Проектите в активен строеж ще добавят 306 000 квадратни метра на пазара на офис площи в София

69

Това показва проучване на Colliers за второто полугодие на 2023 година


Към края на миналата година съществуващите офис площи клас А и В в София са над 2 387 600 кв.м, според новия доклад на Colliers. Регистрира се намаление с 3% на годишна база, като основната причина за това е рекласификация на част от сградите в по-ниския клас С.

Офисните проекти, които са в активен строеж, ще добавят 306 000 кв. м на пазара. Някои от тях са за собствено ползване, други са с вече подписани предварителни договори за наем. Детайлна информация за факторите на пазара на офиси в София по зони (Център, Широк център, Периферия) може да бъде открита в доклада на Colliers.

Средните офертни наемни нива бележат покачване, вследствие на малкото налични площи в качествените проекти, както и на индексирането на финансовите условия по текущи договори. За офиси клас А те са между EUR 14.0 и EUR 16.0, а за клас В – между EUR 9.0 и EUR 11.0 (на квадратен метър за месец без ДДС). Очаква се покачването им в по-качествените проекти, което е особено валидно за тези в активен строеж.

Брутните усвоени площи през втората половина на 2023 г. са над 103 500 кв. м, а за цялата година - 180 800 кв. м. Това е малко по-ниско ниво спрямо предходната 2022 г. и основно се дължи на няколко мащабни трансакции, чието планирано финализиране до края на 2023 г. не бе реализирано. Около 41% от брутно усвоените площи през годината са в резултат на подновяване на договори. Над 22% от търсенето е с цел разширение на заетите офиси, а 13% е от нови компании на пазара. Останалите 24% се дължат на релокация в по-качествено пространство или консолидация на оперативната дейност на компанията на едно място.   

Търсенето на модерни офис площи продължава да бъде движено от ИТ и аутсорсинг индустрията. През изминалата година фирмите от тези сектори заемат почти половината от усвоените площи, следвани от компании, предлагащи професионални услуги (10%), оператори на гъвкави офис решения и коуъркинг, и организации в сектора на индустрия и енергия (с по 8% всеки) и финансови услуги (6%). Делът на незаетите площи е 15.2% за офиси клас А и В, което е значително увеличение на незаетите офиси клас А и лек спад за клас В. Над половината от празните пространства клас А са концентрирани в 8 проекта, като някои от тях са сравнително нови на пазара.

Хибридният модел на работа остава основен за повечето ползватели на офиси. Този тренд Colliers очаква да се запази и през текущата година, като фокусът продължава да бъде върху качеството на наеманите площи и осигуряването на благоприятна работна среда за служителите. Забелязва се известно съкращаване на времето извън офиса спрямо препоръчителните/задължителните присъствени дни. Това е възможно да се отрази пряко на съотношението бюро/служител, а от там директно върху усвоените площи до края на годината.

Споделените работни места (флекс офиси и коуъркинг) продължават своето развитие, което е вероятно да се ускори през 2024 г. поради засиленото корпоративно търсене на такъв тип площи в допълнение на традиционните.

Ползвателите на офисни площи ще продължават да имат все по-високи изисквания, свързани с ESG компонентите на проектите. Наблюдава се засилване на този тренд, воден предимно от международните компании. Ще е налице по-засилена сегментация на пазара между по-новите и по-качествени проекти и остарелите такива, които не могат да предложат търсените стандарти за устойчивост.

ОЩЕ НОВИНИ

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Това са жилищна сграда LH в историческия център на Варна и проектът за хотел NAMA в Пампорово