Превръщат част от Стоматологията във Варна в Академия за визуални изкуства

120

Целта е в сградата бъде възродено артистично пространство, съществувало в периода 1976-2007 г. в сградата на някогашната фабрика "Вулкан"


Сградата на Стоматологията на ул. "Съборни" във Варна ще стане място, в което ще бъде възродено артистично пространство, съществувало в периода 1976-2007 г. в сградата на някогашната фабрика "Вулкан" на ул. "Парижка комуна". За целта общината разработва стратегия за изграждане на споделени интердисциплинарни артистични ателиета по модела на "Вулкан" в част от сградата на стоматологията.

Разработва се и идеен проект за обновяване на Младежката площадка в Морската градина (бившата дискотека "Спайдър"), която ще бъде превърната в сцена за фолклорни и други младежки изяви. Започва и обследване на възможности за увеличение на наличните локации за културни събития, като потенциални възможности са дворовете на Археологическия музей, на Градската художествена галерия, малките и големи Римски терми.

Община Варна продължава работа по възстановяването и превръщането в музей на къщата на паркостроителя Антон Новак в Морската градина. През 2018 година тя бе предоставена за безвъзмездно управление на общината от Областната администрация. Общината е изготвила технически паспорт, направено е енергийно обследване и техническо задание за проектиране. Предстоят още няколко административни процедури - Община Варна е изготвила писмо до областния управител, с което се иска той, като собственик на имота, да подаде заявление за откриване на процедура по промяна на предназначението на имота. Припомняме, че забавянето на проекта в годините беше една от причините за отстраняването на предишния главен архитект Виктор Бузев от длъжност през април. Временно на поста до провеждането на конкурс е арх. Стоян Петков.

ОЩЕ НОВИНИ

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Базата ще разполага с 3 игрища за минифутбол, 3 тенис корта, съблекални и детски център

Старо неработещо училище в троянското село Голяма Желязна се възражда в международен център по занаяти и кулинария

Старо неработещо училище в троянското село Голяма Желязна се възражда в международен център по занаяти и кулинария

На 30 септември сградата ще отвари за необичаен учебен ден, който ще запознае жителите на региона с проекта “Шарена фабрика” и предстоящото съживяване на ключови сгради в селото

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Базата на новото производство ще бъде разположена на площ от 5 000 кв.м близо до заводите на "МД Електроник" и "Теклас България"

Създават единна база данни за изоставените училища в България

Създават единна база данни за изоставените училища в България

Инициативата е част от проекта на българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция