Проектът-победител за сграда на библиотеката във Варна

4938

Проектът на Architects for urbanity от Холандия обедини журито в конкурса за нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков".


Проектът предвижда изграждане на сграда с РЗП 17 500 кв. м. и озеленени площи от 1050 кв. м. Има предвидени 330 паркоместа. Сградата се вписва "ненатрапчиво" в околната среда, прозрачното отворено пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора. Предвидена е окачена двойна (double skin) фасада с неръждаема мрежа. 

 

 

 

 

 

 

Проектът на Architects for urbanity е с много интересен обем от принципно две солидни структури, които обаче създават въздушност в пространствата и стъпаловидност на структурата, "слизаща" към града. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ето някои от коментарите на журито за качеството на проекта:

 

"Сградата има потенциала да създава богат и сложен вътрешен живот, като едновременно с това остава визуално семпла. Идеята на проекта е за голяма читалня, която се развива през целия обем на сградата (...) Стъпаловидният обем на читалните организира цялата сграда. Те са сърцето на библиотеката, дневна за посетителите."

Матя Бевк

 

"Проектът има убедителен разрез: огромна рампа с книги се развива на стъпки през библиотеката. Движението в разреза се възприема като приветлив жест и приканва града и посетителите да влязат в библиотеката.

Трине Бертхолд

 

"Проектът предлага впечатляващо интериорно решение, отваряне и свързване на центъра на библиотеката с външното пространство."

Калоян Еревинов

 

 

 

Сградата е с осигурена достъпност и функционални пространства. На партера са предвидени лоби, аудитория, кафетерия, изложбена зона, гардеробна, складови и сервизни помещения, конферентна зала, хоби зона, копирен център, магазин за сувенири и други.

 

Проектът предвижда детска зона с места за четене, игри и родители, както и IT лаборатория; зона за тийнейджъри с индивидуални места за учене, хоби зона и библиотека; медиа и арт зона със специализирани зони за четене, зони за възрастни - отново с отделени и места за групова деъност, както и тераса на покрива - отново с предвидени за четене пространства. 

 

 

 

В конкурса с проекти участваха много признати български архитектурни студиа и архитекти, сред които Starh, A.Д.A., Cityscape architects, арх. Борислав Игнатов и други. Вижте проектите на второ и трето място, както и двата проекта с поощрителни награди тук

 

 

Според главния архитект на Варна при добра организация сградата на библиотеката може да бъде готова до 2020 г., като за строителството ще бъде търсено европейско финансиране. Конкурсът за нова варненска библиотека беше организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България и се реализира с подкрепата на WhAT Association. 

 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други

"Идеал Стандарт – Видима" получи първо място в категория "Човешки ресурси" в годишните награди на Министерството на труда и социалната политика

"Идеал Стандарт – Видима" получи първо място в категория "Човешки ресурси" в годишните награди на Министерството на труда и социалната политика

Високо оценени са социалната политика, отношението и грижата към работещите, създаването на безопасни условия на труд и много други добри практики