Проектът на старозагорския скулптор Наско Настев е победител в конкурса за изграждане на монумент на Кирил и Методий в Стара Загора

538

Избраната от КАБ и САБ локация е парк „Св. Игнатий Старозагорски“


В сряда миналата седмица бяха представени участващите проекти и победителя в конкурса за изготвяне на цялостно обемно-пространствена концепция за изграждане на паметник, увековечаващ личностите, делото и приноса на светите братя Кирил и Методий. Проектът на старозагорския скулптор Наско Настев е победител в конкурса с оценка от 98,57 точки, като това е единственият участник, който е вплел в своята основна концепция и християнската символика. Според журито победителят е показал подчертаване на отделни характерни елементи чрез използване на различни материали: врачански варовик за фигурите, бронз за лицето и ръцете, както и гранитни постаменти. Това е била и единственият проект, при който фигурите са търсени като отделени една от друга, което подчертава, че делото е по-велико от самите личности. Освен това фигуралната композиция на спечелилия проект се откроява и позволява монументът да бъде усетен от всички страни.

"Фигурите ще бъдат с височина 4 метра без постаментите. Те са максимално обобщени, като акцентът пада върху лицата и ръцете им, а аксесоарите им разказват всичко, което е необходимо. Най-високата част ще бъде 6 метра – това е най-високата арка. Колоната в средата на монумента съдържа двете азбуки, със свободно разпределени издълбани букви“, обясни авторът. Според него работата по изграждането ще отнеме около 18 месеца. Препоръки на комисията са за изместване на творбата в северна посока в парка, за да се отвори по-голямо пространство пред нея, както и да се увеличи зелената растителност отзад, за да се получи естествен гръб, допълващ и подсилващ концепцията.

На второ място е класиран проектът на „Арти Виво“ ЕООД с оценка 80,69 точки, третото място е присъдено на „Миодизайн“ ООД с 65,79 точки, а проектът на „Ай Ес Джей Груп“ е на четвърто място с 59,10 точки. Екипът на първо място ще получи 5 хиляди лева, на второ място - 3 хиляди лева, а на трето - 2 хиляди лева.

Конкурсът беше проведен през юни. Председател на журито беше проф. д-р арх. Борислав Борисов, който е зам.-председател на САБ, а членове - арх. Младен Иванов, главен архитект на община Стара Загора, доц. д-р ланд. арх. Веселин Рангелов, арх. Велимир Георгиев – председател на САБ – Стара Загора, Ани Златева – скулптор, ланд. арх. Биляна Димитрова, както и Гергана Динева, гл. експерт от отдел „Обществени поръчки“ на Общинска администрация.

Снимки: Община Стара Загора

Решението за изграждане на монумент „В основата е словото“ бе взето по време на заседание на Общински съвет Стара Загора миналата година. От Консултативния съвет за архитектура, изкуство и култура се обърнаха за професионално мнение и становища към Съюза на бълграските архитекти и Камарата на архитектите в България за най-подходящо място за изграждане на подобен монумент. Категоричното им предложение бе парк „Св. Игнатий Старозагорски“. Мястото е изпълнено и със символика, защото образува пресечна точка от улиците „Св. св. Кирил и Методий“, „Петко Р. Славейков“, „Любен Каравелов“ и „Граф Игнатиев“.

Проектът трябва да получи одобрение от Експертен съвет по изобразително изкуство към Министър на културата. След положително становище и гласуване на бюджет от Общинския съвет ще започне реалната работа. Предварителната сума, която бе определена във връзка с конкурса, бе в размер на до 300 хил. лева (без ДДС). С това изискване трябваше да съобразят своите идеи и концепции авторите, участвали с проектни предложения в конкурса.

ОЩЕ НОВИНИ

Отново настояват за преговори паркът на резиденция "Лозенец" в София да бъде отворен за граждани

Отново настояват за преговори паркът на резиденция "Лозенец" в София да бъде отворен за граждани

Припомняме, че от 6 октомври миналата година резиденцията беше прехвърлена към Народното събрание, а паркът е под разпореждането на Министерството на отбраната

Обявиха седемте финалисти, които ще се борят за наградата Mies van der Rohe 2024

Обявиха седемте финалисти, които ще се борят за наградата Mies van der Rohe 2024

В списъка за отличията на Европейския съюз за съвременна архитектура са 5 обекта в категория Architecture и 2 - в категория Emerging

Заповядайте на бляскавата церемония по връчване на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

Заповядайте на бляскавата церемония по връчване на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

Десетите поред годишни награди ще бъдат раздадени на 4 април в Зала 5 на Inter Expo Center в столицата  

Областният управител върна решенията за избор на заместник-председатели на Столичния общински съвет и комисии

Областният управител върна решенията за избор на заместник-председатели на Столичния общински съвет и комисии

Според Вяра Тодева са налице съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения

Заработи часовниковият механизъм на над 300-годишната кула в Пещера

Заработи часовниковият механизъм на над 300-годишната кула в Пещера

През миналата година "Сахата", както я наричат кулата местните жители, беше реставрирана, а часовниковият механизъм подменен с електронен