Прекратиха концесията на Централна жп гара Пловдив заради дейностите по изграждане на жп възела

168

Предложението е направено от концесионера


Снимка: Община Пловдив

Правителството одобри прекратяване на договора за концесия на железопътна гара Пловдив. Договорът е сключен през 2013г. и е влязъл в сила през 2015г. Причината за прекратяването му са започналите от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ строителни дейности на територията на гарата по проекта за развитие на жп възел Пловдив, който се финансира със средства от ЕС. Строителството ще препятства ползването на обекта на концесия за продължителен период от време.  

Правителството упълномощи министъра на транспорта и съобщенията да сключи споразумение с концесионера за предсрочно прекратяване на договора по взаимно съгласие на страните. А прехвърлянето на гаровия комплекс за управление към НКЖИ ще позволи на компанията да продължи работата по изграждане на жп възел Пловдив и градската железница.

Проблемът възникна след стартирането на проекта за автомобилен пробив под централна гара. Бизнесменът Миролюб Столарски още в началото обяви несъгласието си с аргумента, че подземният тунел навлиза в територията на концесията, което е нарушение на договора. В последствие той подаде жалба в Административния съд срещу издаденото от община Пловдив строително разрешение, касаещо общинска територия. По делото вече са проведени няколко заседания, а следващото е насрочено за септември. Към момента не е ясно дали производството ще продължи или ще бъде прекратено.

Комуникационно-транспортният пробив под централна жп гара ще свърже южните квартали на града с центъра. Трасето на пробива следва предвиденото в общия устройствен план подземно преминаване от бул. "Васил Априлов“ към бул. "Македония“ под района на гаровия комплекс. Ще бъдат изградени и вертикални пешеходни връзки.

Стойността на договора е 89 028 245 лева без ДДС. Изпълнител е Обединение "Проект Пловдив" ДЗЗД, включващо фирмите "Трейс Груп Холд" АД и "Балкантел" ООД. Обект "Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив" е част от проект "Развитие на железопътен възел Пловдив" и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

ОЩЕ НОВИНИ

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Инвестицията в размер 600 хиляди лева ще реализират Община Свищов и „ВиК Йовковци“ – Велико Търново, като 350 хиляди лева от средствата се предоставят от актуализацията на държавния бюджет към общините

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Дейността е част от приетата в началото на годината капиталова програма