Проект запазва и възстановява фасадите на къща и ги включва в обема на нова

262

Жилищната сграда се намира в центъра на Пловдив


В новата сграда на улица „Цар Асен“ 5 частично се вписва с фасадите си едноетажна къща от началото на ХХ век. Жилищната сграда се намира в градоустройствена среда с много исторически пластове, в която се смесват различни по мащаб и време застроявания. Парцелът е ъглов и в него се е намирала едноетажна жилищна сграда от първата половина на ХХ век със статут деклариран паметник на културата. Действащият подробен устройствен план от 2003г. обаче игнорира тази сграда и предвижда ново пететажно застрояване за няколко парцела, включително и за ъгловия парцел с къщата. По искане на инвеститора и проектантите, и след съгласуване с НИНКН, е изготвен проект, който да запази и възстанови фасадите на къщата откъм улицата и да ги включи в обема на новата сграда.   

Инвеститор в проекта е „Лекс 2011“ ЕООД, проектанти са Архитектурно студио „Марта Теодосиева" (екип арх. Марта Теодосиева, арх. Любомир Драгомиров и скулптор Никола Стоянов), а изпълнител е „С.И.Т.“ ООД. Основните предизвикателства при проектирането и строителството на сградата са били запазването на духа, мащаба и очарованието на улицата, отчитайки градоустройствения силует и височина, създадени от останалите стари 3-етажни къщи, вписване на целия обем в новата смесена градоустройствена среда, вписване на старата къща в целия обем на новопроектираната сграда и запазване на нейния характер, намиране на подходящите конструктивни решения за укрепване, запазване и вписване на фасадите в целия обем, изграждане на съвременна като функция и характер сграда, търсейки приемственост на различните стилови образи, а не имитация. Специално е вниманието към детайла на новото строителство и към детайла на фасадите на старата къща, реконструиране на старата сграда чрез използване на старите оригинални технологии, като всичко е реставрирано и скулптурирано на ръка.

Решението на сградата структурира обемите в две основни части по височина. От една страна запазените фасади се надграждат, като се „проектират“ върху лек обем, с височина, равна на височината на стрехите на старите къщи в квартала. По този начин се моделира една категорична височина с кота корниз 10м по целия фронт. Тази височина се подкрепя и от другата страна на улицата с височината на съществуващата стара и по-късно надстроена и пристроена сграда. От друга страна, над този корниз, следващите две нива се отдръпват навътре, на втори план, като се търси разчленяването им на обеми, близки по мащаб със старата къща, с обобщена структура и с изчистено третиране. Терасовидното ниво - „penthouse“, се прибира дълбоко навътре и почти не участва в обема на сградата, погледнат от улицата.

Използваните материали също следват логиката на структурата на сградата. Старите стени и орнаменти са с гладка едноцветна мазилка в светло бежов цвят. Пристроените части на първите два етажа се облицоват със светли клинкерни тухли, близки по цвят до мазилката на старата къща. Отдръпнатият навътре обем на четвърти и пети етаж е облицован с по-тъмен цвят клинкер. Терасовидното ниво е с обшивка от ламаринени листове. Отделните елементи по хоризонтала и вертикала се свързват помежду си чрез стъклени зони с тъмни алуминиеви шпроси.

Основните функции на сградата са жилищни, като на първите нива са разположени предимно търговски и офис обекти, а в останалата част се разполагат 13 жилища. Подземният етаж осигурява паркиране за 14 автомобила и места за велосипеди. Предвидени са и зарядни устройства за електромобили.

Входното фоайе е остъклено през две нива и прави връзката между новата и старата фасада. В него се експонира и част от реконстуираната южна фасада на старата къща.

Източник: „Сграда на годината 2022“. Сградата е победител в категория „Жилищни сгради до 5 000 кв.м РЗП“ в конкурса „Сграда на годината 2022“.

Сградата отговаря на съвременните изисквания за енергийна ефективност. Новите фасади надвишават с топлоизолацията си и с клинкерната облицовка нормите, а старата сграда е изцяло изолирана отвътре, като навсякъде са предвидени дограми и стъклопакети с много високо качество. Предстои поставянето на възобновяеми енергоизточници - фотоволтаици.

ОЩЕ НОВИНИ

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Това са жилищна сграда LH в историческия център на Варна и проектът за хотел NAMA в Пампорово

Община Видин ще реформира Дома за стари хора в село Кутово

Община Видин ще реформира Дома за стари хора в село Кутово

Обновяването и модернизацията на обекта включва строително-ремонтни дейности, в т. ч. преустройство и пристрояване, осигуряване на достъпна среда и облагородяване на двора

Кметът на София оттегли заповедта си за спиране на процедурата за възстановяване на мемориала в парка на НДК

Кметът на София оттегли заповедта си за спиране на процедурата за възстановяване на мемориала в парка на НДК

Васил Терзиев призова при реализация на проекта да се чуе мнението на професионалните организации, които поискаха отмяна на сегашния конкурс и обявяване на нов