоманобетонни фундаменти, всеки от които е анкериран към скалата с химически анкери и анкериращ единичен профил. За всеки единичен фундамент са предвидени по 9 анкера, или 288 анкера, всички монтирани от участниците в експедицията. Стъпката на сградата изисква да бъде такава заради силния поривист вятър - максимална му скорост, измерена на о. Ливингстън, е 175 км/ч.

 

 

Екипът, проектирал сградата, включва още: инж. Живко Иванов (конструкции), инж. Нели Димитрова (ОВиК), инж. Владо Петков и инж. Димитър Колев (електро), инж. Албена Канева (ВиК), арх. Никола Кожухаров и инж. Паулина Димова (визуализации).

 

 

Изискване на Българския антарктически институт е новата сграда да се впише в комплекса от вече съществуващи сгради - както като връзки между тях, така и като естетика. Препоръчано е сглобяема носеща конструкция, повдигната на колони, като височината на всяка колона да е съобразена с терена, за да се осигури достатъчно разстояние и да се избегне задържането на сняг под сградата. Конструкцията трябва да е устойчива на силен поривист вятър с голяма скорост и достатъчно издръжлива на дълготрайна агресивна влажност от близостта на морето. В тази климатична среда са от значение ориентацията на сградата и подходът към нея. Трябва да се осигури максимална топлоизолация, като се избере подходящ за антарктическите условия материал, който да отговаря и на изискванията за пожароустойчивост.

 

 

При ориентирането на сградата се взима предвид преобладаващата посока на вятъра и се осигурява възможност на покрива да се монтират соларни панели. Предвидено е в сградата да се влиза през входно преддверие с директна връзка към другите помещения и през топло проходно помещение с възможност за преобличане, сушене и съхраняване на връхни дрехи, шапки, ръкавици и обувки. Окончателните квадратури на помещенията ще се уточняват в процеса на работното проектиране, като те трябва да отговарят на нормите според предназначението им и ще зависят от избрания вид на конструктивните елементи, тяхната модулност и конкретните условия на терена.

 

 

В лабораторния блок се предвиждат геоложка, биологична и обща лаборатория (като към всяка се предвижда складово помещение), както и дневна с възможност на изнасяне на презентации, кът за почивка и библиотека (видеотека). Ще има санитарни възли, общо складово помещение, четири спални помещения за общо осем души - с по две легла, работна маса и гардероби, както и отделен санитарен възел и две душ кабини за битовата част.

 

 

Строежът на сградата ще отнеме 3-4 години, а стойността на проекта ще е около 800 000 лева. Те ще бъдат осигурени от ЕС и националния бюджет.

 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Спряха правата на футболни съдии заради източените пари от АМ "Хемус"

Спряха правата на футболни съдии заради източените пари от АМ "Хемус"

В началото на месеца от Главна дирекция "Национална полиция" съобщиха, че 60 млн. лева от превежданите авансово суми за изграждането на Лот 5 са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой

ДНСК сезира ВАП за незаконосъобразни действия на главния архитект на София

ДНСК сезира ВАП за незаконосъобразни действия на главния архитект на София

В отговор Направление „Архитектура и градоустройство“ също публикува съобщение

Комплекс 203 Residence в подножието на Витоша е почти завършен

Комплекс 203 Residence в подножието на Витоша е почти завършен

Проектанти са „Ателие Серафимов Архитекти“, а изпълнител – „Главболгарстрой“

Немски стандарт с традиция - нoв зaвoд в Kюcтeндил

Немски стандарт с традиция - нoв зaвoд в Kюcтeндил

Проектът включва производствена база и склад с прилежаща към тях административно-битова част

Реконструират покрива над сцената на читалище в с. Бързия

Реконструират покрива над сцената на читалище в с. Бързия

Проектът е на обща стойност 50 981 лева без ДДС

Предлагат детската болница да бъде изградена в парка на "правителствена"

Предлагат детската болница да бъде изградена в парка на "правителствена"

Остават отворени въпросите кога и как ще бъде извършен анализ на нуждите на детското здравеопазване, както и как ще се организира конкурсът за архитектурна концепция за бъдещата сграда