Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

326

Събитието на 29 март е организирано от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“


Книжката "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ," (запетайката не е грешка - бел. ред.) събира на едно място ценна биографична и илюстративна информация за първите български архитектки, припомня широко известни факти, но и откроява нови важни детайли от културната ни история. Тя съдържа текстове, които са следствие от проучванията на екипа на фондация „Български архитектурен модернизъм“ през последните 10 години - както в България, така и в множество архиви в Германия. В изданието има и новооткрити визуални материали, които допълват опита за осветляване на тази част от културната ни памет.

Идеята е да се събере на едно място в синтезирана форма информация, която е разпръсната между различни издания, книги и албуми, документи, архиви и институции, а там, където има липсващи данни, да се поведе интереса на читателя към “археологическо” търсене и попълване.

В деня на събитието със специалните гости Васил Макаринов, Теодор Караколев и д-р арх. Анета Василева ще се дискутира необходимостта от издания, посветени на история на архитектурата, процеса по нейното съставяне и трудностите при изследването ѝ, свързани със събирането на материали, липсата на документи, историографски данни, достъп до автентична информация и изгубени институционални и семейни архиви. Ще стане дума за познаването на архитектурната история като път към нейното съхраняване и автентично възстановяване.

Жените навлизат в българската архитектура рано и смело още през първата половина на 20 век. Важна роля в този процес имат двете Балкански и Първата световна войни – именно тогава много дами за пръв път заминават в чужбина, за да получат своето архитектурно образование. Дотогава архитектурата у нас е доминирана изцяло от мъже.

Подобна е ситуацията в целия свят – единици са жените, които са успели да направят кариера в тази строго консервативна сфера. Също така в този период архитектурата изцяло се променя с навлизането на нови архитектурни идеи, концепции, материали, конструкции – така въпреки трудностите и пречките от различен характер жените творят наравно и често съвместно със своите колеги мъже и създават също толкова интересни, оригинални и качествени сгради, които и днес красят нашите градове и села.

Книжката „Госпожо архитект,“ е следствие от едноименната изложба, представена първо на софийска публика през юли 2022 година в Градската градина пред Народния театър. Тя представи 20 любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста. Първата част се фокусира върху германската реалност, а втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от Фондация „Български архитектурен модернизъм“.

Тази година изложбата тръгва на своеобразно турне из страната в сгради, проектирани от архитектки. През април ще е в Бургас, през май – в Казанлък, а през есента – в Пловдив. След това ще бъде представена и в други градове. Всички събития, оганизирани от фондация „Български архитектурен модернизъм“ през 2023 г., ще преминат под знака „Госпожо архитект,“ и ще бъдат тематично обвързани с нея.

▬▬▬▬

Екип на изложбата: Фондация „Български архитектурен модернизъм“, автори – Васил Макаринов, Теодор Караколев
Графично оформление: Никол Дечева
Организатор и редактор: Елизабета Зайкова, Гьоте-институт България

▬▬▬▬

ГОСПОЖО АРХИТЕКТ, | Представяне на книжката към едноименната изложба

29 март, сряда, 18:30 часа
Голяма зала, Гьоте-институт България

ул. "Будапеща" 1, София

Събитието във Фейсбук

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старта на конкурсът за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

Столична община и РК София град на КАБ разработват тестова електронна среда за предаване на проекти

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“