Реализиран е още един проект на иновативното студио Think Forward - многофункционално спортно игрище в Свети Влас

348

Новата инфраструктура в двора на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ предлага много начини за ангажиране със спорта: знания, зони за загрявка и издръжливост, упражнения, спортни игри, разтягане, гъвкавост, място за социализиране


Проектът MULTISPORT, за който ви съобщихме в началото на март, е спортна площадка на открито в рамките на цялостна концепция Think Education Forward за архитектурно трансформиране на българско училище в рамките на 8 проекта в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ в Свети Влас. Архитектурната разработка е на Think Forward (арх. Галина Милкова, арх. Моника Маринова, диз. Недко Николов и диз. Кристина Янева). "Създадохме проекта MULTISPORT, за да надградим стандартната учебна програма по физическо възпитание в училище и да обърнем внимание на всеки аспект на спорта в ежедневието на един ученик", казват авторите на проекта.

MULTISPORT е проект за реконструкция и изграждане на нов мултифункционален спортен център. Основен елемент е спортната площадка с оборудване и маркировка за футбол, волейбол и баскетбол. В нейната периферия са разположени 5 зони, надграждащи стандартната учебна програма по физкултурно възпитание. При влизане на територията на спортната площадка е предвидено място за преобуване и съхранение на багаж.

Зона "Загряване"

Зоната напомня на децата, че загрявката е важна и ги информира за ползите от нея. В центъра е изграден амфитеатрален подиум с 5 стъпаловидни нива с различни височини от настилката, подходящи и за наблюдаване на спортни турнири, за отдих, почивка и социализация. В съседство на зоната на оградата са монтирани инфографики, които показват подходящи упражнения за загряване чрез стъпала.

Зона "Издръжливост"

Зоната заема площта на северната стена към спортното игрище, предоставяйки възможност за упражнения за укрепване на мускулатурата. Обозначени са зони за упражнения, а инфографики показват начини за извършване на мускулни упражнения чрез опиране към стената. На нея са монтирани въжета, наподобяващи шведска стена, както и бойни въжета за силови тренировки.

Зона "Ловкост"

Зоната заема съседната по-висока половина от новоизградената стена. Площта е разграфена с маркировка за различни стенни игри с медицинска, тенис и спортни топки, развиващи ловкостта, точността и координацията. Зоната се допълва от „стълба за ловкост“, очертана в настилката. В съседство е монтирана информационна табела, предлагаща информация за правилата на различните видове спорт.

Зона "Гъвкавост"

Зоната представлява вертикално съоръжение от тип затворени (заградени) съоръжения за игра. Включва елементи, разположени по подобие на лабиринт, през който учениците могат да преминат посредством катерене и промушване. Триизмерната конструкция е заградена с 2 автономни една от друга мрежи, които осигуряват защита срещу пропадане и нараняване. Определени са отвори за вход и изход, които са единствените места, осигуряващи достъп до вътрешността на съоръжението.

Зона "Разтягане"

Зоната предоставя свободно място на територията на площадката, предназначено за използване в края на класните занимания по физическо възпитание за разтягане. Включва инфографики, онагледяващи ползите от спорта, както и предложения за разтягане и упражнения след спорт.

Спортната площадка е изпълнена с износоустойчиви противоплъзгащи материали, с висококачествена равна настилка и висока обезопасяваща ограда. Новото модерно многофункционално игрище е реализирано с финансов ресурс по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища на МОН и дофинансирано със средства от Община Несебър.

Снимки: Think Forward и Община Несебър

Наскоро по проект на Think Forward в Бургас беше реализирана терапевтична градина Healing Island, в която има кътове за движение и игра, звукови инсталации, воден елемент и дървени скулптури.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Туристическо дружество и Община Царево със съвместна инициатива за възстановяване на въжения мост в село Кости

Туристическо дружество и Община Царево със съвместна инициатива за възстановяване на въжения мост в село Кости

Той е построен в средата на 70-те години на миналия век и е единственият оцелял въжен мост над р. Велека

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН