Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

325

Събитието на 29 март е организирано от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“


Книжката "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ," (запетайката не е грешка - бел. ред.) събира на едно място ценна биографична и илюстративна информация за първите български архитектки, припомня широко известни факти, но и откроява нови важни детайли от културната ни история. Тя съдържа текстове, които са следствие от проучванията на екипа на фондация „Български архитектурен модернизъм“ през последните 10 години - както в България, така и в множество архиви в Германия. В изданието има и новооткрити визуални материали, които допълват опита за осветляване на тази част от културната ни памет.

Идеята е да се събере на едно място в синтезирана форма информация, която е разпръсната между различни издания, книги и албуми, документи, архиви и институции, а там, където има липсващи данни, да се поведе интереса на читателя към “археологическо” търсене и попълване.

В деня на събитието със специалните гости Васил Макаринов, Теодор Караколев и д-р арх. Анета Василева ще се дискутира необходимостта от издания, посветени на история на архитектурата, процеса по нейното съставяне и трудностите при изследването ѝ, свързани със събирането на материали, липсата на документи, историографски данни, достъп до автентична информация и изгубени институционални и семейни архиви. Ще стане дума за познаването на архитектурната история като път към нейното съхраняване и автентично възстановяване.

Жените навлизат в българската архитектура рано и смело още през първата половина на 20 век. Важна роля в този процес имат двете Балкански и Първата световна войни – именно тогава много дами за пръв път заминават в чужбина, за да получат своето архитектурно образование. Дотогава архитектурата у нас е доминирана изцяло от мъже.

Подобна е ситуацията в целия свят – единици са жените, които са успели да направят кариера в тази строго консервативна сфера. Също така в този период архитектурата изцяло се променя с навлизането на нови архитектурни идеи, концепции, материали, конструкции – така въпреки трудностите и пречките от различен характер жените творят наравно и често съвместно със своите колеги мъже и създават също толкова интересни, оригинални и качествени сгради, които и днес красят нашите градове и села.

Книжката „Госпожо архитект,“ е следствие от едноименната изложба, представена първо на софийска публика през юли 2022 година в Градската градина пред Народния театър. Тя представи 20 любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста. Първата част се фокусира върху германската реалност, а втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от Фондация „Български архитектурен модернизъм“.

Тази година изложбата тръгва на своеобразно турне из страната в сгради, проектирани от архитектки. През април ще е в Бургас, през май – в Казанлък, а през есента – в Пловдив. След това ще бъде представена и в други градове. Всички събития, оганизирани от фондация „Български архитектурен модернизъм“ през 2023 г., ще преминат под знака „Госпожо архитект,“ и ще бъдат тематично обвързани с нея.

▬▬▬▬

Екип на изложбата: Фондация „Български архитектурен модернизъм“, автори – Васил Макаринов, Теодор Караколев
Графично оформление: Никол Дечева
Организатор и редактор: Елизабета Зайкова, Гьоте-институт България

▬▬▬▬

ГОСПОЖО АРХИТЕКТ, | Представяне на книжката към едноименната изложба

29 март, сряда, 18:30 часа
Голяма зала, Гьоте-институт България

ул. "Будапеща" 1, София

Събитието във Фейсбук

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Събитието ще се проведе на 25 юни в Зала за събития "Living Room" на ул. "Неразделни" в София

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон