Столичната община предлага средствата за облагородяване на историческата част на Борисовата градина да бъдат насочени към междублокови пространства

104

Има риск проектът да не бъде изпълнен, тъй като две сдружения обжалват решението на РИОСВ София, че той не подлежи на ОВОС


Средствата, предвидени по проект „Ремонт и обновяване на парк "Борисова градина", да бъдат насочени за изграждане на междублокови зелени споделени пространства в шест столични района, попадащи в зоните за въздействие, включени в ИПГВР, предлага зам.- кметът Десислава Билева. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ и са в размер на 10 324 080 лева. От тях 8 999 584 са БФП, а собственото участие възлиза на 1 324 496 лв.

„За мое голямо съжаление ремонтът и обновяването на историческата част на Борисовата градина, който бяхме договорили, се спира от две сдружения – „Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт“ и Граждански комитет „Спасение 2000“, които обжалват решението на РИОСВ София, че проектът не подлежи на ОВОС. Това от своя страна поставя проекта във физическа невъзможност за изпълнение, предвид забавянето му вече година и половина и неяснотата по приключването на съдебните дела", каза Билева и припомни, че въпреки решението на АССГ от 16 юни миналата година, което беше в полза на общината и отхвърли жалбите срещу решението на РИОСВ, за същото са постъпили касационни жалби и делото е изпратено на ВАС.  

"Обжалването поставя пред огромен риск реализирането на проекта в предвидените срокове (октомври 2023 година) и има риск европейските средства да бъдат загубени. В тази връзка след проведени срещи и разменена кореспонденция с УО на ОПРР Столичната община предлага пренасочване на тези средства в 6 столични района, благодарение на което ще бъдат изградени споделени зелени пространства със спортни и детски площадки", каза още Билева.

Предстои предложението на замяната на обектите да бъде обсъдено и гласувано от Столичния общински съвет. Председателят на СОС Георги Георгиев изрази увереност, че съветниците ще подкрепят доклада и по този начин ще бъдат спасени безвъзмездно предоставените средствата, които ще са за облагородяване на 48 междублокови пространства, като на 26 от тях ще бъдат изградени и детски площадки.

Припомняме, че поръчката за ремонт на историческата част на Борисовата градина в София беше обявена през юли миналата година. В първи етап тя включва обновяване на настилки, парково осветление, работа по водопровод и канализация, възстановяване на знакови места в парка, обновяване на парковата мебел, подготвителни, възстановителни и озеленителни дейности, обновяване на видеонаблюдението.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Той достига до 15.3% (50 базисни пункта) въпреки ръста на предлагането с нови проекти за отдаване под наем

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Тя се намира до Младежкия център и е дарение от фирма „Айгер Инженеринг” ООД

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Това стана ясно миналата седмица след среща на собственика на Pan-China Fastening Systems и ръководството на Национална компания индустриални зони

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит