С концерт на U2 отвори най-голямата сферична конструкция с най-големия LED екран в света

117

Sphere в Лас Вегас комбинира цифровите технологии и архитектурната форма


Източник: Sphere

Проектът Sphere беше обявен от Madison Square Garden Company през 2018 година. Проектирана от архитектурната фирма Populous, която стои зад много от най-добрите спортни арени в света, тази сферична конструкция предоставя незабравимо сетивно изживяване и визуален спектакъл. За първи път тестването на конструкцията беше на националния празник на САЩ - 4 юли, и събра туристи от цял свят. Сега това се случи и на 29 и 30 септември заради официалното откриване с концерт на U2.

 
Източник: Sphere

Някои определят конструкцията като технологично чудо, смайваща естетика, спорна бизнес практика или сферичен билборд за този, който си плати. „Екзосферата“ е много повече от екран или билборд. Това е жива архитектура. Няма друга подобна структура никъде по света“, заявяват от MSG.

 
Източник: Sphere

С височина 111 и ширина 157 метра, това е най-голямата сферична структура в света. Външната площ от близо 54 000 квадратни метра е снабдена с 1.2 милиона светодиода с размер на хокейна шайба, като това е най-големият в света LED екран с най-висока разделителна способност. Екстериорът на Sphere ще бъде осветяван непрекъснато с анимации и други изображения, понякога свързани със сезона. Екраните са разработени от Sphere Studio с LED специалиста SACO Technologies.

 
Източник: Sphere

Влизайки в Sphere, преминавате през атриум с висящи скулптури и дълги ескалатори, водещи до горните нива. Посреща ви един от петте хуманоидни робота, с които можете да взаимодействате. Aura ще ви покаже как културата и технологиите, науката и изкуството винаги са били преплетени в човешката история. А някои от най-новите технологии, които можете да изпитате лично, са заснемане на аватар на 360 градуса, звуков дисплей с формиране на лъч и холографско изображение.

Източник: Sphere

Вътрешният LED екран „обгръща“ публиката за всеобхватно изживяване. До 10 000 седалки могат да вибрират, за да съответстват на случващото се на екрана, а 4D технологии имитират вятър, създават различни темератури и миризми. Пространството има аудио озвучаване чрез повече от 168 000 високоговорителя. Разработена е и специализирана система от камери, способна да заснема изображения със скорост 120 кадъра в секунда, за да осигури съдържание за потапящи преживявания. За използваните технологии може да видите тук.

Източник: Sphere

Мястото на различни нива за почти 20 000 души с правостоящите ще бъде домакин на музикални, спортни и филмови събития. Предвиждат се ексклузивни прожекции на „Пощенска картичка от Земята“ - филм на номинираният за Оскар режисьор Дарън Аронофски, който ще се възползва от огромния екран, за да предложи на зрителите зашеметяваща обиколка на планетата.

      

Източник: Sphere

Това е едно от двете мащабни конструкции във формата на сфера, проектирани от Populous, като второто е планирано за Стратфорд. Бъдещето на лондонския проект обаче засега е несигурно поради опасения, свързани със светлинното замърсяване.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Има идея в новата сграда да бъде изградена зала, в която да бъдат изложени откритите артефакти

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Очакваното финансиране е по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027

В Елхово ще има нова сграда на Дома за стари хора

В Елхово ще има нова сграда на Дома за стари хора

Тя ще се намира на улица „Чаталджа“ 4 до здравно заведениe, аптека и новоизградена зона за отдих и ще е със застроена площ 613,35 квадратни метра