Стара захарна фабрика в Любляна е превърната в културен център

107

Врати на Hörmann за вътрешното и външно пространство осигуряват възможност за доставки, сигурност и естетика


Снимка: Hörmann. Старата захарна фабрика в словенската столица Любляна вече е културен център, за който Hörmann достави индустриални врати.

Център за национална гордост

Старата захарна фабрика Кукрарна (Cukrarna) в сърцето на Любляна винаги е била нещо повече от индустриална площ - тя е гордост за жителите на столицата, тъй като в нея е съсредоточена словенската култура от миналото. Сградата на Полянски насип (Poljanski nasip) 40 беше преустроена и сега е място за изложби и събития.

Снимка: Hörmann. Визията на фасадата на задната страна на Кукрарна се характеризира с множество малки отвори за прозорци, гледащи към река Любляница.

Рожденото място на словенската нация

Бившата захарна рафинерия е построена през 1828 г. Тя е унищожена от пожар през 1845 г. и по-късно се превръща в тютюнева фабрика, текстилна фабрика, казарми и приют за бездомни. Някои от най-знаковите писатели на Словения намират подслон в сградата, като оттогава Кукрарна е увековечена в най-значимите литературни произведения на страната. Това се счита за първоначалната искра за раждането на словенската нация.

Източник: visitljubljana.com. Стара пощенска картичка на Кукрарна от 1917 година.

Революционно пространство в културната инфраструктура на Любляна

До 21-и век сградата на Кукрарна е неглижирана и оставена в плачевно състояние. През 2009 година обаче словенското студио Scapelab печели международния конкурс на Общината за съживяването й като културен център. Ключовата идея е да се запазят само историческите фасади на сградата и да бъдат премахнати всички вътрешни конструкции, за да има възможност за събития от различен мащаб. Обемите на галерията, проектирани като бели кубов от перфорирани ламаринени листове, левитират над приземния етаж, висящи от новата стоманена покривна конструкция. Резултатът е зашеметяващ интериор със сложна концепция за осветление, който позволява гигантските размери на конструкцията да се усещат от всяко място. Най-впечатляващото е, че проектът е реализиран без излишества и със сдържани и семпли архитектурни средства.

Снимка: Hörmann. Перфорираните вградени конструкции сякаш плуват в огромното пространство на някогашната захарна фабрика.

Снимка: Hörmann. От вътрешната страна на съществуваща фасада е поставена стоманобетонна стена. На някои места ясно личат пластовете на стенната конструкция.

Снимка: Hörmann. Стълбището е издържано в червен цвят и е притегателен акцент в пространството.

Възможност за доставки, сигурност и естетика с вратите на Hörmann

Достъпът за доставянето на големи скулптури или техника за сценични представления в сградата се осигурява от индустриалната секционна врата SPU F42 на Hörmann, оборудвана с вертикално окачване и движеща се нагоре по стената. Вратата от двустенни стоманени ламели осигурява добра топлоизолация.

Снимка: Hörmann. С тъмния си цвят индустриалната секционна врата създава силен контраст върху светлата бетонна повърхност.

Снимка: scapelab.com. Дори когато е спуснат, моделът на Hörmann позволява преминаване на хора чрез вградената по-малка врата.

Снимка: Hörmann. През индустриалната секционна врата SPU F42 се осъществяват доставките за културния център.

Пожароустойчивата плъзгаща се врата FST T60-1 OD на Hörmann на долния етаж също има вградена допълнителна врата за преминаване на хора.

Снимка: Hörmann. Плъзгащата се врата разделя участъци в случай на пожар.

Снимка: scapelab.com. При ежедневната експлоатация вратата е прибрана в стената, за да пести място.

ОЩЕ НОВИНИ

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Обектите са около входовете на парка при стадион “Осогово”, при бившия санаториум за детски белодробни заболявания, под зоопарка и в обхвата на крепостта

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Така ще се осигури пространство за обучение и семинари, столова, зала за игри и практически дейности и други

Започва изграждането на най-високата сграда в комплекса Garitage Park в София

Започва изграждането на най-високата сграда в комплекса Garitage Park в София

В този етап на строителство са заявени още търговски площи, два високи жилищни обекта и основно училище