Посетете форум и квартален панаир по инициативата "Зеленият преход на гарите"

120

През юни тя стартира диалог за развитие на терените в района на Сточна гара и гара Подуяне в София със събитието "Станция София"


Инициативата "Зеленият преход на гарите" продължава с тридневен форум и квартален панаир, посветени на възможното устойчиво развитие на терените от Сточна гара до Гара Подуяне в София. Стъпвайки върху трите основни посоки на движението Нов Европейски Баухаус на Европейската комисия — BEAUTIFUL, SUSTAINABLE, TOGETHER, ГРАДОСКОП организира работилници и дискусии в три поредни дни, целта на които е да се създадат три пилотни проекта, с които да стартира трайното обживяване на терените около Сточна гара.

29 септември (четвъртък)
BEAUTIFUL

Експертни дискусии за публичните пространства, екологията и пейзажа на района. Заедно с домакините от НКЖИ, институции и експерти ще бъде преосмислено какво означава красиво и устойчиво в контекста на гаровите пространства и сградата на Сточна гара. Целта е пилотен проект за възстановяване на връзката с реките и обширния ландшафт по продължителността на неизползваните жп ареали на Сточна Гара и Гара Подуяне-разпределителна.

30 септември (петък)
SUSTAINABLE

Експертна дискусия за нови икономики. С експерти, институции и бизнеси от района ще се говори за екологично устойчиви стратегии и ресурсна ефективност, за да се развие капацитета на бившите индустриални терени като двигател за климатичната неутралност на София. Целта е пилотен проект, който свързва местните предприятия, културните дейци и съседите, с акцент върху кръговата икономика и повторната употреба на материали и ресурси, за да се създадат дългосрочни бизнес модели и мрежи с потенциал за бъдещото устойчиво развитие на града.

1 октомври (събота)
TOGETHER

Третият ден ще е кулминация на форума с квартален панаир за всички малки и големи съседи от квартала с вход свободен. Очакват ви храна, напитки, музика и изложение на местни творци, бизнеси и занаяти. Ако създавате нещо в квартала, представете своята дейност и споделете своите идеи и надежди за развитието на тези пространства.

10:30-18:00
Изложение на артисти и малки бизнеси от квартала. Участието в изложението е безплатно и се заявява с мейл на hello@gradoscope.com.

10:30-12:00
Работилница “Озеленяваме ЗАЕДНО” с Botanic Lab. Участието е безплатно с предварителна регистрация тук.

10:30-13:30
VR прожекции на танцовия филм Control, организирано от RUBECULA

12:00-16:00
Работилница “Строим ЗАЕДНО” със ZALAG DARISE & BOGODOME. Участието е безплатно с предварителна регистрация тук.

18:00-19:00
Swing Dance Workshop със Swing Society

19:00 - 20:30
Live Jazz с Georgia Pavlova Trio

20:30 - 22:00
Funk & Soul Party с DJ Kool Bum Phunk

През целия ден ще можете да видите изложба на материали от проучванията и анализите на ГРАДОСКОП по проекта "Зеленият преход на гарите" до момента. Ще може да оцените пилотните предложения на експертите от форума, да споделите мнението си и да предложите ваши идеи за оформянето на пространствата около Сточна гара.

Събитието във Фейсбук

ОЩЕ НОВИНИ

Ландшафтен архитект, техникум в Раковски и варненска група спечелиха наградите на ГРАДОЛЮБИТЕЛИ

Ландшафтен архитект, техникум в Раковски и варненска група спечелиха наградите на ГРАДОЛЮБИТЕЛИ

Журито на съвместния конкурс на "Капитал" и посолството на Великобритания избра и награди победителите

Започва конкурсът "Да украсим Бургас"

Започва конкурсът "Да украсим Бургас"

Всяка една коледна украса показва личния пример и допринася за по-добрата визия на града

На финален етап е реконструкцията и благоустрояването на Градската градина в Луковит

На финален етап е реконструкцията и благоустрояването на Градската градина в Луковит

Предстои назначаване на Държавна приемателна комисия за въвеждане на обекта в експлоатация

Малък планетариум отвори в София

Малък планетариум отвори в София

Съоръжението, наречено „Андромеда“, се намира пред новия Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в Южния парк

С още една стъпка напред се придвижи реализирането на първия участък от ЗЕЛЕНИЯ РИНГ НА СОФИЯ

С още една стъпка напред се придвижи реализирането на първия участък от ЗЕЛЕНИЯ РИНГ НА СОФИЯ

Столичният общински съвет одобри Общината да придобие собствеността върху имоти в районите „Изгрев“ и „Слатина“ в  рамките на бъдещия проект

Павилион за стимулиране на занаятчийството в Бургас

Павилион за стимулиране на занаятчийството в Бургас

Станалото вече любимо място на хората е изградено около съществуващи дървета, а ламарината Corten е с лазерно изрязани традиционни български мотиви