Премираха три проекта в международния конкурс за идеен проект за предназначението на бившата сграда на БНБ в Пловдив

196

Журито отличи с „Почетна грамота“ още три предложения, които по атрактивен начин предлагат алтернатива за бъдещото развитие на сградата


Колаж: Община Пловдив

В рамките на инициативата „Трезор за идеи: Конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на БНБ, гр. Пловдив“ бяха получени 42 предложения от страната и чужбина. Журито с председател Пламен Панов, заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив, разгледа предложенията и премира три проекта. Наградният фонд на конкурсната инициатива е в общ размер 14 100 лв., от които 9 100 лв. са осигурени от бюджета на Община Пловдив, а 5 000 лв. са дарение от „Холдинг КЦМ 2000″ АД.

Предложение „Банков удар: Център за млади надежди в сферата на творческите индустрии“ на творчески колектив в състав Нико Фасел и Ян Рудт от Германия

Резюме: Авторите предлагат бившата банкова сграда да се превърне в център за млади надежди в сферата на творческите индустрии, който би имал потенциала да се превърне в атрактивно място за общуване и културни събития. Същевременно ще предостави платформа за представяне на творби, пространства за обмен на идеи и по-нататъшно развитие на артистичните им умения.

Предложението е разработено на база анализ на ролята на изкуството в Пловдив в контекста на хилядолетната история на града, неговото богато културно наследство, специфични природни дадености, местната общност, творческите индустрии, инвестициите в изкуствата, урбанистичното възраждане, богатата палитра от културни събития и духа на иновации и сътрудничество. Всички те са в основата на развитието на града като културна столица и атрактивна международна дестинация, вдъхновяваща както артистите и техните публики, така и жителите и гостите на града.

Архитектурното решение си поставя за цел да представи по нов и отворен начин класическата затворена фасада, като предлага нестандартно решение за оформяне на отворено към прилежащото площадно пространство входно пространство, запазвайки „историческата обвивка“ и реорганизирайки посетителския път из сградата. Предложението включва разширяване на атриума и осигуряването на повече светлина и визуална комуникация между отделните нива. Офисните помещения са трансформирани в гъвкави отворени пространства с директна връзка към атриума. Новият дизайн ще включва деликатно интериорно озеленяване и реализиране на плавна връзка между интериор и екстериор. Новите намеси са решени на базата на контраст по подходящ начин с избора на материали и хроматика. В сутерена и на първо ниво са предвидени пространства за комуникация и отдих, кафене и експозиционни площи. На второ и трето ниво са обособени студиа, галерии, учебни зали, фото-студио, звукозаписно студио, лаборатория, медиатека, пространства за работилници и пространства, обслужващи резидентни програми. Предвидени са и необходимите обслужващи административни, технически и санитарни помещения.

Предложение „Музей на Пловдив: музейна експозиция за историята и духа на Пловдив“ на творчески колектив в състав: арх. Антоанета Топалова, арх. Мария Стоянова, арх. Володя Стоянов, Стефан Шивачев и инж. Ирина Рабенхорст

Резюме: Предложението предвижда създаването на музейна експозиция за историята и духа на Пловдив с образователен център за деца и архив за архитектурно-градоустройственото развитие на града. Вдъхновени от историята на Пловдив, известен със своя дух, утвърден през вековете модел на толерантно съществуване на етноси и религиозни общности, и оформянето на града като водещ център на културно-историческия туризъм и увеличения туристически поток, авторите предлагат създаването на такава експозиция, в която българските и чужди туристи да получат предварителна обща представа за града и неговото културно историческо наследство, и която да бъде основа за планиране на маршрутите през следващите дни.

На първо ниво (партер) в бившия централен банков салон е предвидена представителната част на експозицията, която да представлява мащабен макет на съвременния град, допълнително обживен от имерсивни съвременни технологии, който посреща посетителите и формира символично място за ритуални и тематични общоградски мероприятия, свързани с града. Обособени са тематични експозиционни площи, които разказват за историята и еволюцията на града. Предвидени са и пространства за информация, каса, екскурзоводи, музеен магазин. В северната част на етажа се предвижда зала за временни тематични експозиции и дискусии върху обекти от музейния архив, нови архитектурни и урбанистични проекти и други подобни инициативи.

На второ ниво е разгърнат детски музеен център, в който най-младите посетители ще могат да възпроизвеждат и интерпретират обекти и елементи на културната градската идентичност, за да я оценят и възприемат като своя ценност. Предвидени са и експозиционни площи, разглеждащи градоустройствената еволюция на града и знакови за града проекти и обекти. На трето ниво е предвидена тематична експозиция „Духът на мястото“, която обхваща изявата като веществена документация за всеки раздел на духовната културна дейност, с осигуряване на достатъчно пространство за реализиране на тематични дискусии, презентации, срещи на посетители в т.ч. на ученици и студенти с творци.

Експозицията разказва за образователни и научни институти в Пловдив – училища, университети, книжарници, издателства – изявени деятели и постижения, театрални дейци и изпълнители, поети, белетристи, журналисти, творци от всички жанрове на изобразителните изкуства, дейци на обществения живот и др. В подпокривното пространство е оформен панорамен кафе-клуб за срещи и дискусии, а в сутерена са предвидени площи за документален архив, трезор за материални артефакти, администрация, кабинети на музейни специалисти, читалня за посетители, проучватели и изследователи на архива, обслужващи помещения, инфраструктура и складове за инвентар.

Екстериорното площадно пространство е третирано като открито фоайе за външна информация и отдих. Предназначено е за почивка и организация на посетителски групи със запазени дървета и зеленина и изграждането на декоративен фонтан, маркиращ входа на музея. Той ще представлява своеобразен възстановен спомен за „шадравана от Османския период на града“, който да се превърне в акцент на Пешеходната улица и градски репер.

Предложение „Трезор и съкровища: Филиал на Регионален археологически музей – Пловдив“ с автор Десислава Давидова

Резюме: Предложението предвижда развиването на филиал на Регионален археологически музей – Пловдив – една от най-старите културни институции в страната, официално открит през 1882 г., в който да бъдат разработени изложбени площи за временни и постоянни експозиции, разкриващи богатия фонд на музея, наброяващ близо 250 000 експоната. Адаптацията на сградата за филиал на РАМ-Пловдив предвижда използването на трезорите в сутерена за фондохранилище както заради изключително добрия микроклимат, така и заради сигурността, която осигуряват.

На първия партерен етаж е предвидено кафене с детски кът, а пищният емблематичен банков салон е превърнат в зала за временни изложби. По този начин се цели музеят да привлича както нови посетители и гости на града, така и чрез предлагането на възможности за превръщане на залата в многофункционално пространство за лекции, беседи, прожекции, да се превърне в обект за многократно посещение, в предпочитано място за отдих и придобиване на нови знания за историята на града и региона, за тематичните експозиции, за различните аспекти на археологията като научна дисциплина.

На второто ниво е предвидено място за библиотека с читалня, споделено работно пространство (т.нар. co-working space), реставрационни ателиета. На третото ниво, в старинната част на историческата сграда, са обособени експозиционни площи. В „новото“ крило на сградата на бившата банка, изградено през 1970-те, са обособени изложбени площи и пространство за работилници, малък киносалон, в който могат да се прожектират тематични филми или да се организират четения, беседи и др. Целта е пространството да бъде многофункционално, така че да може да се провеждат събития от различен тип, подходящи за различни възрастови и целеви групи.

Офисите на обслужващите сградата (служители и специалисти) са обособени и с контролиран достъп. В рамките на експозиционните площи са предвидени поредица от тактилни пространства, чрез които посетителите от различни възрастови групи да съпреживеят части от ежедневието през различните векове. В допълнение, със средствата на 3D мапинга, новите технологии и аудио-визуалните ефекти се постига своеобразно потапяне в средата, което да остави траен спомен от преживяното и наученото и да играе ролята на своеобразен мост не само през времето, но и през различните култури.

Екстериорното пространство е решено с уважение към средата, като са предвидени минимални намеси, запазвайки сегашната роля на площадно микро-пространство за различни изложби и пърформанси. Предвидена е и малка зона за маси на открито. Предложението включва и възможност за прожектиране на видео-материали върху фасадата, като по този начин превърне локацията в предпочитано място за рекреация в края на деня, особено през активния летен туристически сезон.

Журито реши да отличи с „Почетна грамота“ още три от постъпилите предложения, които по атрактивен начин предлагат алтернатива за бъдещото развитие на сградата. Отличените са:

Предложение „Арт форум“ с автор Мирта Билос от Великобритания

Предложението е своеобразен диалог между старото и новото, между сградата и града. Чрез повдигане и отваряне на терена, свързващ визуално прилежащите улици, сградата се превръща в продължение на градската тъкан, достъпна и отворена за всички. Културният център, като съвременна агора, се превръща в сърцето на културния и обществен живот. Предложението се отличава с контрастно и активно екстериорно решение с ярко подчертаване на новите намеси, обособяване на експозиционна зала в рамките на бившия салон и провеждането на възможност за вкарването на естествена светлина в сутеренните нива. Подходът се стреми да разкрие същината на сградата, като запазва отличителните и оригинални характеристики и същевременно въвежда серия от съвременни интервенции и маршрути, които разкриват многообразие от погледи и гледки, в ярък контраст с оригиналната тъкан.

Предложение „Имерсивен център за творческо развитие и дигитални изкуства“ с автор Михаил Огнянов, България

Авторът цели да трансформира бившия банков салон в многофункционално пространство, оборудвано с високотехнологични средства за визуализация и звук, които да допринасят за изживяването на посетителите. Идеята е да се стимулира културното и творческото развитие на млади артисти и да предложи нова платформа за културен обмен в региона. Адаптацията на историческата сграда към нуждите на съвременното изкуство е замислено, без да се нарушава нейната културна ценност.

Центърът ще включва главна зала за имерсивни изкуствени преживявания и множество помещения за различни дейности, включително арт резиденции, работилници, лекционни зали и др. Целта е да се привлече широка публика – от местни жители до международни туристи, което ще допринесе за икономическото развитие на региона. Очакванията са центърът да стимулира културния туризъм, да създаде нови работни места и да увеличи обществения интерес към изкуствата и иновациите. Чрез създаването на партньорства с образователни институции, местни бизнеси и международни културни организации, да се стимулира обмена на знания и умения, както и да се осигури финансовата устойчивост на проекта.

Предложение „Гръбнакът: културен ренесанс в Пловдив“ на творчески колектив Цу Чин Хуанг, Ю Хсин Лий и Тинг Чен Ву от Тайван

Предложението е вдъхновено от богатото минало на града като един от най-старите градове в Европа и на база задълбочено изследване на историята на града, неговите културни ценности и съществуващата културна инфраструктура и културен календар. Предлага превръщането на сградата в център, който да насърчава културното разнообразие, съвместното творчество и ученето през целия живот. Конкурсното предложение предвижда създаването на гъвкави отворени пространства, отворени за широката публика, галерии, артистични студиа и инкубатори, учебни зали и др. В подземията и на партерно ниво са разположени представителни стълбища, лоби бар и галерия и е обособен малък двор, книжен кът и сувенирен магазин. На второ ниво са развити поредица от галерии и пространства за перформативно изкуство, а на последното – студиа, учебни зали, пространства за работилници и място за дебати. Реорганизацията на функционалността и разпределението на сградата са осъществени посредством система от комуникационни елементи – нов вход на нивото на сутерена, стълби, пасарелки, които контрастират на историческата сграда, подчертаващи диалога между историческата субстанция и съвременните намеси.

В поредица от публикации в сайта "Трезор за идеи" предстои да бъдат представени всички останали подадени конкурсни предложения в инициативата.

След провеждането на конкурса за идеи се предвижда изложба на открито, която ще представи проектите, за да се види нагласата на хората към тях. Кметът на Пловдив също ще даде своето мнение относно функцията на сградата, базирайки решението си върху аспекти от различните проекти. След това се очаква да бъде възложено изработване на техническо задание, което трябва да бъде съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), а после - да бъде обявен архитектурен конкурс за сградата. 

Междувременно продължава работата по актуализацията на проекта за фасадата на БНБ, каза за Plovdiv24.bg зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Проектът се актуализира и до дни ще бъде входиран в НИНКН. Очаква се в 4-месечния срок до края на календарната година Институтът да даде зелена светлина, така че в бюджета за 2025 година да се заложат средствата за обновяване на фасадата. 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Разположен в индустриален парк "Божурище" близо до София, логистичният център е сред първите инвестиции, направени в района.

Citybuild.bg Citybuild.bg
Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Подготвя се кампания за реализиране на пластиката на орел в полет, която е красяла ъгловата част на покрива на внушителната сграда

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Според оператора на летището архитектурата е вдъхновена от българската природа (обновена)

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Сключени са 284 договора за финансиране на предложения за инвестиции със средства от Плана за възстановяване и устойчивост

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Проекти, реализации и концепции може да подадете в две направления – „Архитектура“ и „Ландшафтна архитектура, урбанизъм и елементи за градска среда“