Проектът на старозагорския скулптор Наско Настев е победител в конкурса за изграждане на монумент на Кирил и Методий в Стара Загора

558

Избраната от КАБ и САБ локация е парк „Св. Игнатий Старозагорски“


В сряда миналата седмица бяха представени участващите проекти и победителя в конкурса за изготвяне на цялостно обемно-пространствена концепция за изграждане на паметник, увековечаващ личностите, делото и приноса на светите братя Кирил и Методий. Проектът на старозагорския скулптор Наско Настев е победител в конкурса с оценка от 98,57 точки, като това е единственият участник, който е вплел в своята основна концепция и християнската символика. Според журито победителят е показал подчертаване на отделни характерни елементи чрез използване на различни материали: врачански варовик за фигурите, бронз за лицето и ръцете, както и гранитни постаменти. Това е била и единственият проект, при който фигурите са търсени като отделени една от друга, което подчертава, че делото е по-велико от самите личности. Освен това фигуралната композиция на спечелилия проект се откроява и позволява монументът да бъде усетен от всички страни.

"Фигурите ще бъдат с височина 4 метра без постаментите. Те са максимално обобщени, като акцентът пада върху лицата и ръцете им, а аксесоарите им разказват всичко, което е необходимо. Най-високата част ще бъде 6 метра – това е най-високата арка. Колоната в средата на монумента съдържа двете азбуки, със свободно разпределени издълбани букви“, обясни авторът. Според него работата по изграждането ще отнеме около 18 месеца. Препоръки на комисията са за изместване на творбата в северна посока в парка, за да се отвори по-голямо пространство пред нея, както и да се увеличи зелената растителност отзад, за да се получи естествен гръб, допълващ и подсилващ концепцията.

На второ място е класиран проектът на „Арти Виво“ ЕООД с оценка 80,69 точки, третото място е присъдено на „Миодизайн“ ООД с 65,79 точки, а проектът на „Ай Ес Джей Груп“ е на четвърто място с 59,10 точки. Екипът на първо място ще получи 5 хиляди лева, на второ място - 3 хиляди лева, а на трето - 2 хиляди лева.

Конкурсът беше проведен през юни. Председател на журито беше проф. д-р арх. Борислав Борисов, който е зам.-председател на САБ, а членове - арх. Младен Иванов, главен архитект на община Стара Загора, доц. д-р ланд. арх. Веселин Рангелов, арх. Велимир Георгиев – председател на САБ – Стара Загора, Ани Златева – скулптор, ланд. арх. Биляна Димитрова, както и Гергана Динева, гл. експерт от отдел „Обществени поръчки“ на Общинска администрация.

Снимки: Община Стара Загора

Решението за изграждане на монумент „В основата е словото“ бе взето по време на заседание на Общински съвет Стара Загора миналата година. От Консултативния съвет за архитектура, изкуство и култура се обърнаха за професионално мнение и становища към Съюза на бълграските архитекти и Камарата на архитектите в България за най-подходящо място за изграждане на подобен монумент. Категоричното им предложение бе парк „Св. Игнатий Старозагорски“. Мястото е изпълнено и със символика, защото образува пресечна точка от улиците „Св. св. Кирил и Методий“, „Петко Р. Славейков“, „Любен Каравелов“ и „Граф Игнатиев“.

Проектът трябва да получи одобрение от Експертен съвет по изобразително изкуство към Министър на културата. След положително становище и гласуване на бюджет от Общинския съвет ще започне реалната работа. Предварителната сума, която бе определена във връзка с конкурса, бе в размер на до 300 хил. лева (без ДДС). С това изискване трябваше да съобразят своите идеи и концепции авторите, участвали с проектни предложения в конкурса.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Тя се намира до Младежкия център и е дарение от фирма „Айгер Инженеринг” ООД

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов

Обявени са финалистите във второто издание на наградата UIA 2030 за устойчива архитектура

Обявени са финалистите във второто издание на наградата UIA 2030 за устойчива архитектура

Финалистите от 5-те региона на Международния съюз на архитектите преминават към етап 2

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания