Проектът за комплекс с ново училище с изучаване на иврит до пазара "Димитър Петков" в София има разрешение за строеж

411

Проектант е IPA, а интериорният дизайн и концепция се разработват от LUSIO


На 1 юли е влязло в сила разрешението за строеж за училище, детска градина, образователен културен център за еврейската общност в България и сграда за административно обслужване. Възложител е Организацията на евреите в България „Шалом“. Мащабният строителен проект предвижда създаване на сграден комплекс, в който да се помещават училище "Роналд Лаудер" (в момента единственото училище с изучаване на иврит е 134 СУ „Димчо Дебелянов“ на ул. „Пиротска“ 78), детска градина "Ган Балаган", новият дом за Еврейското читалище в София и централата на организацията.

Имотът в район "Възраждане" е собственост на Столична община (общинска частна собственост), а ОЕБ "Шалом" има учредено право на строеж. Общата площ на строителния парцел е 8 238 м2. Образователният комплекс ще бъде построен на терен между бул. „Димитър Петков“, ул. „Безименна“ и ул. „Цар Симеон“, известен сред жителите на столицата като Цветната борса, като заради строителството на училището пазарът за цветя на едро беше преместен в район Подуяне и в момента се работи по завършването му.

Комплексът ще се състои от 3 корпуса – училище до 12 клас, детска градина, културен и образователен център с фоайе, кафене, зала за събития и триетажна библиотека, като на разположение ще бъде и голяма спортна зала, която ще може да се ползва и от жителите на квартала. Сградата ще се състои от 2 подземни нива с гаражи и спортни салони и 6 нива над земята, в които ще са разположени културният център, училището и детската градина с ясла. Общата разгърната застроена площ е 15 110,94 м2 РЗП, от които 5700 м2 РЗП за училище, 2600 м2 РЗП - за детската градина с ясла, 1600 м2 РЗП – за културния център. Спортният ще е с голям салон от 830 м2 РЗП и малък салон с 300 м2 РЗП. Проектът включва и общи части, обслужващи помещения и администрация.

Прогнозният бюджет за строителството на цялата сграда е на стойност 18 000 000 евро, като целият процес за избор на строител и самото строителство са одитирани от голяма международна компания. Строителен надзор ще упражнява MMV – ENGINEERING, а управлението на проекта и инвеститорския контрол са възложени на Project Pro. Откриването на строителната площадка се очаква скоро, а срокът за изпълнение ще е 22 месеца.

В екипа по проекта работят: LUSIO - изработване на задание, консултиране на архитектите, интериор на училището, детската градина, библиотеката и спортните зали и координация с графичен дизайнер; 5Architects - интериорен дизайн на еврейския Културен център; Mana studio - визуализации; Аглика Спасова - концепция за упътване и визуален разказ. LUSIO работи по проекти за STEAM центрове и специализира в проектирането на пространства от обществено значение: училища, университети, детски градини, креативни и коуъркинг пространства, площади, детски площадки, заслони и паркове.

Архитектурната част се разработва от студио IPA. Фирмата работи по много мащабни проекти като този за реконструкция на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в столицата, има и проекти за образователна инфраструктура като Англо-американското училище и Училище BRITANICA Park School.

Концепцията за новия комплекс, зададена от инвеститора, идейно продължава традицията на Софийската синегога - образец за сефарадските традиции, която е основният вдъхновител за архитектурата и дизайна. Според проектантите сградите „елегантно съчетават елементи на класиката и традицията с нови, модерни решения“. Архитектите на ИПА подхождат към това комплексът да не бъде в контраст с квартала, а да допълва архитектурата и да подобрява средата. Фасадата е проектирана като нюанс-отражение на фасадата на софийската синегога.

Изборът на локация не е случаен - район „Възраждане“ е бил старият еврейски квартал в града, т.нар. „Ючбунар“, в който преди войната са действали над 4 еврейски училища и е бил основна част на еврейския живот - местата, по които са живели предците на еврейската общност в България. Идеята за изграждане на нов културен център възниква по случай отбелязването на 80 години от спасяването на българските евреи. Желанието на организацията е да отбележи юбилея с нещо значимо, направено за българската столица и хората й. Образователният комплекс е първото еврейско училище, което ще бъде построено в България след 1959 година, когато са закрити съществуващите еврейски училища.

Може да видите повече за проекта и тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Cushman & Wakefield Forton: Над 50% е ръстът на търговските паркове в България през 2023 година

Cushman & Wakefield Forton: Над 50% е ръстът на търговските паркове в България през 2023 година

Площите в сегмента нарастват с темп значително над средния за Централна и Източна Европа, показват данните на консултантската компания

Общинският съветник Димитър Димитров: Започваме нова процедура за Къщата с ягодите

Общинският съветник Димитър Димитров: Започваме нова процедура за Къщата с ягодите

Казусът с укрепването на емблематичната къща в София на ул. „Сан Стефано“ 6 продължава с години

Община Бургас търси места с голям двор и близо до природата за разширяване на новия център за целодневен престой на възрастни хора с деменция

Община Бургас търси места с голям двор и близо до природата за разширяване на новия център за целодневен престой на възрастни хора с деменция

Първата за България социална услуга вече се предлага на ул. „Иван Богоров“ 20, а капацитетът й е 10 потребители

Готов е новият корпус със закрит плувен басейн на ОУ "Св. Иван Рилски" и ПМГ "Христо Смирненски" в Перник

Готов е новият корпус със закрит плувен басейн на ОУ "Св. Иван Рилски" и ПМГ "Христо Смирненски" в Перник

В новата сграда на четири етажа са обособени и физкултурен салон, класни стаи, 8 STEM кабинета и две иновативни обществени пространства

Минерални бани е единственият общински център в област Хасково, в който няма физкултурен салон

Минерални бани е единственият общински център в област Хасково, в който няма физкултурен салон

Нова сграда с такова предназначение ще бъде изградена за учениците от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“

Обявиха седемте финалисти, които ще се борят за наградата Mies van der Rohe 2024

Обявиха седемте финалисти, които ще се борят за наградата Mies van der Rohe 2024

В списъка за отличията на Европейския съюз за съвременна архитектура са 5 обекта в категория Architecture и 2 - в категория Emerging